Recenzie „Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău” de Friedrik Backman

de | feb. 6, 2018 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BUNICA MI-A ZIS SĂ ÎȚI SPUN CĂ ÎI PARE RĂU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

…sau cum te poți îndrăgosti de o fetiță, de bunica ei, și de toată lumea dintre ele două.

Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău m-a durut. A dat cu mine de podea și a încercat să mă culeagă, mai apoi, de pe jos. Bine, să zicem că a reușit. În orice caz, cititorii lui Ove s-aaar putea să se îndrăgostească și de acest roman al lui Friederik Backman, pe care îl apreciez din toate cotloanele inimii că nu a scris a doua carte după vreo rețetă, scriind-o într-o manieră total diferită de prima. Am citit multe recenzii negative despre Bunica mi-a spus să îți spun că îi pare rău, atât de multe încât parcă-parcă de asta și voiam să o citesc, iar când am găsit-o la ofertă, nu m-am gândit de două ori înainte să o iau.

Oamenii trebuie să își spună povești, Elsa. Altfel se sufocă.

Eroina romanului lui Backman este Elsa, o puștoaică de 7 ani. Aproape 8, de fapt. Cartea prezintă aventurile Elsei alături de bunica sa într-un oarecare tărâm de basm, un tărâm în care nu toată lumea e bună și săritoare. Pentru că așa e în basme. Elsa stă în același bloc cu bunica și cu alți câțiva vecini nesuferiți, pe care nu prea îi suportă și e ferm convinsă că nu au nimic în comun în afară de ședințele cu locatarii, organizate de afurisita de Britt-Marie și soțul ei, Kent.

Elsa vrea să salveze lumea. Și o să și reușească, doar așa se întâmplă și în basme. Însă ce se dacă nu reușește să salveze pe toată lumea? Ce se întâmplă atunci când și supereroii o dau în bară în încercarea de a salva alți supereroi? Pentru că, orice ați crede, și supereroii au nevoie să fie salvați.

Fac tot ce pot. Clădesc cuvinte despre iertare pe ruinele cuvintelor despre luptă.

Stilul lui Backman te omoară cu fiecare paragraf citit. Atât de transparent și clar, și totuși atât de profund și așezat la locul lui. Bunica mi-a spus să îți spun că îi pare rău este un roman excepțional care are ca eroină o eroină de 7 ani. Aproape 8, de fapt. O eroină care vrea să descopere lumea pe care i-a promis-o bunica sa, dar care poate nu a apucat să i-o arate în întregime. Backman creionează relațiile interumane cu măiestrie, și asta se remarcă în legăturile celor care locuiesc în același bloc, care, în aparență, se detestă reciproc. Și totuși…

Toate inimile s-au frânt și toate oglinzile s-au spart în ziua în care s-a născut Elsa. Catastrofele neverosimile stârnesc în oameni lucruri neverosimile –  tristețe neverosimilă și curaj neverosimil.

Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău e un roman-mai-mult-decât-roman. E un roman înduioșător care m-a făcut să plâng și să regret și să realizez. Poate, cum a făcut-o și Elsa, cam prea târziu. M-am topit când am dat de fetița zveltă de 8 ani, fetița altfel care voia să salveze ținutul Miamas și oamenii din el. Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău este o carte despre descoperire, salvare și durere. Și despre pierderea unui om care ți-a construit o altă lume, pe care acum trebuie să o salvezi. Romanul lui Backman vorbește despre Întreg (care dispare mai repede decât ați crede) și despre Jumătăți (de vieți, de lumi, de oameni – o să înțelegeți mai târziu la ce mă refer). Și mai vorbește și despre eternitate, fie ea alcătuită din părți întregi sau jumătăți. Și despre oameni care se înscriu în eternitate și ne țin de mână pentru totdeauna, chiar dacă nu îi vedem mereu.

O să plângeți. Tare de tot.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții BUNICA MI-A ZIS SĂ ÎȚI SPUN CĂ ÎI PARE RĂU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Friedrik Backman sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BUNICA MI-A ZIS SĂ ÎȚI SPUN CĂ ÎI PARE RĂU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Bunica Mi-a Zis Să îți Spun Că îi Pare Rău
Autor: Friedrik Backman
An apariție : 2017
Editura: ART
Nr. Pagini: 470
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 6.02.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 2351 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments