Recenzie Catherine-Paris de Martha Bibescu

Titlu: Catherine-paris
Autor: Martha Bibescu
An apariție : 2016
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 8.12.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Catherine-Paris de Martha Bibescu
Acordă o notă

(…) unicul leac pe care-l știa în fața răutății bărbaților: Parisul.(pag.125)

      Martha Bibescu e o scriitoare care mă tot intrigă de câteva luni. Așa încât, ca o pură intuiție,  Catherine-Paris, roman având ca protagonistă pe cea  care îi dă și titlul, a fost o lectură numai bună pentru această perioadă a anului.

Povestea frumoasei Catherine, de origine română, îndrăgostită nebunește de Franța, această copilă inteligentă, educată, dar atât de inocentă și neexperimentată într-ale vietii  m-a înduioșat, lăsându-mă într-o stare  de  nostalgie caldă, pozitivă, copilarească.

Plimbându-mă printre pagini și rânduri, printre țări, orașe, etape istorice și categorii sociale am avut mereu senzația unei  rezerve rafinate, a unui parfum elegant și discret .

Autoarea,  care a lăsat în Catherine-Paris puternice mărci autobiografice, povestește cu o simplitate grațioasă, într-un stil natural și firesc, semn al acelui caracter deosebit , care a făcut-o celebră.

Deopotrivă admirată, iubită și invidiată, Martha Bibescu este  femeia în care se reuneau frumusețea, inteligența, erudiția, descendența.

De la ea  ne-a rămas, între altele, Palatul Mogoșoaia, așa cum îl știm azi  și am fi moștenit,  poate, cu mult mai multe, dacă istoria ar fi stat altfel, de o manieră în care să nu o facă a cere pentru piatra ei funerară inscripția “ecrivain francaise”…

Dincolo de povestea fetei, pe care o însoțim pe drumul maturizării, cartea pare să grăiască răspicat povestea unei iubiri pătimașe pentru Franța, această generoasă mamă adoptivă, care de-a lungul anilor a primit la sânul ei atâția oameni valoroși din lumea intreagă.

Personal, mai mult decât la destinul lui Catherine, am meditat la Franța, Paris, întrebându-mă și acum, ca în multe alte ocazii, ce secret admirabil deține poporul francez, încât a găsit atât calea, cât și mijloacele pentru a dezvolta genii, oameni admirabili, caractere deosebite.

Catherine-Paris, născută la București în iarna anului 1889, una în care gerul pare să fi încremenit întreg orașul, are o istorie cam bizară.

Mama, care are frecvent vedenii, susține că și-a văzut fiica în vis, iar orașul Paris este locul în care s-a gândit prima dată la ea.

Parintii fetei se căsătoresc nu din iubire, ci lăsând fiecare în urmă propria dragoste neimplinită.

Ramasa orfană de tată foarte devreme, și de mama la câțiva ani după, va crește între dragostea unei bunici cu rang de prințesă, dar retrasă în sărăcie ca urmare a nefericirii din căsătorie și bucătăreasa Angele, care îi deschide în față un univers colorat, aromat, liber și…perfect nevinovat.

Singurii bărbați din universul ei sunt blândul bătrân Beau, alături de care fata străbate la pas orasul,  și libertinul unchi Adolphe, care o duce la teatru.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Martha Bibescu.

Inocenta și tinerețea ei nu au nicio șansă în față versatului conte polonez, Adam Leopolski, pe care îl cunoaște întâmplător, și care îi devine soț, aruncând-o în milocul unei familii pe cât de bogate, pe atât de găunoasă.

Maturizarea lui Catherine survine brusc și brutal; speranțele și visurile sunt frânte rapid. Totul pare o eroare dureroasă, viitorul se arată anost și rece.

Se închide atât de prematur și implacabil destinul ei? Dimpotrivă. Dragostea adevărată își cere drepturile, iar pentru ea Catherine trebuie să facă alegeri curajoase…

Cititi!

NOTA: 8 / 10

 

 

 

 

 

 

 

Aspecte Pozitive:

usor de citit, induce relaxarea; fluiditate a textului

Aspecte Negative:

m-as fi asteptat (sau mi-as fi dorit) de la o scriitoare nascuta in Bucuresti sa tempereze din adoratia pentru Paris, in favoarea tarii sale; textul curge un o lejeritate simpla, care nu mi-a starnit, totusi, mai mult decat sentimentul derularii unei povestioare dragute.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.