Recenzie ”Cele patruzeci de legi ale iubirii” de Elif Shafak

Titlu: Cele Patruzeci De Legi Ale Iubirii
Autor: Elif Shafak
An apariție : 2014
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 420
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 11.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI CELE PATRUZECI DE LEGI ALE IUBIRII PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Orientalismul îmbietor, cu exoticele mirosuri alambicate și basmele șeherezadice sau beduinice, trecute prin sita unei indubitabile viziuni originale, găsește în romanul ”Cele patruzeci de legi ale iubirii” al scriitoarei franceze de origine turcă Elif Shafak perfecta omogenizare a vechiului și noului într-un primordial cordon ombilical.

Dincolo de miracolul îmbinării al procedeului de poveste în poveste, am fost de-a dreptul încântat de omogena contopire a basmologiei cu realismul într-o firească modelare a existențialismului și a lăuntricului.

cartea aceasta este o idealizare a iubirii, neîntinată, mai imaculată decât însăși marmura eternității. Fără complicații filosofico-existențialiste, dar cu nenumărate tâlcuri strecurate cu subtilitate printre rândurile cărții, ” Cele patruzeci de legi ale iubirii” așează pe talerul vieții acest serafic sentiment, glazurându-l cu poleiala unei viziuni panteice prin porii căreia emană bunătatea și nectarul unei simțiri nobile care nu are absolut nimic de a face cu putregaiul societății care încă prozelește sufletul îmbiindu-l cu o hâtră robotizare.

” Cele patruzei de legi ale iubirii” este o adevărată capodoperă a literaturii universale. În primul rând pentru că, într-un netăgăduit mod, Elif Shafak scrie cu litere de lumină și cu o călduroasă pasiune, încolăcind în deosebite unități frazeologice o veritabilă epopee a iubirii fără ca post-modernismul realității cotidiene sau șerpuirile dualismului uman să împovăreze ritmul sau clarviziunea povestirii cu vreun parfum anodin al iluziei.

În al doilea rând, autoarea nu cade în tangajul dulcegăriilor sau al basmologiei derutante, în ciuda stilului fantasy din povestea secundară, care în realitate este pilonul de bază al romanului.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Elif Shafak.

Stilul scriitoricesc al lui Elif Shafak nu conține caligrafieri ale înfloriturilor de prisos, având o expresivă tărie a penetrabilității, nu în mod tăios, ci datorită duioasei argumentări izvorâte parcă din sipetul unui altfel de pandorism cu mult mai viu colorat decât cel din mitologia occidentală.

” Cele patruzeci de legi ale iubirii” este o carte de care nu ai cum să nu te îndrăgostești.

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI CELE PATRUZECI DE LEGI ALE IUBIRII PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Argumentația panteismică a necesității iubirii este binevenită.

Aspecte Negative:

Comparativ cu povestea din trecut cea a prezentului nu prea pare necesară.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.