cimitirul_1_fullsize

Am aflat de Cimitirul lui Teleșpan de la o prietenă care mi-a promovat-o drept o carte pentru care îți trebuie curaj. Mi-a stârnit curiozitatea, dar am refuzat să caut pe internet informații sau să citesc vreo recenzie despre această carte. Am preferat să aflu singură ce se petrece în cea mai citită carte românească a anului 2013, conform bookaholic.ro.

Prima impresie – coperta – este macabră, dar susține exact titlul romanului și te pregătește pentru ceea ce va urma. Aceasta ilustrează scene din viața de zi cu zi, care se petrec printre morminte și cruci. În schimb, mi s-a părut amuzantă o piatră funerară pe care scria LOVE și perioadele în care aceasta „a trăit”: 2005 – 2006 și 2007 – 2011.

Personajul principal al romanului Cimitirul este Adrian Green, un român care se simte obosit și emigrează în Regat, unde locuiește alături de Oli, fostul și actualul iubit.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Teleșpan.

Nu este tocmai genul de persoană căreia să-i placă munca, astfel se angajează la negru ca administrator de cimitir. Munca este lejeră, salariul este mulțumitor, iar șeful nu are o atitudine de șef, ci mai degrabă de prieten. Astfel, cei doi devin apropiați și găsesc aspecte ale copilăriei pe care le aveau în comun – amândoi au fost maltratați de tați.

Din acest motiv, odată ajuns la vârsta maturității, Adrian Green dă un sfat tuturor părinților: Iubiți-vă copiii. N-aveți bani să-i creșteți? Nu vă plângeți în fața lor sau abandonați-i! Le va fi mai bine fără voi. Măcar vor putea visa că părinții lor erau buni și nu vor afla niciodată cât de căcăcioși sunteți. Cât de egoiști sunteți!

Per total, limbajul este extrem de libertin și cred că pe coperta nu ar strica o atenționare prin care cartea să fie interzisă copiilor sub 18 ani. Însă dacă fac abstracție de scenele explicite de sex și limbajul foarte vulgar, este o carte amuzantă.

Nu înțeleg de ce suntem atât de cretini încât să nu înțelegem că putem fi fericiți făcând lucru mici. Și încă ceva. E important să visăm propriile nostre visuri! Nu pe ale celor în jur! Pentru că părerea celor din jur contează mult prea mult!

Titlu: Cimitirul
Autor: Teleșpan
An apariție : 2013
Editura: Herg Benet
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 16.06.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Șirul întâmplărilor este ușor de urmărit, povestea este amuzantă și sarcastică.

Aspecte Negative:

Limbajul este prea vulgar pentru mine, la fel si descrierea amănunțită a scenelor de sex.

Avatar
Autor: Denisa Gheorghiescu
Redactor de 1766 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Denisa Gheorghiescu