🔥 CARTEA CONFITEOR ARE REDUCERE PE:

Adrià Ardevol s-a născut într-o lume fără dragoste. Tatăl său este aspru și distant; mama lui aproape în întregime preocupată de alte lucruri. În apartamentul lor din Barcelona, el învață să spioneze lumile lor și să-și țină ascunse sentimentele, confidându-se doar în cele două jucării ale sale mici, un cowboy și un șef indian. Pe măsură ce crește, își dă seama că obsesia tatălui său pentru antichități nu este în totalitate inocentă, iar una dintre comorile tatălui său, o vioară din secolul al XVIII-lea realizată de maestrul meșter Lorenzo Storioni în Cremona, devine imperioasă pentru existența lui.

Deși Adrià este personajul esențial din romanul monumental al lui Cabré, el nu este singura componentă narativă. De fapt, cartea începe cu moartea unui sat în epoca medievală și de-a lungul timpului urmărim soarta ucigașului nefericit, Jachiam din Muredas, și povestea modului în care a plantat copacul din care este făcută vioara Storioni. Într-o altă incursiune medievală, soarta călugărilor într-o mănăstire îndepărtată ilustrează violența trecutului și modul în care cei de la putere – la vremea aceea, forțele Inchiziției – nu au ezitat să o folosească pentru a-și consolida poziția.

Aceste povești sunt împletite cu skulluggeri similare în timpul secolului al XVIII-lea, când vioara cade în mâinile parizianului Monsieur Vial. Dar felul în care intră în posesia tatălui lui Adrià este cel care împletește inextricabil călătoria instrumentului cu viața lui Adrià. Soarta viorii este legată de soarta evreilor sub stăpânirea nazistă în Europa ocupată și cu doi medici care efectuează experimente pe copii evrei în Birkenau.

Protagonistul lui Cabré devine treptat conștient de adevărul din spatele trecutului viorii. Faptul că a fost storcat de la victimele ororilor naziste îl umple de dezgust, dar îl costă și iubirea vieții lui, frumoasa evreică Sara. Până când cei doi se întâlnesc, Adrià este un lingvist de mare succes, care se străduiește să scrie despre rău într-un manuscris care se dovedește a fi romanul în sine.

Dacă îți place recenzia cărții CONFITEOR, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Jaume Cabre

Jaume Cabré este unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani în limba catalană. Romanele sale anterioare, netraduse încă în engleză, tratează adesea probleme similare legate de putere și răul inerent acesteia. Aici, el înfățișează în mod expert diferite epoci și personaje, schimbându-le adesea între ele la mijlocul propoziției.

Cabré îi verifică pe mulți dintre acei scriitori care s-au confruntat cu răul nazismului, de la Stefan Zweig, Primo Levi și Theodor Adorno, până la scriitorul francez Michel Tournier, a cărui carte The Erl-King a examinat în mod similar responsabilitatea indivizilor pentru actele oribile comise în jurul lor.

„Confiteor” nu este o carte nici pentru cei cu inima slabă, nici pentru cei care se distrag ușor. Este nevoie de răbdare și de dorința de a „merge cu fluxul”, dar odată ce te obișnuiești cu stilul unic de scriere al lui Jaume Cabré, eforturile tale vor fi răsplătite cu pică. Autorul nu pierde niciodată din vedere drama umană din inima narațiunii și echilibrează în mod strălucit revelațiile cu momente de umor și emoție autentică. Aceasta este diferită de orice carte pe care am citit-o vreodată și mă bucur că am fost încăpățânată până la urmă. Are un nucleu emoțional puternic și temele sale, inclusiv ceea ce spune despre lungimile pe care le vom depune pentru a ne satisface necesitățile materiale, care vor rămâne cu tine mult după ce ai întors pagina finală.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONFITEOR CU REDUCERE DE PE:

Titlu: CONFITEOR
Autor: Jaume Cabre
An apariție : 2021
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 866
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2539

Alte recenzii de la Jaume Cabre:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 2 ani, 8 luni, 24 zile și a scris până acum 162 articole. Se află pe poziția 8 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments