Recenzie ”Cronicile unui bărbat” volumul 1 de Silviu Iliuță

Titlu: Cronicile Unui Bărbat Volumul 1
Autor: Silviu Iliuță
An apariție : 2018
Editura: Bookzone
Nr. Pagini: 294
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Recenzie de Cristina Zegheru
Publicată la 6.03.2019
Nota recenzorului: 9/10
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI CRONICILE UNUI BĂRBAT VOLUMUL 1 PE:

Cronicile unui bărbat” de Silviu Iliuță este o carte interesantă, diferită și plină de umor. Dacă în primele pagini suntem introduși în drumul anevoios al personajului, acela de a se naște :), mai târziu ajungem să fim martorii unor scene duble care marchează simultan viața unui copil de șapte ani și viața unui bărbat matur de 30 ani.

Deși ”amuzamentul” este la el acasă, nu am putut trece cu vederea peste amalgamul de sentimente transmise de autor.

Silviu Iliuță este unul din puținii autori unde se observă simplitatea și cursivitatea frazelor în scrierile sale. Printr-un limbaj ”scurt și la obiect” a putut să-mi transmită emoții care mă duceau de la o extremă la alta. Am simțit bucurie, extaz, dar și durere, resemnare. Am depășit bariera de ”cititor” și m-am ”transpus” în lumea neînțeleasă a unui copil cu mii de întrebări și niciun răspuns.

Tom este porecla pe care protagonistul i-a întrebuințat-o prietenului său. Împreună își trăiesc copilăria, susținându-se și învățându-se reciproc. Personal, cei doi mi se par complet opuși, două firi care se completează perfect. Dacă Silviu este copilul amuzant, plin de încredere și dornic de a-și înveseli prietenul, ”Tom” este personajul timorat și emotiv. Acesta încearcă să își ascundă temerile și grijile.

O fire liniștită, calmă care încearcă să se integreze într-o societate ”bolnavă” și o personalitate puternică, dornică să se afirme și să își arate potențialul.

Peripețiile protagonistului nu se opresc aici, ci avansează pe măsură ce acesta înaintează în vârstă. Avem parte nu doar de năzbâtii, ci și de romantism. Chiar dacă vă vine să credeți sau nu, personajul nostru are parte de primul său sărut într-o biserică, acolo unde iubirea este atât de ”dulce” încât ”riscut de coma diabetică devenise maxim…”

În loc de încheiere ”Mulțumesc fostului meu șef, care era un tâmpit. Pentru ca m-a făcut să înțeleg că…”

V-am stârnit curiozitatea? 🙂

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.