Recenzie „Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol“. Corespondența perechii regale, volumul I, 1869–1888

de | ian. 7, 2021 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CU IUBIRE TANDRĂ ELISABETA. MEREU AL TĂU CREDINCIOS CAROL. CORESPONDENȚA PERECHII REGALE VOLUMUL I 1869–1888 PE Carti de suflet

„Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol“. Corespondența perechii regale (Vol. 1) 1869–1888 este prima carte ce aduce cititorilor români scrisorile dintre regele Carol I și regina Elisabeta. Volumul este supervizat de către Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu, care împreună reunesc în această primă parte aproape 200 de epistole intime dintre cei doi soți.

Volumul surprinde viața din spatele tronului a celui mai longeviv suveran al României, cu o domnie de 48 de ani. În 1869, Carol I și Elisabeta își jură iubire veșnică, urmând ca acesta să fie încoronat primul rege al țării în 1881.

O introducere vastă

Cartea debutează cu un studiu introductiv de mare folos, în care se trece, cu linii mari, prin cele mai importante perioade din viața celor doi, începând cu logodna și continuând cu problemele de fertilitate ale reginei sau alegerea unui nepot al regelui ca următor conducător.

Scrisorile prezente în carte aparțin Arhivelor Naționale ale României, care au păstrat epistolele în scrisul lor autentic, în limba germană, presărată cu multe expresii și pasaje din alte limbi, cei doi având o diversificare aparte în limbile și graiul folosit.

Aproape 500 de scrisori însumează corespondența perechii regale

Arhivele Naționale ale României conservă 432 de scrisori din partea Elisabetei către Carol I, în timp ce numărul aparținând regelui este mult mai scăzut, de doar 52, ceea ce aduce o problemă de continuitate a corespondenței.

Acest prim volum al corespondenței regale surprinde evenimente marcante din viața celor doi soți, începând cu logodna și continuând cu viața de monarhi și ale sale probleme și interferențe multiple.

Scrisorile dragostei nemărginite

Încă de la prima scrisoare, ce îi aparține viitoarei regine, ne dăm seama câtă dragoste a existat între cei doi.

„Dragule! Nu îmi pare deloc un vis că îți aparțin, ci o simt cu adevărat ca pe o sărbătoare în inima mea, acum când îți scriu această primă scrisoare.”

Mi-a plăcut tare mult stilul expresiv și sensibil al reginei, care nu degeaba este supranumită regina-poetă și scriitoare în serviciul Regatului României. Cu ajutorul unor cuvinte simple, aceasta reușește să transmită multă emoție și căldură, cât și o puternică și de nestăvilit iubire pentru soțul ei drag.

De cealaltă parte a peniței se află însuși regele, care nu se lasă mai prejos și își dă frâu liber sentimentelor răsunătoare pentru consoarta sa.

Din păcate, am simțit lipsa răspunsului lui Carol I la declarațiile de amor nebun ale reginei, aceste scrisori deși au fost trimise acesteia, din păcate nu au fost păstrate, așa că nu ne putem bucura întrutotul de atașamentul lor adânc.

Iubire și durere

M-au emoționat pasajele în care se simțea durerea pătrunzătoare cauzată de pierderea unicului lor copil, Principesa Maria, care a căzut pradă scarlatinei la vârsta fragedă de 3 ani jumătate. Problemele cuplului de a da regatului un moștenitor continuă ani la rând, cu multe tratamente și pierderi de sarcină ce o afectează fizic și emoțional pe Elisabeta.

Un mare capitol al volumului este reprezentat de activitățile militare ale lui Carol I, care între anii 1877 și 1878 a fost implicat trup și suflet în Războiul pentru Independența României. Aici avem cele mai multe scrisori de la rege, de al cărui stil curat, dar persuasiv te îndrăgostești imediat.

Acest prim volum al corespondenței regale cuprinde perioada dintre anii 1869-1888, urmând ca următorul să se axeze pe următoarele decenii importante ale domniei lui Carol, culminând cu moartea celor doi soți.

Schimbul de scrisori dintre Elisabeta și Carol I este unul ce debordează în sinceritate, emotivitate și un atașament afectiv pasional, pe cei doi legându-i în primul rând sentimentul de iubire și datorie casnică și familială.

Am rămas surprinsă la bogatele și detaliatele epistole, care nu se limitează doar la evenimentele cotidiene sau starea sănătății, ci și la starea sufletului și a dragostei dintre ei.

Recomand cu mare drag „Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol“. Corespondența perechii regale (Vol. 1) 1869–1888, este o oportunitate uriașă de a fi martorii intimității a doi monarhi ce nu se sfiau să își exprime și cele mai adânci sentimente, iubire ce i-a legat pâna la moarte.

Cartea se gaseste pe site-ul Carti de suflet.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CU IUBIRE TANDRĂ ELISABETA. MEREU AL TĂU CREDINCIOS CAROL. CORESPONDENȚA PERECHII REGALE VOLUMUL I 1869–1888 PE Carti de suflet

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Cu Iubire Tandră Elisabeta. Mereu Al Tău Credincios Carol. Corespondența Perechii Regale Volumul I 1869–1888
Autor: Silvia Irina Zimmermann
,
Romanița Constantinescu
An apariție : 2020
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 376
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 118

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Ioana este redactor Booknation.ro de 1132 zile și a scris până acum 43 articole. Se află pe poziția 17 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments