Recenzie ”Cuvinte în albastru intens” de Cath Crowley

by | Jun 30, 2020 | Dragoste, Ficțiune, Ficțiune pentru Adolescenți, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CUVINTE ÎN ALBASTRU INTENS ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Titlu: Cuvinte în albastru intens

Titlu-original : Words in Deep Blue

Autor:  Cath Crowley

Editura : Storia Books, 2018

Colecția: Young Adult

Despre autor:

”Cath Crowley a crescut în zona rurală a statului Victoria, Australia. A studiat scriere profesională și editare la Royal Melbourne Institute of Technology și lucrează atât ca scriitoare independentă, cât și ca profesor cu jumătate de normă la Melbourne.”

Cuvinte în albastru intens

”Deschid ochii în miez de noapte și singurele lucruri ce le aud  sunt freamătul oceanului și respirația fratelui meu. Au trecut zece luni de când Cal s-a înecat, dar tot nu pot să scap de visele astea.” așa debutează celebrul roman scris de Cath Crowley. Opera începe prin a ne dezvălui starea de spririt a protagonistei, Rachel, la zece luni de la moartea fratelui său, pe care l-a iubit enorm și nu poate concepe de ce oceanul i-a luat fratele, Cal murind înecându-se în ocean, în ciuda faptului că era un bun înotător.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Cath Crowley

Chiar și cei mai înțelepți oameni trec prin momente grele atunci când pierd o persoană dragă. Prima reacție pe care o persoană o are la aflarea veștii este să nu accepte, se scufundă  în tristețe profundă întrebându-se ”De ce mie ? De ce acum când am cea mai mare nevoie ?”. Asta i s-a întâmplat  și lui Rachel, ajungând astfel ca ea și mama ei să nu mai reacționeze la nimic. Renunță la liceu, chiar dacă mai are doar clasa a XII- a, renunță la prieteni, nu le mai scrie, nu-i mai pasă de nimic și de nimeni. Pentru a se destinde mătușa ei o cheamă în orașul unde ea a copilărit (deoarece ea se mutase cu un an în urmă cu mama și fratele său) pentru ai găsi un loc de muncă și pentru a o rupe de locul acela îngrozitor, unde Cal murise. Ajunge înapoi în orașul ei, un oraș plin de amintiri, de prieteni, de regrete, orașul din care credea că nu va mai pleca niciodată. Se întălnește cu vechi prieteni care o întrebă la ce facultate a ajuns, ce mai face fratele ei, cum a fost clasa a XII- a, ei neștiind nimic din ceea ce se întâmplase în anul în care ea s-a mutat.

Înainte să plece ea i-a scris o scrisoare lui Henry, prietenul său cel mai bun, prin care i-a dezvăluit că este îndrăgostită de el, neputând să-i spună personal, deoarece el era împreună cu Amy. Henry deținea în interiorul unui anticariat, numit Cărțile Urlătoare, o bibliotecă, Biblioteca Scrisorilor, unde fata a decis să-i lase scrisoarea în cartea lui preferată.

 Henry o iubește pe Amy, sunt împreună din liceu, iar Rachel era cea mai bună prietenă a lui înainte să plece din oraș. Amy este o egoistă, îl părăsește des pe Henry. Odată l-a parasit  pentru un tip Greg, grosolan,  pentru că avea bani și era popular.

Ceea ce mi-a plăcut la carte este faptul că este scrisă din perspectivelor celor două personaje principale, Rachel și Henry, ceea ce accentuează cititorilor sentimentele resimțite de fiecare personaj. Dacă ești fata și citești cartea, vei înțelege de ce Rachel ia asemenea decizii, iar dacă ești băiat, te vei regăsi în capitolele scrise din perspectiva lui Henry.

Consider că visul oricărui cititor după ce va citi ”Cuvinte în albastru intens” este să găsească un loc ca anticariatul  lui Henry, o Bibliotecă a Scrisorilor, un spațiu unde să găsești cărți preferate, canapele confortabile unde vei putea să citești în voie, să poți sublinia citatele preferate și să-i poți lăsa scrisori persoanei pe care o placi. Eu cel putin asta visez acum! Cărțile Urlătoare era un loc unde se înfiripau noi prietenii, unde oamenii împărtășeau aceași pasiune, un loc călduros unde oricine ar fi fericit.

Mi-au ajuns la suflet si părinții lui Henry, personaje secundare, deoarece în ciuda faptului că erau divorțați, se întâlneau o dată pe săptămână și discutau despre cărți, chiar mai mult, Carțile Urlătoare era o afacere de familie așa că deciziile le luau tot in familie, inclusiv copiii, George și Henry.

Cât de multe sentimente se ascund în spatele unor cuvinte? Cât de uriaș este impactul pe care îl pot avea cuvintele unui necunoscut? Cât de mult înseamnă un rând scris de mâna celui pe care l-am iubit? Acestea sunt emoții pe care e-mailurile și rețelele de socializare nu le pot acapara vreodată.

În concluzie, ”Cuvinte în albastru intens” este o lectură ușoară, o carte ce o poți citi într-o zi relaxantă de vară pe plajă sau acasă, plină de personaje misterioase ce încearcă să te facă să empatizezi și să observi din umbră ambele opinii ale lui Rachel și Henry.

🔥 CARTEA CUVINTE ÎN ALBASTRU INTENS ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cuvinte în Albastru Intens
Autor: Cath Crowley
An apariție : 2018
Editura: STORIA
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 30.06.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Maria-Magdalena Năstase este redactor Booknation.ro de 85 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 32 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Maria-Magdalena Năstase aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments