Recenzie ” Daisy Miller \ O coardă mult prea întinsă” de Henry James

de | dec. 1, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DAISY MILLER \ O COARDĂ MULT PREA ÎNTINSĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Cu siguranță că odată cu scrierile lui Henry James se face trecerea de la clasicism la modernism, expresivitatea literară căpătând, odată cu fiecare povestire, virilitatea exprimării care, înlăturând canonicul nejustificatei pudori, moșește indestructibile capodopere literare, servind ceva mai târziu ca pilon de sprijin al viiroilor romanieri și nu numai.

Atât în ” Daisy Miller” cât și în ” O coardă mult prea întinsă” Henry James sfredelește tranșeele unei altfel de viziuni introspective, făcând din minuțiozitatea descriptivismului senzorial (încă nescăpat întru totul de caligrafierea anumitor redundante justificări) laitmotivul unei realități care, încetul cu încetul, începe să renunțe la crusta introvertirii, însă fără dezbărarea unei anumite etichete.

Nu aș putea să afirm că Henry James este un scriitor virulent, dar nici delăsător, existând în cerneala introspecției provăduite de cel o nouă lumină a etalări rigidului ghips comportamental manifestat secole de-a rândul de către britanicismul care crezuse că astfel amprentează în mod inconfundabil universalitatea.

Deși nu există tenatția epatării prin intermediul vreunui academicianism împovărător, totuși chiar și la Henry James, la fel ca la marea majoritate a scriitorilor din generația sa, șuvoiul frazelor lungi, aparent intreminabile, dar care totuși nu derutează, reușind, cu o dibăcie admirabilă, să păstreze logica înșiruirii de cuvinte.

Dacă în ” Daisy Miller” putem să vorbim despre încercarea de sfidare a etichetei manifestată de o tânără neblagoslovită de smerenia aristocratismului pur, în ” O coardă mult prea întinsă” avem de-a face cu o inedită încercare , din punctul meu de vedere extrem de reușită, de exprimare a tensiunii create de intersectarea logicului și ilogicului într-un punct oarecare, creând astfel un năucitor bulgăre de întâmplări care transformă manipularea într-o rafinată artă cu sarabanda serpentinelor abrupte în care nimic nu este ceea ce pare, nimicul devenind mai împovărător și mai orbitor decât oricare altă manifestare.

Marea calitate a lui Henry James este puterea expresivității care se dezlănțuie în valuri de epitetizări și adjectivizări uneori vijelioase, alteori temătoare, reușind să spună, chiar și voalat, atât de multe lucruri, unele dintre ele penterante, altele mângâietoare și liniștite, reușind să creioneze tabloul unei societăți șchioape și totuși semețe.

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DAISY MILLER \ O COARDĂ MULT PREA ÎNTINSĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Henry James sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DAISY MILLER \ O COARDĂ MULT PREA ÎNTINSĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Daisy Miller \ O Coardă Mult Prea întinsă
Autor: Henry James
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 1.12.2018
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2378 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments