Recenzie De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi

de | mai 14, 2015 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DE CE FIERBE COPILUL ÎN MĂMĂLIGĂ ARE REDUCERE PE:

de-ce-fierbe-copilul-in-mamaliga-editia-2013_1_fullsize

De ce fierbe copilul în mămăligă este o carte stranie, poate din acest motiv este una dintre cărțile mele favorite.

Aglaja Veternayi își spune povestea copilăriei prin intermediul acestei cărți. Poveste în care, ca fiică de circari, are șansa de a vedea mapamondul, în timp ce în propria ei țară, România: “oamenii n-au voie să gândească liber nici măcar în somn. Dacă vorbesc tare și îi aude vreun spion sunt duși în Siberia”.

Fetița Aglaja Veteranyi își spune descrie viața în modul cel mai sincer, dur și straniu totodată. De la rețetele culinare pe care mama ei le pregătește pentru familie : mama, soțul și cele doua fiice – până la temerile cele mai interioare ale copilei, toate se regăsesc în acest bildungsroman.

Dacă îți place recenzia cărții DE CE FIERBE COPILUL ÎN MĂMĂLIGĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Aglaja Veteranyi

Mâncarea este unul dintre puținele lucruri care leagă familia de circari de țara natală, România. Fugită din calea comunismului, aceasta primește azil politic în Elveția, de unde călătorește cu trupa de circ. Doar prin sarmale, mămăligă și supa de găina poate mama să le arate celor dragi cum este acasă. Cu toată melancolia și dorul de casă, fetița este convinsă că umblând prin lume este mult mai bine decât acasă, pentru că dictatorul face mult rău României: o înconjoară cu ghimpi, îl interzice pe Dumnezeu și îi obligă pe oameni să facă parte din partid.

Una dintre temerile cele mai mari ale fetiței este faptul că într-o zi își va pierde mama care este acrobată și “atârnă de păr” pe cupola circului.

Fără să-mi dau seama exact ce înseamnă, îmi imaginam numărul de circ ca pe ceva suprarealist. O femeie cu un păr lung ca al lui Rapunzel, legată cu părul de cupola circului. Imaginea pare desprinsă dintr-o tablou de al lui Salvador Dali, iar romanul abundă de astfel de proiecții, de un suprarealism aproape sinistru. Un alt exemplu la fel de expresiv se regăsește în scena în care sora Aglajaiei spune o povestioară despre un copil ce fierbe în mămăligă.

Intriga cărții începe atunci când surorile se despart de circ și ajung într-un internat, unde învață cu greu să se adapteze unei vieți mai ordonate… Ce se petrece apoi, trebuie să aflați voi!

Scriitura Aglajei Veteranyi este una foarte ciudată, chiar înspăimântătoare și dezordonată. Cu toate acestea, umorul negru este la tot pasul. Chiar dacă a scris cartea la maturitate, autoarea reușește să-și păstreze vocea inocentă  pe tot parcursul cărții.

Recomand cu căldură această lectură oricărui cititor ce posedă simțul umorului negru, dar și al realității, deoarece aceste trăsături ajută la distingerea suprarealismul de realitatea cotidiană.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DE CE FIERBE COPILUL ÎN MĂMĂLIGĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: DE CE FIERBE COPILUL ÎN MĂMĂLIGĂ
Autor: Aglaja Veteranyi
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 174
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2039

Alte recenzii de la Aglaja Veteranyi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Rushdie îmi place din ce în ce mai tare datorită excentricității stilului și poveștilor imaginate. Este unul dintre cei mai erudiți scriitori pe care i-am citit de-a lungul timpului și continuă să mă surprindă cu originalitatea...

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă...

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Astăzi vorbim despre o serie extreeeeeeeeeem de populară pe Tik Tok și care aparent, face ravagii în rândul cititoarelor. Seria lui Lauren Asher a fost primită foarte bine și sincer, mă simt ca un Grinch literar atunci când vorbesc cu mai puțin entuziasm despre o...

0 0 votes
Article Rating
Bianca Dacin este redactor Booknation.ro de 2896 zile și a scris până acum 24 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Bianca Dacin aici. Bianca Dacin are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments