Recenzie ” Despre îngeri” de Andrei Pleșu

by | Jul 19, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DESPRE ÎNGERI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Fără pretenția de a face din eseul ” Despre îngeri” o lucrare de licență, o dizertație stufoasă sau o pompoasă prelegere, Andrei Pleșu, nici creștin înveterat, dar nici un ateu prozelitist, încearcă să ne ” vorbească”, așa cum o spune și titlul cărții, atât teologic, filozofic și științific, dar și senzorial, dorind să răspundă la anumite întrebări, atât propriului sine, cât și cititorilor săi.

Pornindu-și cercetările de la ” angeologie” filosoful și eseistul român scormonește prin cărți, căutând, găsind și iar căutând, nu neapărat cu pretenții de elucidări cristaline, ci mai degrabă cu cea de propagare a anumitor nuanțe de lumină, chiar și a unora care, după sute de ani, la fel ca multe alte adevăruri ale istoriei, s-ar putea dovedi a fi pură fantasmagorie,

Fără a părea că se îndoiește de existența îngerilor, deși nu a fost vreodată cadorisit cu privilegiul unor revelații angelice, Andrei Pleșu caută să explice filozofic sau chiar poetic conceptul îngerilor, între materialism și idealism, între formă și conținut, uneori jalonând, alteori agățându-se, nicidecum cu disperare, de argumentele predecesorilor săi, filosofi, teologi sau oameni de litere, încercând parcă o șlefuire a anumitor poteci oferite de acest inepuizabil subiect.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Andrei Pleșu

Îngerii, fantasmagorici sau teoretizați de canoanele teologice, fac parte din labirintica simțire a oamenilor, indiferent de nivelul lor de inteligență, credință sau educație, uneori sub voluptoasa formă a poetizării alteori sub cea strangulatoare de necesară umplere a vidului cu ceva. Uneori este o mângâiere, alteori o biciuire situată între explicabil și neverosimil, între îngenunchere și eliberare.

” Despre îngeri” este o carte care se inoculează aproape pe negândite, furișându-se pe coridoarele simțiri în dans lasciv sau frenetic, plouând cu clipe, ningând cu impresii care înlocuiesc alte impresii,și, în ciuda faptulului că nu poate fi citită și mai ales înțeleasă de oricine, totuși vi-o recomand cu mare drag, ca pe un așternut al vremurilor mai puțin luminoase, când întrebările fără răspuns devin mai sâcâitoare ca niciodată.

Lectură plăcută!

Titlu: Despre îngeri
Autor: Andrei Pleșu
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.07.2018
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

În stilul care deja l-a consacrat, Andrei Pleșu caută, găsește și iar caută, adăugând la răspunsurile deja oferite de predecesorii săi o anumită nuanță proprie și inconfundabilă.

Aspecte Negative:

Cartea nu este pentru oricine, având totuși o doză de filosofie superioară.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Shining” și “Doctor Sleep” de Stephen King

Recenzie “Shining” și “Doctor Sleep” de Stephen King

Shining a fost una dintre primele cărți citite de la King, și pentru că nu mă consideram fan al lui, m-a ajutat să fac și primul pas către asta. Abandonasem înainte IT (pe care între timp am reluat-o și am devorat-o ca un hămesit de foame) și mă gândeam c-o să mai...

Trilogia Bill Hodges și Străinul de Stephen King

Trilogia Bill Hodges și Străinul de Stephen King

King nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare. Iubit sau hulit, rămâne "regele" incontestabil al horrorului paranormal, iar cu trilogia Bill Hodges, deși inițial totul era foarte bine ancorat în realitate, nu se dezminte. Cărțile au fost scrise parcă la foc...

Recenzie “Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

Recenzie “Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

Contele Aleksandr Rostov "a răsărit de după zidurile Kremlinului cum răsare un aviator din epava unui avion prăbușit." Pentru crima de a fi fost născut aristocrat, este condamnat de un tribunal bolșevic să-și petreacă restul zilelor închis într-un mare hotel moscovit....

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2050 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments