Recenzie Pe mâna cui suntem? de Andrei Pleșu

Titlu: Pe Mâna Cui Suntem?
Autor: Andrei Pleșu
An apariție : 2018
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 243
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 24.01.2019
Nota recenzorului: 9/10

🔥 CARTEA PE MÂNA CUI SUNTEM? ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

(…) dacă țineți să aveți grijă de imaginea țării, vorbiți bine românește. (pag.35)

Să-l descoperi pe Andrei Pleșu (născ. 23 august 1948, București) – un scriitor, eseist român, estetician și istoric al artei, de o asemenea anvergură și înzestrare – mi se pare, oricât aș încerca să-mi îndulcesc pastila, jenant.

Nu, nimic nu poate pleda prea mult în favoarea noastră, năuciti de tot soiul de mode, acronime, încât nu avem timp (chiar nu avem?) sau nu știm să selectăm din tot ce ne înconjoară calitatea umană adevărată, dincolo de vacarmul cu care ne asaltează, la tot pasul, nulități  de tot soiul.

Dar să nu divagăm, totuși, prea mult…

 Pe mâna cui suntemmică antologie a tragicomediei românești este, așa cum sugerează și numele, o colecție de articole pe teme diverse, fapte mai mici sau mai mari din realitatea noastră cea de toate zilele, realitate care, ar trebui să o știm cu toții până azi (sau cu atât mai mult azi), vine de-a dreptul, buluc, peste noi.

Acelora care se lafaie încă într-o ceață stupidă și chiar trâmbițată cum că “nu fac politică”, “eu îmi văd simplu de viața mea” le dă simpaticul domn Andrei Pleșu – și eu subscriu întru totul – vestea că suntem cu toții niște rotițe ale unui sistem complex care se cheamă societate.

Via, ne place ori nu, acțiunile noastre îi influențează pe alții, tot așa cum acțiunile altora – mai ales dacă vorbim despre indivizi din structurile statului –  influențează pe fiecare dintre noi.

Un lucru care cucerește imediat – sau cel puțin așa e cazul meu – la scriitura dlui Pleșu este mixul  în care se împletesc inteligența, pregătirea, bunul simt și bunul gust.

O ironie fină și rafinată, cum numai oamenii de o anume înzestrare intelectuală pot stăpâni și cum numai oamenii cu anume înzestrare literară pot reda.

Curajul unor ziceri cu voce tare, asumarea, atunci când e cazul, notații amuzante.

Nicăieri limbaj de lemn sau teorii de arhanghel, nicăieri o suficientă supărătoare, ci dimpotrivă, deschidere spre învățare și analiză, probleme abordate din unghiuri multiple și o înțelegere superioară, de ansamblu, a celor aduse în discuție.

Despre ce veți citi, concret, în Pe mâna …? Frecvent despre personaje și situații politice, evenimente care pur și simplu nu ne dau pace cu haosul în care ne aruncă zilnic, de atâta vreme.

Despre fenomene muzicale (vezi cazul Despacito); despre vegetarianism (atenție, pericol!: “indigestie de idei”.); despre moravuri, metehne, propasiri și mândrii ale neamului.

Despre credință și “știință versus știință”; despre destin.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Andrei Pleșu .

Despre noutățile senzaționale din miezul unor breaking news (vă veți amuza cititind, promit…). Despre furtuni violente în pahare cu apă (lansare de carte Adrian Năstase și Dan Voiculescu) care inflamează mare parte din opinia publică și, mai ales, tastele internauților .

Despre UE, euro – ce a fost la origine proiectul unei familii europene și ce mai reprezintă astăzi, într-un context tot mai instabil și incert.

 Pe mâna cui suntem?. O colecție de articole când amuzante, când amare, analize cu început, substanță și sens, pe care o veți închide gandidu-vă poate, ca și mine, că e un privilegiu (și o speranță) să fim contemporani și cu astfel de români.

Și că ar fi bine să mai adăugăm un profesionist și om de cultură la secțiunea “follow” ,între vacanțe, gadgeturi, restaurante, branduri, etc…

Andrei Pleșu  este absolvent al Liceului „Spiru Haret” și al Facultății de Arte Plastice –  Secția de istoria și teoria artei (șef de promoție); primul ministru al culturii după căderea comunismului,   fiind, alături de Gabriel Liiceanu și unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Constantin Noica.

Citiți! Citiți Andrei Pleșu! Citiți Pe mâna cui suntem?

NOTA: 9 / 10

 

 

 

 

 

 

🔥 CARTEA PE MÂNA CUI SUNTEM? ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

mixul în care se împletesc inteligența, pregătirea, bunul simt și bunul gust.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.