Recenzie Pe mâna cui suntem? de Andrei Pleșu

de | ian. 24, 2019 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PE MÂNA CUI SUNTEM? ARE REDUCERE PE:

(…) dacă țineți să aveți grijă de imaginea țării, vorbiți bine românește. (pag.35)

Să-l descoperi pe  Andrei Pleșu (născ. 23 august 1948, București) – un scriitor, eseist român, estetician și istoric al artei, de o asemenea anvergură și înzestrare – mi se pare, oricât aș încerca să-mi îndulcesc pastila, jenant.

Nu, nimic nu poate pleda prea mult în favoarea noastră, năuciti de tot soiul de mode, acronime, încât nu avem timp (chiar nu avem?) sau nu știm să selectăm din tot ce ne înconjoară calitatea umană adevărată, dincolo de vacarmul cu care ne asaltează, la tot pasul, nulități  de tot soiul.

Dar să nu divagăm, totuși, prea mult…

Dacă îți place recenzia cărții PE MÂNA CUI SUNTEM?, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Andrei Pleșu

     Pe mâna cui suntemmică antologie a tragicomediei românești este, așa cum sugerează și numele, o colecție de articole pe teme diverse, fapte mai mici sau mai mari din realitatea noastră cea de toate zilele, realitate care, ar trebui să o știm cu toții până azi (sau cu atât mai mult azi), vine de-a dreptul, buluc, peste noi.

Acelora care se lafaie încă într-o ceață stupidă și chiar trâmbițată cum că “nu fac politică”, “eu îmi văd simplu de viața mea” le dă simpaticul domn Andrei Pleșu – și eu subscriu întru totul – vestea că suntem cu toții niște rotițe ale unui sistem complex care se cheamă societate.

Via, ne place ori nu, acțiunile noastre îi influențează pe alții, tot așa cum acțiunile altora – mai ales dacă vorbim despre indivizi din structurile statului –  influențează pe fiecare dintre noi.

Un lucru care cucerește imediat – sau cel puțin așa e cazul meu – la scriitura dlui Pleșu este mixul  în care se împletesc inteligența, pregătirea, bunul simt și bunul gust.

O ironie fină și rafinată, cum numai oamenii de o anume înzestrare intelectuală pot stăpâni și cum numai oamenii cu anume înzestrare literară pot reda.

Curajul unor ziceri cu voce tare, asumarea, atunci când e cazul, notații amuzante.

Nicăieri limbaj de lemn sau teorii de arhanghel, nicăieri o suficientă supărătoare, ci dimpotrivă, deschidere spre învățare și analiză, probleme abordate din unghiuri multiple și o înțelegere superioară, de ansamblu, a celor aduse în discuție.

Despre ce veți citi, concret, în Pe mâna …? Frecvent despre personaje și situații politice, evenimente care pur și simplu nu ne dau pace cu haosul în care ne aruncă zilnic, de atâta vreme.

Despre fenomene muzicale (vezi cazul Despacito); despre vegetarianism (atenție, pericol!: “indigestie de idei”.); despre moravuri, metehne, propasiri și mândrii ale neamului.

Despre credință și “știință versus știință”; despre destin.

Despre noutățile senzaționale din miezul unor breaking news (vă veți amuza cititind, promit…). Despre furtuni violente în pahare cu apă (lansare de carte Adrian Năstase și Dan Voiculescu) care inflamează mare parte din opinia publică și, mai ales, tastele internauților .

Despre UE, euro – ce a fost la origine proiectul unei familii europene și ce mai reprezintă astăzi, într-un context tot mai instabil și incert.

     Pe mâna cui suntem?. O colecție de articole când amuzante, când amare, analize cu început, substanță și sens, pe care o veți închide gandidu-vă poate, ca și mine, că e un privilegiu (și o speranță) să fim contemporani și cu astfel de români.

Și că ar fi bine să mai adăugăm un profesionist și om de cultură la secțiunea “follow” ,între vacanțe, gadgeturi, restaurante, branduri, etc…

Andrei Pleșu  este absolvent al Liceului „Spiru Haret” și al Facultății de Arte Plastice –  Secția de istoria și teoria artei (șef de promoție); primul ministru al culturii după căderea comunismului,   fiind, alături de Gabriel Liiceanu și unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Constantin Noica.

Citiți! Citiți Andrei Pleșu! Citiți   Pe mâna cui suntem?

NOTA: 9 / 10

 

 

 

 

 

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PE MÂNA CUI SUNTEM? CU REDUCERE DE PE:

Titlu: PE MÂNA CUI SUNTEM?
Autor: Andrei Pleșu
An apariție : 2018
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 243
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 946

Alte recenzii de la Andrei Pleșu :

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac a fost redactor Booknation.ro și a scris 100 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments