Recenzie ” Din zbuciumul captivității” de Maior Gheorghe Caracaș

Autor: Gheorghe Caracaș
An apariție : 2016
Editura: Corint
Nr. Pagini: 222
Acordă o notă cărții:
 
Aspecte Pozitive:

Sinceritatea maiorului, cu toată stângăcia narării, asigură o netăgăduită autenticitate, care stârnește compasiunea.

Aspecte Negative:

Lipsa metaforelor, adjectivelor și a încercării de adevărat stil scriitoricesc.

Cu ocazia centenarului primului război mondial, sub colecția intitulată ” istorie cu blazon”, iubitori unei altfel de istorie, în special cei însetați de cât mai multe amănunte ale trecutului, sunt răsfățați de către Editura Corint cu o carte testimoniară a maiorului Gheorghe Caracaș, care a fost prizonier în lagărele de prizonieri germane în perioada 3 noiembrie 1916-30 iunie 1918.

din_zbuciumul_captivitatii_

Cartea, intitulată ”Din zbuciumul captivității”, narează vitregele condiții de detenție, într-o relatare sumară, fără prea mari veleități artistico-literare, mărginindu-se în anumite segmente cu o relatare ce pare a fi dactilografiată după un manual al unui elev de liceu. Însă, dincolo de stângăcia stilului literar manifestat de către autor, rămâne mărturia a unor vremuri grele, în care absolut totul era de vânzare, chiar și sufletul, iar cerul părea atât de îndepărtat încât oamenii nici măcar numai îndrăzneau să privească spre el.

Prins între instinctul de camaraderie, frică, dezgust și dor năpraznic de familie și plaiurile mioritice, maiorul Gheorghe Caracaș încearcă să evadeze. Descrierea evadări și a chinurilor îndurate, atât pe timpul evadării, cât și al reîntoarcerii în lagăr după prinderea sa, este una aproape jurnalistică, care nu uzitează prea mult adjectivul, metafora, epitetizarea sau orice metodă de înfrumusețare stilistică a relatării, mărginindu-se doar la descriptivismul aproape ad litteram al unor întâmplări.

Nu există la maiorul Gheorghe Caracaș actul scriitoricesc propriu zis, cu muze parnasiene și paștizări redundante. Cartea este o veritabilă spovedanie a unor trăiri din gloduroase vremuri de bejanie, o pildă pentru cei ce vin din urmă pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple ( totuși ele s-au întâmplat două decenii mai târziu!!!).

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gheorghe Caracaș.

Totul este freamăt neșlefuit, dans deasupra unei hămesite prăpastii numită destin, vânt de sentimente și ploi de gânduri strânse în bocceluța unui om care și-a iubit țara și pe cei ce au locuit în ea.

O mărturie în plus pentru o pată pe care homo sapiens a așternut-o pe frontispiciul eternității.

Dacă vreți să știți și să simțiți cealaltă față a istoriei, citiți cartea. Lectură plăcută!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)