Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

de | mai 22, 2022 | Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA DOAMNA ENGLAND ARE REDUCERE PE:

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar…știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine pe raft😋 unde nu a avut prea mult de așteptat.

M-a teleportat în tinerețe când citeam Jane Eyre și Rebecca și încă mai credeam în iubire. O tempora, o mores!! Este o combinație între cele două, dar cu mai multe accente gotice combinate interesant cu probleme reale ce pot interveni într-o căsnicie și, bineînțeles, fără romantismul suav al celorlalte două romane. Nu este cu fantome sau femei închise în mansardă, dar este cu oameni dispăruți și reîntorși care declanșează pofta de viață a unora și psihoza altora. Este o demonstrație care încearcă să dovedească că un start greșit are șanse aproape nule la un final fericit.

Doamna England analizează condiția femeii de la începutul secolului XX în Anglia, atât în căsnicie cât și în afara acesteia. Femeile nu prea aveau legea de partea lor fiind puse în aceeași categorie cu copiii, ceea ce nu prea le facilita drumul către o viață independentă. În caz de divorț, soțul primea custodia asupra copiilor. Iar femeile ce deveneau mame fără a fi căsătorite erau situate la marginea societății și repudiate de aceasta. Pune pe tapet și diferențele dintre viața celor bogați și a celor săraci. Și aduce în prim plan, o nouă clasă, clasa parveniților (apăruți după ce Revoluția Industrială a luat amploare) care se infiltreză în pătura nobilimii prin mezalianțe meschine, prin compromisuri și înțelegeri care acoperă greșelile unora și urmăresc interesul altora.

Deși este epoca în care a apărut și a luat amploare mișcarea sufragetelor, viața d-nei England nu beneficiază de schimbări majore de stil, nici nu este încurajată spre emancipare, din contră. Soțul ei are alte concepții despre interesele și preocupările unei femei căsătorite.

Dar să revenim la personajul care ne va însoți pe tot parcursul poveștii și care nu este cum s-ar crede din titlu doamna în cauză, ci o biată dădacă, născută într-o familie săracă, cu mulți frați mai mici, care în copilărie a avut parte de o tragedie ce a traumatizat-o pe viață. Deși nu are nicio vină pentru ceea ce s-a întâmplat în trecut se simte obligată să își susțină financiar, atât cât își permite din veniturile ei modeste, frații.

Este nevoită să accepte slujba în casa England chiar dacă munca presupune un efort considerabil având în vedere că va avea în sarcină grija a patru copii. Dar nu se sperie foarte tare deoarece este obișnuită cu această situație din casa părintească.

Ajunsă la reședința noilor stăpâni are parte de tot felul de surprize privind aranjamentele domestice ale acestora, total opuse față de ceea ce experimentase în alte case și general valabile ca reguli sociale acceptate de societate.

Nu vă pot dezvălui mai multe deoarece nu vreau să dau spoilere, dar vă avertizez să stați cu ochii pe tânăra noastră dădacă pentru că are tendința să se entuziasmeze cam ușor!

Dar, ca să nu ziceți că o vorbesc de rău, o să vin să plusez și cu părțile pe care le-am admirat la ea. Blândă, calmă, empatică, profesionistă. De fapt, am admirat mereu acel aer oarecum distant, intimidant, stăpânit, dar implicat pe care școala englezească îl imprima caracterelor acestor dădace. Le transforma pe aceste fete speriate și de obicei sărace, fără educație, în adevărate doamne, cu maniere rafinate, aer calm, capabile să conducă o casă plină de copii, sa susțină o conversație inteligentă, adevărate forțe când erau provocate sau simțeau vreo amenințare asupra copiilor pe care îi aveau în grijă. Toate aceste lucruri compensează cu ușurință naivitatea domnișoarei Ruby May. De altfel, parcursul și faptele sale în casa England sunt demne de admirație având în vedere gravitatea lor și faptul că le înfruntă singură și fără să aibă nicio autoritate în această casă străină. Vă invit la o ceașcă de ceai englezesc, cum bine zice Nemira, în compania domnișoarei Ruby care va investiga pe cont propriu istoria noilor săi stăpâni și relația lor plină de minciuni, secrete, trădări și interese.

Ți-a plăcut recenzia cărții DOAMNA ENGLAND?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Stacey Halls

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DOAMNA ENGLAND CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Doamna England
Autor: Stacey Halls
Traducător: Silvia Năstase
An apariție : 2022
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 410
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 22.05.2022
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 7213

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1261 zile și a scris până acum 406 articole. Se află pe poziția 3 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments