Recenzie Domnișoara Christina de Mircea Eliade

by | Nov 30, 2014 | Ficțiune, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA DOMNIȘOARA CHRISTINA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

domnisoara christinaÎn proza fantastică Domnișoara Christina, Eliade tratează un motiv literar relativ comun, care a stârnit un adevărat trend în literatura universală- vampirii. Ca să fiu mai exactă, strigoii– echivalentul românesc și tradițional al acestora.

Invitat la moșia familiei Moscu de către Sandra, Egor Paraschievici se pomenește într-o casă bântuită constant de o prezență fantomatică, dar totuși reală. Ne sunt prezentate Simina și Sandra Moscu, fiicele doamnei  Moscu, precum și arheologul Nazarie aflat și el în vizită la moșia acestei ciudate familii. Sandra suferă mereu de schimbări bruște de dispoziție. Simina inventează tot felul de povești, este șireată și pasională. Doamna Moscu pare deseori absentă.

Cei doi bărbați află că domnișoara Christina, sora doamnei Moscu, fusese ucisă cu mult timp în urmă din cauza cruzimii ei. Când Egor vede un protret al acesteia, se simte cuprins de o febrilă fascinație iar când Christina îi apare pentru prima dată în vis devinde mai atras de farmecul ei erotic.

Christina crede că simțindu-se iubită ar putea redeveni om din toate punctele de vedere așa că îl ademenește pe Egor prin toate căile posibile. Egor, idealul pământesc, se lasă prins în mrejele ei pentru o perioadă scurtă, însă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mircea Eliade

Capcanele Siminei, violentă și vicleană precum Christina-profesoara ei, îl înnebunesc, iar starea Sandrei care acum părea mai slăbită ca niciodată îl fac să realizeze că trebuie s-o scape pe aceasta de influența Christinei.

După ce  Christina îl vizitează într-o seară, Egor se lasă îmbătat de parfumul ei de violete până în momentul în care simte sângele supurând în rana de glonț care o ucisese. Atunci, el se trezește la realitate. Speriat, confuz, printr-o mișcare bruscă trântește la pământ o lampă care face perdelele, mobila din cameră să izbucnească în flăcări de neoprit.

Refuzată, privată de dragostea lui, Christina îl blesteamă pe Egor și dispare. Acesta din urmă se trezește prins într-o frenezie. Întregul conac  Moscu e pe cale să devină cenușă cu doamna Moscu, Simina, Sandra și Nazarie în interior…

Titlu: Domnișoara Christina
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2011
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 30.11.2014
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Eliade fascinează prin această poveste fabuloasă care oscilează între folclor și modern, între iubire pură și misticism întunecat, iar tocmai din cauza acestor paradoxuri Domnișoara Christina m-a fascinat ireversibil.

Aspecte Negative:

Domnișoara Christina nu e tocmai o poveste pentru adormit copii.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Nicolae Iorga afirma că “Un popor care nu-și cunoaşte istoria este ca un copil care nu-și cunoaşte părinţii!”.  Pe acest principiu, autorul, din dorința de a informa opinia publică română asupra Genocidului din 1915, subiect încă prea puțin cunoscut populației din...

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Bună, dragi cititori! Vă îmbrățișez cu aroma de ceai de toamnă și vă invit să descoperim o lume magică împreună. Astăzi este mai mult pentru cei care au în casă sau cunosc un princhindel căruia i-ar putea dărui o carte încântătoare. Romanul Meșterul ceasornicar se...

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Ce mai faceți?! Mi-a fost de dor de voi. Am citit mult zilele acestea și am fost dornică să vă împărtășesc ce am mai descoperit prin lumea cărților. Culorile anotimpului mi-au adus, cu iz de toamnă, cartea Magia punctelor scrisă de Ștefania Tudorache.  Volumul...

Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 2232 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 27 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

iti amitesti ca am vazut filmul impreuna? 😀