Recenzie Domnișoara Christina de Mircea Eliade

by | Nov 30, 2014 | Ficțiune, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA DOMNIȘOARA CHRISTINA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

domnisoara christinaÎn proza fantastică Domnișoara Christina, Eliade tratează un motiv literar relativ comun, care a stârnit un adevărat trend în literatura universală- vampirii. Ca să fiu mai exactă, strigoii– echivalentul românesc și tradițional al acestora.

Invitat la moșia familiei Moscu de către Sandra, Egor Paraschievici se pomenește într-o casă bântuită constant de o prezență fantomatică, dar totuși reală. Ne sunt prezentate Simina și Sandra Moscu, fiicele doamnei  Moscu, precum și arheologul Nazarie aflat și el în vizită la moșia acestei ciudate familii. Sandra suferă mereu de schimbări bruște de dispoziție. Simina inventează tot felul de povești, este șireată și pasională. Doamna Moscu pare deseori absentă.

Cei doi bărbați află că domnișoara Christina, sora doamnei Moscu, fusese ucisă cu mult timp în urmă din cauza cruzimii ei. Când Egor vede un protret al acesteia, se simte cuprins de o febrilă fascinație iar când Christina îi apare pentru prima dată în vis devinde mai atras de farmecul ei erotic.

Christina crede că simțindu-se iubită ar putea redeveni om din toate punctele de vedere așa că îl ademenește pe Egor prin toate căile posibile. Egor, idealul pământesc, se lasă prins în mrejele ei pentru o perioadă scurtă, însă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mircea Eliade

Capcanele Siminei, violentă și vicleană precum Christina-profesoara ei, îl înnebunesc, iar starea Sandrei care acum părea mai slăbită ca niciodată îl fac să realizeze că trebuie s-o scape pe aceasta de influența Christinei.

După ce  Christina îl vizitează într-o seară, Egor se lasă îmbătat de parfumul ei de violete până în momentul în care simte sângele supurând în rana de glonț care o ucisese. Atunci, el se trezește la realitate. Speriat, confuz, printr-o mișcare bruscă trântește la pământ o lampă care face perdelele, mobila din cameră să izbucnească în flăcări de neoprit.

Refuzată, privată de dragostea lui, Christina îl blesteamă pe Egor și dispare. Acesta din urmă se trezește prins într-o frenezie. Întregul conac  Moscu e pe cale să devină cenușă cu doamna Moscu, Simina, Sandra și Nazarie în interior…

Titlu: Domnișoara Christina
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2011
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 30.11.2014
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Eliade fascinează prin această poveste fabuloasă care oscilează între folclor și modern, între iubire pură și misticism întunecat, iar tocmai din cauza acestor paradoxuri Domnișoara Christina m-a fascinat ireversibil.

Aspecte Negative:

Domnișoara Christina nu e tocmai o poveste pentru adormit copii.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 2195 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 26 din 149 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

iti amitesti ca am vazut filmul impreuna? 😀