Recenzie „Dona Flor și cei doi soți ai ei”, de Jorge Amado

de | sept. 30, 2021 | Beletristică, Dragoste, Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA DONA FLOR ȘI CEI DOI SOȚI AI EI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Doamnelor și domnilor, triunghiul amoros perfect există, în versiunea scrisă de autorul Jorge Amado, brazilianul cu un simț al umorului perfect, fără exagerări sau snobisme.

I-am dat 9 pentru că m-a ținut de-a lungul celor 544 de pagini într-o continuă stare de bine și plăcere vizuală bine determinată. Pe lângă cărțile bune și care merită a fi citite, își face loc și cea a domnului Amado, cu povestea unui cuplu alcătuit din 3 oameni, mai puțin sau mai mult obișnuiți, dar funcțional. Încă din primele pagini asistăm la un stil captivant, deoarece nu prea găsești autori care să te prindă fără multă curtare din primele cuvinte, și nu cu orice „adeziv” banal, ci cu câteva cutume de la înmormântarea preaiubitului soț al donei Flor, Vadinho, ce mâncare sau băutură trebuie să fie prezentă pe masă, cum și cine face cafeaua, cât de tristă și de scârbită este necesar a fi văduva.

Pentru ca un priveghi sa-l cinstească așa cum se cuvine pe cel mort, făcându-i astfel mai ușoară prima noapte a morții sale, care este cea mai zbuciumată, trebuie să fie plănuit cu mare grijă, cu toată atenția cuvenită atât mortului, cât și poftei de mâncare. Când ar trebui servite gustările?

Toata noaptea, de la început pana la sfârșit. Cafeaua trebuie servită tot timpul, și aici vorbim de cafea simplă – cafezinho – să fie clar. Un mic dejun în toată regula, cu cafea cu lapte, pâine, unt, brânză, biscuiți, prăjituri de manioc, cuscus cu ouă ochiuri, este servit doar spre dimineață și doar acelora care au rămas să vegheze până la ziuă.

Dona Flor s-a măritat cu primul ei soț, fiind fermecată de personalitatea lui debordantă, un „petit” psihopat, un parazit dulce care a știut să trăiască doar pe spinarea soției, să o înșele, să o îndulcească mereu când acesta avea nevoie de bani, să mintă fără nerușinare, să-ți petreacă nopțile oriunde, doar acasă nu, să facă dragoste cu soția lui numai când simțea că aceasta cedează din cauza nervilor și a geloziei, acesta să moară în timpul carnavalului din cauza băuturii și a organismului istovit de petreceri.

După un șir de dezamăgiri, oameni toxici și amintiri dureroase despre fosta căsătorie, dona Flor prinde aripi, zâmbet și îi sclipesc ochii chiar dacă, oficial, încă se mai află în perioada de doliu. Iar această nouă atitudine o aduce la căsătoria numărul 2, unde în peisaj apare antipodul primului soț. Teodoro este un farmacist înstărit, inteligent, fidel și corect, calități care o fac să-l îndrăgească de bărbatul cumpătat și atent. Însă ceva nu-i ajunge sau cineva…

Romanul este o atmosferă perfectă a tot ceea ce înseamnă: societate bolnavă de prejudecăți, dragoste nesăbuită, petreceri care degenerează în cele mai depravate finaluri cu iz de urgie hippy. Mi-au plăcut toate personajele lui Amado, gustoase în felul său, nevastă disperată, un soț teribil dar plin de șarm, altul cuminte și caraghios, o mamă ipocrită, vecine cu nasul de mărimea lui Pinocchio, prieteni și camarazi de pahar care sunt vii și colorați, or în momentele lor de glorie și luare de cuvânt, aceștia strălucesc, și atunci nu mai contează corectitudinea a ceea ce auzi, ci doar acel sentiment de destindere anarhistă, doar plăcere și atât, chiar și mergând la braț cu soția ta în fundul gol (citind cartea o să găsiți sensul :D).

‘Nici măcar Yansa, cea care alungă sufletele, care nu se teme de spirite și de insulte, care poruncește celor morți, războinică al cărei strigat face să putrezească fructele și distruge armate întregi, nici măcar ea nu a reușit să-și impună îndrăzneala și autoritatea; vrăjitorul lui Exu îi luase coasa și împletitura din fire de păr din coada unui cal. Totul se răsturnase, lumea era pe dos, prânzul la miezul nopții, soarele pe cer înainte de a apărea zorii.’

Nu m-am identificat cu nici unul din personaje, deși tind să fac această greșeală, care, câteodată, te împiedică să apreciezi corect lectura, așa că aici am fost un martor ocular, luând notițe despre stări, apreciind un subiect proaspăt, chiar dacă stă prin librării de prin 1966. O veți recunoaște pe dona Flor în cineva din prietenele voastre și o veți înțelege, caracterul ei și personalitatea, am îndrăgit-o iremediabil, autorul s-a străduit să fie înțeles orice detaliu al acestui roman, atât de pedant a fost.

Cultura braziliană este bine impregnată în pagini, însă tinzi să o compari cu a noastră, și fără să depun un efort mare, eu îmi dau seama cât de mult semănăm în gândire și acțiuni. Până la urmă nimic nu se schimbă, doar mașinile evoluează.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DONA FLOR ȘI CEI DOI SOȚI AI EI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Jorge Amado sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DONA FLOR ȘI CEI DOI SOȚI AI EI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Dona Flor și Cei Doi Soți Ai Ei
Autor: Jorge Amado
An apariție : 2014
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 544
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 30.09.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 266 zile și a scris până acum 114 articole. Se află pe poziția 6 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iacob constantin

O carte excelenta si o recenzie pe masura. Bravo !