Dopamina este substanța chimică a dorinței, care cere întotdeauna mai mult – mai multe surprize. În căutarea acestor lucruri, nu se lasă intimidată de sentimente, teamă sau morală.

Dopamina – acel răspuns pentru fiecare sursă a nevoilor umane, o fărâmă biologică ce-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pe altarul succesului sau care o face pe soția fericită să riște liniștea căminului său de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut. Pe scurt, este motivul pentru care pornim în căutare și reușim, descoperim și prosperăm. Dar este și motivul pentru care ne avântăm în joc și ne risipim banii.

Răspunsul este de găsit într-o singură substanță chimică din creierul nostru: dopamina. Aceasta a asigurat supraviețuirea omului primitiv. La mii de ani distanță, ea este sursa comportamentelor și a ideilor noastre culturale fundamentale – și a progresului însuși.

Cartea ne răspunde totodată și la numite întrebări prin exemple concrete și bine alese:

De ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și, odată ce intrăm în posesia lor, ne plictisim?

De ce dependența este “perfect logică” pentru o persoană dependentă?

De ce iubirea trece atât de rapid de la pasiune la indiferență?

De ce unii oameni sunt liberali fanatici și alții sunt conservatori inveterați?

De ce nu ne pierdem speranța nici măcar în cele mai grele momente – și ne pricepem atât de bine să găsim soluții pentru a le depăși? 

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Daniel Z. Lieberman

În această carte, profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferențiarul Michael E. Long vin cu o teorie care are potențialul de a ne schimba viața: o bună parte din viața noastră are o componentă nebăgată în seamă până acum, care explică o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nici o legătură unele cu altele. De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează? De ce creierii liberalilor și conservatorilor sunt cu adevărat diferiți.

Recomand cu drag această carte curioșilor de metamorfozările creierului uman și tuturor celor care sunt interesați de cum ne poate modifica dopamina comportamentul. Printre capitolelele sale, se numără subiecte precum dragostea, drogurile, creativitatea și nebunia, acestea fiind și preferatele mele de altfel.

Câteva citate interesante pe care le-am regăsit în paginile acestei cărți ar fi:

“Dependența nu este semnul unui caracter slab sau al lipsei de voință. Ea apare când circuitele dorinței sunt aduse într-o stare patologică prin stimulare excesivă.”

“Jocurile online adună în permanență informații despre jucători. Cât timp joacă? Când părăsesc jocul? Ce tipuri de experiențe îi fac să joace mai mult? Ce tipuri de experiențe îi fac să renunțe?”

“Dacă tot ce ai este un ciocan, tot ce e în jur arată ca un cui.”

Titlu: Dopamina
Autor: Daniel Z. Lieberman
,
Michael E. Long
An apariție : 2019
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 331
Limba: Română
Gen Literar: Stiinte
Publicată la 1.04.2020
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Recomand cu drag această carte curioșilor de metamorfozările creierului uman!

Avatar
Autor: Diana Costea
Diana e Erou Booknation.ro
Redactor de 415 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Costea