Recenzie ”Elogiu mamei vitrege” de Mario Vargas Llosa

Titlu: Elogiu Mamei Vitrege
Autor: Mario Vargas Llosa
An apariție : 2011
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 175
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 21.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

🔥 CARTEA ELOGIU MAMEI VITREGE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Deși mulți s-au grăbit să catalogheze ” Elogiu mamei vitrege” a scriitorului peruan Mario Vargas Llosa drept o carte scandaloasă, în primul rând datorită trioului amoros dintre don Rigoberto, dona Lucrecia și junele Alfonso, dar și a felului în care autorul descrie anumite tabieturi și fetișuri erotice, din punctul meu de vedere această carte este o inestimabilă capodoperă, un veritabil elogiu adus erosului.

Carnalul, dar mai ales senzorialul carnalului este mitizat și demitizat de către Llosa într-o explozie de simțuri în care ritualul acuplării, oscilând intempestiv între păcat și neprihănire, naște o halucinantă povestire în care amănuntele, descrise pe îndelete, corupând ăntr-un mod plăcut.

Cu siguranță că ” Elogiu mamie vitrege” nu este o poveste oarecare de alcov, în care vulgaritatea este singura metodă care șochează prin realismul descriptivismului, căci dincolo de partidele de amor, de atingerile voluntare sau involuntare, de voyeurism, bârfe, dorințe sucombate și dorințe împlinite, există priceperea scriitorului peruvian de a nu bagateliza acest periculos triunghi amoros în care dona Lucrecia este epicentrul refulărilor carnale.

Bazându-se mai mult pe sugestie decât pe concret, Llosa ne oferă stropi de întâmplări, lăsându-ne să intuim și să ne imaginăm anumite întâmplări, jucându-se abil cu condeiul între generozitate și parcimonios, ațâțând și calmând cu aceeași netăgăduită asiduitate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mario Vargas Llosa.

Însă, în pofida acestui joc extras parcă din măruntaiele plăcerii de a grava conceptul dorinței de nestăvilit cu majusculele unui serafic demoniac, autorul este onest, alternând limbajul între trivialitate și sobrietate cu ajutorul unor personaje care zugrăvesc realismul introspectiv al unui trăirism pe care puțini au curajul să-l etaleze cu adevărat.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA ELOGIU MAMEI VITREGE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Carnalul dezbărat de vulgaritate este pus în lumina diafană a dorinței într-o voluptoasă expresivitate.

Aspecte Negative:

Jocul sugestiei, practicat de autor spre sfârșitul capodoperei poate să deruteze pe cei neavizați.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.