Recenzie „Enigma Otiliei” de G. Călinescu

de | oct. 18, 2018 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ENIGMA OTILIEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Enigma Otiliei  este al doilea volum de proză a lui G. Călinescu, publicat în 1938. Scriitorul şi criticul literar a ales, iniţial, titlul de Părinții Otiliei pentru acest volum roman, dar îl va schimba la tipografie.

Acţiunea se desfăşoară la începutul secolului XX, mai exact în anul 1909, la Bucureşti.

,,Mai plăcut e să-ţi aduci aminte fericiri trecute, decât ca după o tinereţe uscată să ai târziu ceea ce n-ai avut la vreme.”

Protagonistul, Felix Sima, prospăt absolvent al liceului, a rămas orfan şi pleacă spre casa lui Costache Giurgiuveanu. Aici este locul unde o întâlneşte pe Otilia, o fată de vârstă apropiată cu care va locui.

Întrucât casa primeşte des vizita lui Pascalopol, un moşier bogat, acesta se îndrăgosteşte de Otilia. Iar de aici va rezulta un triunghi amoros.

,,Felix, îi răspunse Otilia, eşti încă prea tânăr. Tu nu trebuie să te gândeşti la iubire, înainte de a-ţi face o carieră strălucită. Iubirea, măsură ea vorba, e un cuvânt mare, dar apoi vezi că singură n-ajunge.”

Toată lumea adunată în casa lui Costache Giurgiuveanu urmăreşte, de fapt, averea acestuia. Deşi Otilia nu ia parte la acest război, ea va fi ţinta tuturor atacurilor. Fiind fiica vitregă din cea de-a doua căsătorie, sora propietarului nu o va suporta deloc.

,,În sărăcie, marile sentimente nu se pot dezvolta.”

Construcţia roamnului este una circulară întrucât începe şi se finalizează cu aceiaşi replică auzită de Felix: „nu, nu stă nimeni aici, nu cunosc”.

Cartea a fost adaptată pentru cinematografie în anul 1972, sub numele de Felix şi Otilia, în regia lui Iulian Mihu. Protagoniştii au fost Radu Boruzescu ca Felix şi Julieta Szönyi în rolul Otiliei Mărculescu.

Enigma Otiliei este poate cea mai importantă opera a lui G. Călinescu, un roman de tip balzacian, unul care arată evoluţiile personajelor cu o mare precizie.

,,Numesc deşteaptă o femeie care suceşte capul bărbaţilor. Ăsta e rostul femeilor.”

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ENIGMA OTILIEI?

Vezi toată lista de cărți scrise de G. Călinescu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ENIGMA OTILIEI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Enigma Otiliei
Autor: G. Călinescu
An apariție : 2017
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 18.10.2018
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

„Zahăr ars” nu a fost deloc... dulce. Din contră, a mai lărgit hăul căscat de cărțile mediocre de care tot dau în ultimul timp. Romanul ne prezintă o relație mamă-fiică, trecut-prezent, un prezent tot mai șters și fad odată cu diagnosticul mamei, demență, care...

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Revenim la Melania Lupu și la peripețiile ei. Și dacă în prima carte din serie, ne apărea drept o bătrânică aparent nevinovată, dar care ar fi devenit complice fără voia ei, aici ea este cheia acțiunii. Melania și Mirciulică (motanul ei) sunt cei care regizează și pun...

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Lansată la începutul secolului trecut, cartea este scrisă cu măiestrie și poate fi citită cu plăcere și în zilele noastre. Giovanni Papini s-a dovedit un vizionar, iar sub masca sarcasmului a adus în atenția publicului subiecte profunde, care au preocupat omenirea din...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1701 zile și a scris până acum 91 articole. Se află pe poziția 8 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments