Recenzie “Enigma Otiliei” de G. Călinescu

by | Oct 18, 2018 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ENIGMA OTILIEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Enigma Otiliei  este al doilea volum de proză a lui G. Călinescu, publicat în 1938. Scriitorul şi criticul literar a ales, iniţial, titlul de Părinții Otiliei pentru acest volum roman, dar îl va schimba la tipografie.

Acţiunea se desfăşoară la începutul secolului XX, mai exact în anul 1909, la Bucureşti.

,,Mai plăcut e să-ţi aduci aminte fericiri trecute, decât ca după o tinereţe uscată să ai târziu ceea ce n-ai avut la vreme.”

Protagonistul, Felix Sima, prospăt absolvent al liceului, a rămas orfan şi pleacă spre casa lui Costache Giurgiuveanu. Aici este locul unde o întâlneşte pe Otilia, o fată de vârstă apropiată cu care va locui.

Întrucât casa primeşte des vizita lui Pascalopol, un moşier bogat, acesta se îndrăgosteşte de Otilia. Iar de aici va rezulta un triunghi amoros.

,,Felix, îi răspunse Otilia, eşti încă prea tânăr. Tu nu trebuie să te gândeşti la iubire, înainte de a-ţi face o carieră strălucită. Iubirea, măsură ea vorba, e un cuvânt mare, dar apoi vezi că singură n-ajunge.”

Toată lumea adunată în casa lui Costache Giurgiuveanu urmăreşte, de fapt, averea acestuia. Deşi Otilia nu ia parte la acest război, ea va fi ţinta tuturor atacurilor. Fiind fiica vitregă din cea de-a doua căsătorie, sora propietarului nu o va suporta deloc.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de G. Călinescu

,,În sărăcie, marile sentimente nu se pot dezvolta.”

Construcţia roamnului este una circulară întrucât începe şi se finalizează cu aceiaşi replică auzită de Felix: „nu, nu stă nimeni aici, nu cunosc”.

Cartea a fost adaptată pentru cinematografie în anul 1972, sub numele de Felix şi Otilia, în regia lui Iulian Mihu. Protagoniştii au fost Radu Boruzescu ca Felix şi Julieta Szönyi în rolul Otiliei Mărculescu.

Enigma Otiliei este poate cea mai importantă opera a lui G. Călinescu, un roman de tip balzacian, unul care arată evoluţiile personajelor cu o mare precizie.

,,Numesc deşteaptă o femeie care suceşte capul bărbaţilor. Ăsta e rostul femeilor.”

Titlu: Enigma Otiliei
Autor: G. Călinescu
An apariție : 2017
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 18.10.2018
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1269 zile și a scris până acum 80 articole. Se află pe poziția 17 din 149 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments