Recenzie ”Epoca viciului” de Deepti Kapoor

de | aug. 22, 2023 | Familie, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA EPOCA VICIULUI ARE REDUCERE PE:

V-a plăcut Nașul? Dacă da, atunci Epoca viciului este cartea pe care n-aveți voie să o ratați. Dacă sunteți fascinați și de aroma exotică a Indiei atunci chiar este rețetă pentru o lectură de succes. Cartea este un debut ambițios, un crime thriller, o carte ca un strigăt de ajutor, cutremurătoare prin tragediile expuse și prin lipsa de șanse de care se izbesc generații întregi în această țară săracă și sufocată de corupție. O poveste despre realitatea crudă și lupta pentru supraviețuire, dar și despre șansa de a te naște într-o familie cu posibilități și cât de ușor îți poți rata această șansă atunci când așteptările pe care ceilalți le au de la tine nu coincid cu propriile planuri. O poveste despre familii disfuncționale în care setea de puterea decide soarta tuturor.

Este despre discrepanța dintre viața celor bogați și a celor săraci din India, despre caste, ierarhii sociale, despre spiritul de turmă, despre corupție, despre obligația de a fi supus familiei, omului bogat, omului alb, despre lipsa de șanse, dar mai ales despre sfidare. Descrierile aspectelor urâte și mizere ale vieții indiene sunt necruțătoare, sumbre, pline de cruzime, personajele sunt caricaturizate, insensibile, superficiale, snoabe, avide de putere și bani. Totul pare exagerat și minimalizat, dar cred că exact asta a urmărit autoarea care ignoră partea socială normală și se concentrează pe extreme: opulență versus sărăcie, incultură versus grandomanie, snobism versus servilism, mondenitate versus exploatare.

Efectul corupției este sesizabil în starea de sărăcie extremă care are parte de rezolvări nesemnificative și inegale. Gândirea etică a tinerilor născuți săraci este influențată de disperare. Egoismul este folosit pentru a supraviețui, umanitatea și empatia sunt ascunse și câteodată dispar cu desăvârșire.

The only thing he’s guilty of is ambition. Of rising above his station. Did my father cut corners on the way? Yes. This is India. The game is rigged, the rules are stacked, you people make the rules in the first place. You already have everything, and you don’t want to share. So sometimes things must be taken.

Dacă îți place recenzia cărții EPOCA VICIULUI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Deepti Kapoor

Sinopsisul spune în linii mari povestea:
New Delhi, ora 3 dimineața. Un Mercedes care circulă cu viteză foarte mare intră pe trotuar și, într-o clipită, seceră cinci persoane. Este o mașînă de bogătan, dar, când se risipește confuzia, nu e nici un bogătan acolo, ci doar un servitor șocat care nu poate explica măcelul.

În centrul acțiunii se află familia Wadia și rețeaua cu ajutorul căreia ține în mâini frâiele puterii. Este o poveste cutremurătoare despre violență, putere și corupție. Este de puterea banului de a spăla și a acoperi și cele mai evidente crime.

Este o comparație între doi tineri născuți în aceeași țară, dar în clase sociale diamentral opuse: un servitor și un stăpân. Doi tineri și legătura pe care sărăcia, pe de o parte, și bogăția, pe cealaltă parte, o construiesc. O punte între două lumi în care falsa prietenie distruge orice urmă de moralitate sau iubire. O paralelă între lipsuri și exces, între servilism și sete de putere, între cinste și corupție, între umilință și trufie.

The city is bad, they say, it’s full of con men, criminals, it’s ugly and dirty, it’s no good, only rich people do well, everyone else suffers.

Mi-a plăcut foarte tare cum a construit autoarea personajul unchiului, Vicky, o legendă a familiei, o umbră amenințătoare ce decide asupra existenței a sute de oameni, alimentată de povești de groază, cruzime și sânge, de relații incestuoase și decizii radicale. Aștept cu nerăbdare mai multe detalii despre acest personaj în viitor. Mi-a plăcut că autoarea a reușit să-l transforme pe Ajay, un sclav, un copil sărac, vândut de propria mamă, într-un personaj mai important decât membrii acestei familii în jurul căreia se construiește povestea.

Am savurat finalul și abia aștept continuarea deoarece este, așa cum am aflat, prima parte dintr-o trilogie. N-o evitați, n-o ocoliți, provoacă dependență.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EPOCA VICIULUI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: EPOCA VICIULUI
Autor: Deepti Kapoor
Traducător: Bogdan Perdivară
An apariție : 2022
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 656
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1899

Alte recenzii de la Deepti Kapoor:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments