ACUM GĂSEȘTI EU CEA DE PE LOCUL DOI PE:

A fi pe locul doi poate avea două perspective: fie eşti supărată că nu eşti pe primul loc, fie eşti fericită că totuşi ai un loc pe podium. Voi cum aţi privi situaţia?

Aţi avut vreodată senzaţia de a fi pe locul doi? La un concurs, în familie sau în dragoste?

Eu îmi amintesc  că atunci când eram mai mică, mereu mi se părea că mama îl iubeşte mai mult pe fratele meu. El fiind mai mic şi având nevoie de mai multă atenţie, era normal ca mama să fie cu el mai mult timp, dar mie îmi era greu să înţeleg acest lucru.

Prin prisma experienţei, văzând titlul Eu cea de pe locul doi, mi-am zis că sigur voi fi în asentiment cu personajul principal.

Dar nu după multe pagini mi-am dat seama că este vorba despre o poveste de dragoste, cu peripeţii, nu despre o poveste copilărească. Acest lucru mi-a stârnit şi mai tare interesul.

Cartea începe cu o eroină energică, ambiţioasă, cu dorinţe măreţe – Amalia:

“eu am luptat mereu să mă ridic din mocirla în care mă născusem și să îmi fac un nume. Voiam să lupt, să muncesc până leșin la locul de muncă, apoi să mi se recunoască eforturile și meritele iar abia după aceea să fiu promovată și să mai urc puțin pe scara socială.” (pag. 9)

Însă, surprizele pe care viaţa i le-a făcut la oraş, i-au mai mai schimbat perspectiva. Şi din fata dornică să muncească foarte mult pentru a-şi realiza planurile ei, s-a transformat într-o inimă mare cu multă afecţiune de dăruit:

“Am început să râdem amândoi. Mi-a întins mâna, iar eu am așezat-o pe a mea peste a lui. El a sărutat-o atât de încet, de parcă timpul se oprise în loc să ne privească. — Întoarce-te cu spatele, mi-a zis. M-am întors, iar el și-a lipit trupul de mine și m-a luat în brațe. Am închis ochii și mi-am dat seama că ăsta e unul dintre cele mai minunate sentimente din lume. Am adormit imediat, încă sperând ca noaptea să nu se termine niciodată.” (pag. 43)

Doar că de cealaltă parte, Victor al ei este însurat. Şi totuşi, aşa însurat, reuşeşte să o facă de fiecare dată să îşi piardă orgoliile în braţele lui în care se simte în siguranţă.

Pe cât e iubirea de mare, pe atât e şi suferinţa în sufletul ei când el pleacă. Şi ea ştie că nu doar probleme de serviciu rezolvă el în delegaţiile lui.

„Amalia, eu a trebuit să plec până la Chișinău cu niște treabă. Cheile tale sunt la bar. Ne auzim când mă întorc. Te sărut.” (pag. 54)

Să fii pe locul doi e cu două perspetive, vă amintiţi? Eşti fericită că te bucuri din când în când de iubirea braţelor lui sau suferi că nu eşti tu pe primul loc şi unica? Mă întreb dacă soţia lui îşi zicea “eu, cea de pe primul loc”, atunci când în braţele lui se afla Amalia, nu ea.

Povestea continuă cu un limbaj natural, acţiunile sunt cursive, uşor de urmărit. Doar sufletul eroinei este şifonat din când în când.

“Era în fața mea cu un chip spășit. Voia iertare, dar nu o merita. Eram conștientă de asta, deși mă durea tot corpul la gândul că nu-l voi mai avea. Eram dispusă să fac și să accept orice într-un cadru mai intim, însă toată acea seară îmi trezi mândria de femeie ce îmi lipsise de câțiva ani încoace din cauza lui. “ (pag. 177)

Noroc cu doi admiratori, Octavian şi Andrei care îi mai alină sufletul cu vorbe şi gesturi frumoase.

Dacă eroul va rămâne cu eroina şi vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi sau îşi vor găsi separat alinarea în braţele altui partener, veţi afla savurând cartea.

O recomand pentru zilele de weekend, când vă doriţi să evadaţi într-o aventură tumultoasă.

Titlu: Eu Cea De Pe Locul Doi
Autor: Cezara Zamfir
An apariție : 2018
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Nr. Pagini: 202
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 12.09.2019
Nota recenzorului: 10/10
Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1061 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate