Recenzie „Eu sunt ZLATAN” de DAVID LAGERCRANTZ

de | apr. 26, 2023 | Recenzii cărți

Povestea lui Zlatan – din vremea când era un copil de imigranţi care jongla cu mingea ca să nu ia bătaie până când a ajuns jucătorul genial care a dat cel mai frumos gol din istorie – e la fel de interesantă şi de plină de imaginaţie ca jocul lui. – The Guardian 

Recunosc, nu sunt mare fan fotbal, însă consider că pot ține o conversație basic, fără probleme. Probabil statutul meu de participant îmi este de folos și de aceea am strâns destul de mult informații. În afară de Messi și Ronaldo, figuri iconice ale sportului, Zlatan Imbrahimovic mereu m-a intrigat, poate și pentru că joacă pentru echipa preferată a soțului meu, Ac Milan. Însă am zis haide să văd de unde această atitudine de bad boy și cum a ajuns să fie acest mega star în fotbal. Ibra deși nu are un rol crucial în echipa actuală, este un nume marcant, cu un palmares sportiv impresionant.

Zlatan are o poveste de viață cruntă, care evident pornește din copilărie și de la lipsurile pe care le-a avut. De origine suedeză, dar născut într-o familie de emigranți din fosta Yugoslavie, Zlatan a avut o copilărie foarte grea, în care tatăl abuziv îi făcea viață dificilă și mama lui se chinuia să îi întrețină. Nu a fost un sfânt și chiar el a recunoscut-o…Fura biciclete sau diferite obiecte, dar acest incentive de bad boy ascundea clar o persoană care a trebuit să muncească foarte mult și să răzbată.

Fotbalul l-a disciplinat și l-a ajutat să își concentreze frustrările și suferința într-un sport. În 1988 a început să joace la echipa Malmö BI și după aceea și-a continuat ascensiunea. Faima totală a cunoscut-o la echipa de club Ajax și de atunci, numele Zlatan a fost pe buzele tututor, atât pentru talentul său cât și pentru comportamentul ieșit din comun. Fiind rebel din fire, i-a fost destul de greu să urmeze niște reguli anume, lucru care i-a pus uneori piedici. Îmi aduc aminte doar un exemplu la Barcelona, cu Guardiola, unde acesta nu a dorit să împartă poziția sa cu Messi, lucru care l-a costat contractul cu echipa.

Ce mi-a plăcut mie la Zlatan este modul în care știe să se impună și modul în care a aflat singur ce îi face bine și ce nu. A avut parte de lecții de viață și și-a făcut un stil propriu, fără să fie influențat de cei din jur. Pentru mulți poate părea arogant, dar mie mi se pare foarte funny, pentru că de multe ori aș vrea să fiu ca el și să gândesc așa. Este important să te pui mereu pe primul plan și să ai o părere bună despre tine, pentru că vei culege clar roadele. Așa cum spune el, are un spirit balcanic, caracteristic oamenilor cu radăcini de aici.

Chiar și acum, trecut de 40 de ani, Zlatan este un exemplu pentru echipa sa, Ac Milan, și aproape toți jucătorii îl văd ca pe un mentor, chiar dacă el nu mai joacă atât de mult din cauza accidentărilor. Consider că este foarte important să ai alături o figură ca el, pentru că îți arată clar pentru ce este important să lupți în viață. Recomand cartea nu doar pasionaților de fotball, ci și celor care vor să citească o poveste autentică despre success, suferință și progres.

Titlu: EU SUNT ZLATAN
Autor: DAVID LAGERCRANTZ
An apariție : 2015
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 4122

Alte recenzii de la DAVID LAGERCRANTZ:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu
Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu

Nu sunt o victimă de Mihaela Pușcașu este precum un jurnal în care autoarea începe să scrie în perioada pandemiei - ocazie cu care și-a așternut sufletul pe hârtie. Scrisul a dovedit că e întotdeauna terapie pentru minte și suflet. Prin scris apar soluții, dispar...

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 8 ani, 1 lună, 19 zile și a scris până acum 617 articole. Se află pe poziția 2 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments