Recenzie „Agonia lui Turing” de David Lagercrantz

de | oct. 26, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

tuttAgonia lui Turing este un roman semipoliţist apărut în 2009, în care David Lagercrantz dezbate biografia unei personalităţi istorice reale şi ancheta unui tânăr detectiv ce are de înfruntat mentalitatea colectivă homofobă. Matematicianul vizionar Alan Turing este găsit fără viaţă în locuinţa lui, iar ofiţerul Leonard Corell începe să facă săpături în viaţa victimei pentru a afla adevărul.

Corell află de condamnările anterioare ale omului de ştiinţă şi intuieşte sinuciderea acestuia, din raţiuni politice şi sub presiunea spionilor adverşi. A doua jumătate a secolului al XX-lea, în Regatul Unit, nu implică toleranţa faţă de minorităţi, iar acest lucru aduce şi un tratament abominabil şi inuman pentru persoanele atrase de acelaşi gen. Agonia lui Turing este un exemplu de genialitate pură, care alături de Oscar Wilde, are de suferit în urma persecuţiilor regimului represiv.

Ancheta ofiţerului de poliţie se desfăşoară pe mai multe planuri: acesta află trecutul matematicianului, relaţiile avute, şantajul oamenilor politici şi cercetarea revoluţionară pe care Turing o lasă neterminată. Trepatat, tânărul Corell devine fascinat de munca victimei căreia încearcă să îi găsească criminalul moral. Înclinaţiile lui Turing atrag atenţia serviciilor secrete care, de asemenea, pun presiuni asupra lui şi îl folosesc în scopuri proprii, sub ameninţarea pedepsei.

Agonia lui Turing prezintă minuţios şi retrospectiv viaţa unui personaj memorabil, îmbinată cu ancheta imaginară a lui Corell, ce ajunge să descopere secrete de stat tulburătoare. De la viaţa plictisită pe care o duce, detectivul ajunge atât de implicat emoţional-afectiv în caz, încât depăşeşte graniţele unei anchete clasice de sinucidere, prin otrăvire, cu dovezi care nu pot fi contestate.

Romanul dezvoltă mai multe morale pentru societatea actuală, atât din punctul de vedere al autorului, care transformă agonia lui Turing într-un exemplu universal de talent risipit din cauza semenilor, cât şi a presei care a adus de mai multe ori în prim-plan acest subiect.

 

Titlu: AGONIA LUI TURING
Autor: David Lagercrantz
An apariție : 2016
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 393
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1735

Alte recenzii de la David Lagercrantz:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Alexandru Niță a fost redactor Booknation.ro și a scris 32 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dan Pop

O carte cumplit de plictisitoare si cam saracuta in detalii despre activitatea lui Alan Turing, atit la Bletchley Park cit si la universitatea din Manchester.

Celor interesati de spargerea Enigmei (sau doar in cautarea unei lecturi antrenante) le recomand „Enigma”, de Robert Harris, dar nu stiu daca a fost tradusa in limba romana.