Recenzie „Agonia lui Turing” de David Lagercrantz

by | Oct 26, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AGONIA LUI TURING ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

tuttAgonia lui Turing este un roman semipoliţist apărut în 2009, în care David Lagercrantz dezbate biografia unei personalităţi istorice reale şi ancheta unui tânăr detectiv ce are de înfruntat mentalitatea colectivă homofobă. Matematicianul vizionar Alan Turing este găsit fără viaţă în locuinţa lui, iar ofiţerul Leonard Corell începe să facă săpături în viaţa victimei pentru a afla adevărul.

Corell află de condamnările anterioare ale omului de ştiinţă şi intuieşte sinuciderea acestuia, din raţiuni politice şi sub presiunea spionilor adverşi. A doua jumătate a secolului al XX-lea, în Regatul Unit, nu implică toleranţa faţă de minorităţi, iar acest lucru aduce şi un tratament abominabil şi inuman pentru persoanele atrase de acelaşi gen. Agonia lui Turing este un exemplu de genialitate pură, care alături de Oscar Wilde, are de suferit în urma persecuţiilor regimului represiv.

Ancheta ofiţerului de poliţie se desfăşoară pe mai multe planuri: acesta află trecutul matematicianului, relaţiile avute, şantajul oamenilor politici şi cercetarea revoluţionară pe care Turing o lasă neterminată. Trepatat, tânărul Corell devine fascinat de munca victimei căreia încearcă să îi găsească criminalul moral. Înclinaţiile lui Turing atrag atenţia serviciilor secrete care, de asemenea, pun presiuni asupra lui şi îl folosesc în scopuri proprii, sub ameninţarea pedepsei.

Agonia lui Turing prezintă minuţios şi retrospectiv viaţa unui personaj memorabil, îmbinată cu ancheta imaginară a lui Corell, ce ajunge să descopere secrete de stat tulburătoare. De la viaţa plictisită pe care o duce, detectivul ajunge atât de implicat emoţional-afectiv în caz, încât depăşeşte graniţele unei anchete clasice de sinucidere, prin otrăvire, cu dovezi care nu pot fi contestate.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de David Lagercrantz

Romanul dezvoltă mai multe morale pentru societatea actuală, atât din punctul de vedere al autorului, care transformă agonia lui Turing într-un exemplu universal de talent risipit din cauza semenilor, cât şi a presei care a adus de mai multe ori în prim-plan acest subiect.

 

🔥 CARTEA AGONIA LUI TURING ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Agonia Lui Turing
Autor: David Lagercrantz
An apariție : 2016
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 393
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.10.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 1934 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 32 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dan Pop
Dan Pop

O carte cumplit de plictisitoare si cam saracuta in detalii despre activitatea lui Alan Turing, atit la Bletchley Park cit si la universitatea din Manchester.

Celor interesati de spargerea Enigmei (sau doar in cautarea unei lecturi antrenante) le recomand “Enigma”, de Robert Harris, dar nu stiu daca a fost tradusa in limba romana.