Recenzie Exerciții de Echilibru de Tudor Chirilă

de | nov. 17, 2014 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Memorii, Recenzii cărți, Romantism

1.3d_1_21

Exerciții de echilibru de Tudor Chirilă este o carte extraordinară pe care am avut bucuria și onoarea de a o citi.

Citisem fragmente pe net și ascultasem de mii de ori fragmentele citite de Chirilă la un radio, Europa Fm parcă. Mă îndrăgostisem de poveștile triste de iubire, de disperarea trecerii timpului și de dezamăgiri, de plecări și reveniri, de copii și de idei, de sfârșituri și începuturi. când am primit cartea îmi tremurau mâinile pe ea. Mi-era milă să o deschid să nu o îndoi cumva.

Exerciții de echilibru este cartea unui om sensibil, un om care simte și vede multe vindecându-se prin scris. Cartea este o colecție a articolelor sale de pe blog și în fiecare articol pune o emoție nouă. Scrie la fel de emoționant ca o femeie și am fost uimită de forța imaginilor create de el, de teatrul absurd, comic sau trist creat în câteva pagini. Îmi plăcea că descopeream o parte din viața din București, dar erau și povestiri ce nu aveau loc și spațiu. Le vedeam desfășurându-se într-un spațiu gol, alb, în afara limitelor timpului, pentru că ideile sunt nemuritoare.

Am adorat fiecare tentă poetică a unor articole și am visat și plâns și regăsit iubirea și speranța în fiecare rând. E cu adevărat o carte magică. Am citit și fragmente în care erau povestite diverse întâmplări din turnee, a fost interesant să intru în lumea muzicii, să aflu dedesubturile, cum se pregătesc ei pentru public, câte emoții au, de ce anume se tem și cum se simt la final.

Chirilă este un povestitor genial. Cartea lui se află printre puținele pe care intenționez să le recitesc de fiecare dată când am nevoie de puțină magie să-mi revină zâmbetul pe buze. Folosește deseori dedublarea pentru a exemplifica o idee. Iubirea este pusă la rang de artă, de sentiment etern și nemuritor. Dezamăgirea, teama, gelozia, neîncrederea sapă șanțuri adânci între doi îndrăgostiți meniți să fie împreună, dar care nu se pot controla.

Fiecare rând are multiple înțelesuri și îmbie la meditație. Nu ai cum să nu te regăsești în ce scrie Chirilă. Dramele vieții și ale amorului urmează șabloane asemănătoare în general.

Nu am cuvinte să laud cartea asta, e o poezie în proză, e romantism și frumusețe în cuvinte.

De aceea o să pun câteva poze ca să las cuvintele să vorbească pentru cartea însăși.

Brs7oBGCMAAKoA4

tumblr_mgdd45vDi81qk7x68o1_500

tumblr_mkybu0QsDF1qb7tfao1_500

tumblr_mm17z9HgvE1s7qqgxo1_500

tumblr_mk8k5y7zw01rgqscuo1_500

thumb

Titlu: EXERCIȚII DE ECHILIBRU
Autor: Tudor Chirilă
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 393
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 6715

Alte recenzii de la Tudor Chirilă:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Pauna a fost redactor Booknation.ro și a scris 45 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments