Recenzie „Fatima” de Marek Halter

de | iul. 11, 2017 | Beletristică, Recenzii cărți

 Fatima este un roman cu influențe atât romantice cât și religioase, Marek Halter reușind să surprindă în aproximativ 300 de pagini viața Trimisului, așa cum este numit Mahomed, tatăl protagonistei.

Autorul, Marek Halter, debutează în anul 1976 cu romanul ,,Le Fou et Les Rois” (Nebunul și regii), premiat cu Prix d’aujourd’hui.

Acțiunea este plasată la începutul sau chiar nașterea islamului, în Peninsula Arabă.

Cartea se împarte între trei personaje importante: Mahomed, Trimisul lui Allah pe pământ, Fatima- fiica lui Mahomed și Khadija- personaj absent, însă unul care trăiește prin amintirile celorlalte personaje, mama Fatimei și soția lui Mahomed.

Personajul principal, Fatima, este o fire războinică care îi promite mamei sale să își protejeze tatăl.  Ea este privită de toată lumea cu admirație și cu mândrie de către tatăl ei. Nu este o fată oricare, ci una rebelă și curajoasă care ține loc de un fiu pentru Trimisul lui Allah.

Se conturează ușor portretul Fatimei în ascensiune, acesta ajungând o mamă dedicată și o soție ideală. Însă, la începuturi Fatima nu este decât o fată prea simplă și delicată: ,,Ceda încă prea ușor în fața fricii. […] Frica de răul ce distrugea pentru totdeauna amintirile suave cu mama ei preaiubită.”

Personalitatea protagonistei se remarcă atât în cercul familial cât și printre locuitorii Meccăi. Este vitează și mânuiește armele de luptă mai bine ca un  băiat. Aceasta se numără printre puținii adepți ai religiei promovată de tatăl său, Mahomed.

Se poartă lupte între clanul adept învățăturii lui Allah și clanurile politeiste, mai numeroase la număr. Datorită înțelepciunii Trimisului și istețimei Fatimei, acesta reușește să scape din primejdia morții, după care va părăsi Mecca.

Pentru ca romanul să fie unul credibil, scriitorul folosește versete din Coran care susțin spusele Trimisului lui Allah, însă pe care credincioșii politeiști le iau în derâdere.

Romanul conține patru părți care adună urmele de credință, de iubire și de destin din epoca nașterii islamului.

Titlu: FATIMA
Autor: Marek Halter
An apariție : 2015
Editura: LIRA
Nr. Pagini: 278
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1859

Alte recenzii de la Marek Halter:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman
Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman

Cu acest volum se încheie o serie care mie mi-a plăcut enorm, pentru că a oferit cititorilor altceva, o perspectiva diferită asupra vieții după vârsta de 70 de ani, atunci când mulți cred că viața stagnează. Eh, personajele noastre ne-au arătat ce înseamnă să te...

Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James
Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James

În ultima perioadă mi-am dorit să găsesc un Thriller bun, pentru că am avut parte doar de experiențe nefericite. Știam că cei de la Editura CSP mă puteau scoate din acest impas, pentru că au niște cărți extrem de bune, care chiar să îți aducă aminte de ce îți place să...

Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh
Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh

Recunosc că am fost atrasă de această carte după niște impulsuri superficiale, începând de la faptul că a fost foarte dezbătută în mediul literar și terminând cu titlul și coperta, care erau de adăugat la colecție, ambele. Însă, subiectele majore relatate în această...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments