Recenzie ,,Fatima” de Marek Halter

Titlu: Fatima
Autor: Marek Halter
An apariție : 2015
Editura: Lira
Nr. Pagini: 278
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 11.07.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

 Fatima este un roman cu influențe atât romantice cât și religioase, Marek Halter reușind să surprindă în aproximativ 300 de pagini viața Trimisului, așa cum este numit Mahomed, tatăl protagonistei.

Autorul, Marek Halter, debutează în anul 1976 cu romanul ,,Le Fou et Les Rois” (Nebunul și regii), premiat cu Prix d’aujourd’hui.

Acțiunea este plasată la începutul sau chiar nașterea islamului, în Peninsula Arabă.

Cartea se împarte între trei personaje importante: Mahomed, Trimisul lui Allah pe pământ, Fatima- fiica lui Mahomed și Khadija- personaj absent, însă unul care trăiește prin amintirile celorlalte personaje, mama Fatimei și soția lui Mahomed.

Personajul principal, Fatima, este o fire războinică care îi promite mamei sale să își protejeze tatăl.  Ea este privită de toată lumea cu admirație și cu mândrie de către tatăl ei. Nu este o fată oricare, ci una rebelă și curajoasă care ține loc de un fiu pentru Trimisul lui Allah.

Se conturează ușor portretul Fatimei în ascensiune, acesta ajungând o mamă dedicată și o soție ideală. Însă, la începuturi Fatima nu este decât o fată prea simplă și delicată: ,,Ceda încă prea ușor în fața fricii. […] Frica de răul ce distrugea pentru totdeauna amintirile suave cu mama ei preaiubită.”

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Marek Halter.

Personalitatea protagonistei se remarcă atât în cercul familial cât și printre locuitorii Meccăi. Este vitează și mânuiește armele de luptă mai bine ca un  băiat. Aceasta se numără printre puținii adepți ai religiei promovată de tatăl său, Mahomed.

Se poartă lupte între clanul adept învățăturii lui Allah și clanurile politeiste, mai numeroase la număr. Datorită înțelepciunii Trimisului și istețimei Fatimei, acesta reușește să scape din primejdia morții, după care va părăsi Mecca.

Pentru ca romanul să fie unul credibil, scriitorul folosește versete din Coran care susțin spusele Trimisului lui Allah, însă pe care credincioșii politeiști le iau în derâdere.

Romanul conține patru părți care adună urmele de credință, de iubire și de destin din epoca nașterii islamului.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.