Recenzie ” Femeia-războinic” de Maxine Hong Kingston

Titlu: Femeia-războinic
Autor: Maxine Hong Kingston
An apariție : 1995
Editura: Univers
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 3.05.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

 

Având o vădită predilecție spre descriptivismul senzorial, scriitoarea americană de origine chineză Maxine Hong Kingston nu precupețește niciun efort în zugrăvirea unor oameni prinși între două lumi, fără a se simți încarcerați, dar nici liberi.

Romanul ” Femeia-războinic” este asemeni unei scoici pe care deîndată ce ai pus-o la ureche poți să auzi tulburătoarea istorie a sufletelor prinse în melanjul de teamă și speranță pe care puțini au curajul de a o elibera cu adevărat.

Freamătul unei familii de emigranți chinezi, prinși între tradiționalismul mitului asiatic și vuietul post-modernismului american naște o tulburătoare poveste care își  întinde tentaculele sincerei îmbrățișări într-un ritm cald și molcom, încă încolăcit în carapacea unor simțiri nespovedite decât pe jumătate.

Acest roman este despre rătăcire, căutare și nevoia irefutabilă a unei identități proprii, autoarea încercând o profundă cartografiere a unor ființe aflate în derivă între dezrădăcinare și replantare. Scriind cu ajutorul unei orientale nobleți, autoarea nu apelează la patosul lamentației și a imprecațiilor, întâmplările personajelor din romanul ” Femeia-războinic” fiind o cunună multicoloră a faptelor narate pe o tonalitate oarecum nostalgică și totuși incisivă, prinsă într-o înrâurire de nestăvilit.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Maxine Hong Kingston.

Lipsite de botezul unui nume personajele acestei cărți se pot inocula în trăirile oricui, simțirile perene putând să clădească oricând templele unor existențe impetuoase.

O carte de neratat!

Lectură plăcută!

 

Aspecte Pozitive:

Împletirea mitologiei și a modernismului într-un bulgăre de trăiri este demnă de lăudat.

Aspecte Negative:

Jumătățile descriptivismului senzorial care îndeamnă la intuiție poate deruta.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.