Recenzie ”Grădina uitată” de Kate Morton

Titlu: Grădina Uitată
Autor: Kate Morton
An apariție : 2016
Editura: Humanitas fiction
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 19.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Grădina uitată” de Kate Morton
Acordă o notă

În ciuda literaturii lipsite de pretenții și a facilismului exprimării, care nu abundă în tentații hermeneutice, cartea ” Grădina uitată” a scriitoarei  Kate Morton este un bildungsroman cu o compoziție bine structurată, omogenă și antrenantă.

Nu este o carte care îți taie răsuflarea. Totuși reușește să-ți poleiască sufletul cu plăcuta impresie a unei lumi aflată într-un continu perpetum mobile.

Chiar și clădirea capitolelor, în care sfârșitul unuia este începutul celuilalt, poate fi cu ușurință asemănat cu un nesfârșit cordon ombilical care ne asigură de faptul că viața merge doar înainte indiferent de nuanța și intensitatea dramelor sau împlinirilor individuale.

urmărind trăirile familiei Mountrachet pe parcursul a patru generații, de la începutul secolului XX până în prezent, Kate Morton clădește cu priceperea unui arhitect gotic împlinirile și neîmplinirile unor personaje prinse în șuierul existenței.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Kate Morton.

Poate că unii vor percepe un oarecare iz de soap-opera în rândurile acestei cărți, dar, cel puțin din punctul meu de vedere, această carte este cu mult mai mult decât un mercantilism telenovelistic dominat de idealul comercial al unui best-seller de moment.

Da, este adevărat că nu are amețitoarele înălțimile stilistice ale genialității sau ale năucitoarei inspirații fulgerătoare, dar totuși, o anumită inconfundabilă amprentare reușește să se strecoare în sufletele cititorilor, ca o licoare balsamică necesară invocării clipelor de lăuntrică acalmie.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Duioșenia personajelor și grija arhitecturală a caracterelor este un lucru benefic adus unei cărți analgezice.

Aspecte Negative:

Poate că există anumite pasaje ale unei excesive idealizări individualiste.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Barbalata Mirela
    Reply

    Am auzit de carte, pe retele de socializare am citit ca este foarte buna. Este tentanta dar nu intr-atat incat sa o trec la prioritati.

POST A COMMENT.