Recenzie “Fiica ceasornicarului” de Kate Morton

by | Apr 16, 2019 | Dragoste, Ficțiune, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FIICA CEASORNICARULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Viața e nedreaptă. Şi singurul lucru adevărat este ca nedreptatea este întâmplătoare.

Îmi place Kate Morton. Am citit tot ce-a fost tradus la noi şi, abia aşteptam să ajung şi la Fiica ceasornicarului. Dar, ori pentru că am avut eu prea mari aşteptări, ori pentru că Morton, de data asta, şi-a rătăcit sclipirea de mister, n-aş putea să spun cu certitudine, clar e că m-a încercat puțin dezamăgirea la sfârşitul cărții. Am văzut şi recenzii pozitive şi negative despre carte. Ce pot să vă spun cu siguranță e că mie mi-a plăcut povestea.

E stilul deja consacrat al autoarei, cu poveşti spuse din mai multe puncte de vedere, mergând pe mai multe planuri temporale (aici, chiar mai multe decât în oricare din cărțile ei anterioare), care, la final, se întrepătrund ca nişte piese de puzzle.  Poate suspansul şi misterul n-au atins nivelul cu care ne-am obişnuit, şi finalul, fiind un pic previzibil, şi-a pierdut din fascinație. Dar, ca ansamblu, povestea este bine scrisă şi interesantă, în ciuda numărului mare de personaje şi a multitudinii de poveşti anexate cu detalii care puteau dispărea fără să afecteze întregul.

Dezamăgirea mare a fost pentru mine finalul. Nu m-aş fi gândit niciodată că o să apeleze la o soluție aşa banală pentru dispariția lui Lily, ca şi cum pe ultima sută de metri şi-ar fi pierdut toată inspirația. Aş fi preferat orice altceva. N-a fost cea mai bună opțiune, din contră, mi-a părut că a sunat neverosimil, greu credibil. De asemenea, mi-aş fi dorit ca povestea lui Lily să fie dezvăluită din altă perspectivă. Poate că aşa mi-ar fi fost mai simpatică. Ar fi trebuit să empatizez cu copilăria ei tristă, dar, probabil, am fost mai concentrată pe multele  firele narative, străduindu-mă să nu pierd nimic. Am avut şi un personaj favorit în persoana Adei, care m-a surprins în mod foarte plăcut la sfârşit şi căreia i-am înțeles perfect comportamentul. Lucru pe care nu-l pot spune şi despre Elodie şi povestea ei de dragoste sau despre Ruth, care a fost marea surpriză.

Povestea începe, în prezent, când Elodie, o arhivistă, primeşte o cutie plină cu amintiri ale întemeietorului arhivei, un reformator filantrop din epoca victoriană, pe care trebuie să le identifice şi clasifice. Fotografia şi carnețelul cu notițe şi desene devin o obsesie pentru tânară şi ea este determinată să descopere identitatea fetei din poză şi misterul care o înconjoară.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Kate Morton

Tema diamantului dispărut şi apariția lui în tablou m-a dus cu gândul la Titanic aşa tare încât, pe tot parcursul lecturii, am vizualizat-o pe Lilly ca pe Kate Winslet.

Nu e o carte rea, dar, având în vedere antecedentele, Morton putea mult mai mult. Dar asta n-o să fie o piedică în a-i urmări cu aceeaşi plăcere şi curiozitate viitoarele lansări.

Nu era cale de întoarcere. Timpul curge doar într-o singură direcție. Şi nu contenea. Nu se oprea niciodată, nici măcar cât să te lase să te gândeşti. Singura cale îndărăt era în amintire.

Este o carte despre copilării nefericite, despre poveşti de dragoste cu finaluri triste, este despre greşelile trecutului, conştiințe încărcate şi trădare. Este despre a te obişnui şi accepta să trăieşti cu vina şi cu pierderea.

🔥 CARTEA FIICA CEASORNICARULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Fiica Ceasornicarului
Autor: Kate Morton
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 493
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 16.04.2019
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Angela este redactor Booknation.ro de 543 zile și a scris până acum 79 articole. Se află pe poziția 16 din 143 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments