Recenzie ” Greșeala lordului Emsworth” de P.G. Wodhouse

de | nov. 10, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA GREȘEALA LORDULUI EMSWORTH ARE REDUCERE PE:

 

Cu un stil acid și pătrunzător, apelând la mijloacele persiflării tipic britanice, ușor scorțoasă și totuși molipsitoare, scriitorul P. G. Wodhouse îmbină comicul și burlescul, senzorialul și snobismul, într-o încrengătură de întâmplări în care factorul imprevizibil, cu dese întortocheri de situații, zugrăvesc caractere puternice, dar și anodine.

Tradiționalismul britanic și nonconformismul american se întrepătrund în eterna luptă ostenitoare dintre arhaic și inovator într-o gravură a unei societăți încă prinsă în menghina unui aristocratism exacerbat care continuă să-l îndepărteze cu asprime de realitatea prezentului aflat într-un plin avânt al progresului.

Stilul tentacular și înlănțuitor al lui Wodhouse creează admirabile întâmplări care scot la lumină nevindecatele răni ale unei nobilimi care, din câte se pare, nu își va găsi vreodată  izbăvitorul antidot. însă, dincolo de aceste întâmplări, atât de clar zugrăvite într-o croșetare de putere introspectivă și fină psihologie, scriitorul englez etalează, într-o copleșitoare maleabilitate care totuși are un anumit iz de intansigență, puroierea unei societăți cu ajutorul unor personaje precum lordul Emsworth și fiul acestuia Freddie Trepwood, R. Jones, Baxter, colonelul Horace Mant. Ei sunt ceea ce al îndrăzni să numesc personajele penumbrice ale acestui roman, oameni alunecoși, care își șerpuiesc existențele în funcție de capricii și oportunități.

De cealaltă parte, căci da, Slavă Domnului, există și cealaltă parte, întâlnim personaje ușor descrețite, magnetizante, care își trăiesc tumultul simțirilor între adrenalina acțiunii și lupta dintre bravura ce nu are nevoie de justificări și canonicul regulilor.Astfel, personaje precum Ashe Marson și Joan Valentine, Aline Peters și George Emerson, reușesc să escaladeze anumite obstacole, aparent insignifiante, dar care chiar pot ajunge la un moment dat să aibe o covârșitoare importanță care te poate urca sau prăbuși într-o fărâmă de clipă.

” Greșeala lordului Emsworth” are umor și dramă, ambele într-o cursă nebună între etalare și introvertire, ca un caleidoscop de lumini și umbre din care este compusă viața oricărui om.

O carte deosebită!

Lectură plăcută!

Ți-a plăcut recenzia cărții GREȘEALA LORDULUI EMSWORTH?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de P.G. Wodhouse

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GREȘEALA LORDULUI EMSWORTH CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Greșeala Lordului Emsworth
Autor: P.G. Wodhouse
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 251
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 10.11.2018
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 335

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Unele cărți par desprinse din îndepărtata noastră copilărie, acolo unde un bunic sfătos ne dăruia povești frumoase și ne îmbrățișa, învelindu-ne cu căldură spirituală și cu stări de bine. Sunt cărți care nu pretind la Olimpul literar, dar care te umplu de aromele...

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Am văzut o afirmație scrisă de The Globeand Mail - "Excepțional! Cel mai bun roman de până acum al Yrsei." Sincer? Și eu cred la fel. Gând la gând se poate spune, însă această carte a fost pe departe cea mai bună din tot ce am citit până acum de la Yrsa. Pasiunea mea...

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

După o distopie și un roman de dragoste, mi se făcuse poftă de un thriller bun. Aveam "Prietena mea de suflet" de Sarah Pinborough în bibliotecă de ceva vreme. Așa că m-am apucat de această carte și pot zice că nu m-a dezamăgit. Mai citisem de la Sarah Pinborough...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2600 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments