Recenzie ” Greșeala lordului Emsworth” de P.G. Wodhouse

de | nov. 10, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA GREȘEALA LORDULUI EMSWORTH ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

 

Cu un stil acid și pătrunzător, apelând la mijloacele persiflării tipic britanice, ușor scorțoasă și totuși molipsitoare, scriitorul P. G. Wodhouse îmbină comicul și burlescul, senzorialul și snobismul, într-o încrengătură de întâmplări în care factorul imprevizibil, cu dese întortocheri de situații, zugrăvesc caractere puternice, dar și anodine.

Tradiționalismul britanic și nonconformismul american se întrepătrund în eterna luptă ostenitoare dintre arhaic și inovator într-o gravură a unei societăți încă prinsă în menghina unui aristocratism exacerbat care continuă să-l îndepărteze cu asprime de realitatea prezentului aflat într-un plin avânt al progresului.

Stilul tentacular și înlănțuitor al lui Wodhouse creează admirabile întâmplări care scot la lumină nevindecatele răni ale unei nobilimi care, din câte se pare, nu își va găsi vreodată  izbăvitorul antidot. însă, dincolo de aceste întâmplări, atât de clar zugrăvite într-o croșetare de putere introspectivă și fină psihologie, scriitorul englez etalează, într-o copleșitoare maleabilitate care totuși are un anumit iz de intansigență, puroierea unei societăți cu ajutorul unor personaje precum lordul Emsworth și fiul acestuia Freddie Trepwood, R. Jones, Baxter, colonelul Horace Mant. Ei sunt ceea ce al îndrăzni să numesc personajele penumbrice ale acestui roman, oameni alunecoși, care își șerpuiesc existențele în funcție de capricii și oportunități.

De cealaltă parte, căci da, Slavă Domnului, există și cealaltă parte, întâlnim personaje ușor descrețite, magnetizante, care își trăiesc tumultul simțirilor între adrenalina acțiunii și lupta dintre bravura ce nu are nevoie de justificări și canonicul regulilor.Astfel, personaje precum Ashe Marson și Joan Valentine, Aline Peters și George Emerson, reușesc să escaladeze anumite obstacole, aparent insignifiante, dar care chiar pot ajunge la un moment dat să aibe o covârșitoare importanță care te poate urca sau prăbuși într-o fărâmă de clipă.

” Greșeala lordului Emsworth” are umor și dramă, ambele într-o cursă nebună între etalare și introvertire, ca un caleidoscop de lumini și umbre din care este compusă viața oricărui om.

O carte deosebită!

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții GREȘEALA LORDULUI EMSWORTH?

Vezi toată lista de cărți scrise de P.G. Wodhouse sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GREȘEALA LORDULUI EMSWORTH CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Greșeala Lordului Emsworth
Autor: P.G. Wodhouse
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 251
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 10.11.2018
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

„Zahăr ars” nu a fost deloc... dulce. Din contră, a mai lărgit hăul căscat de cărțile mediocre de care tot dau în ultimul timp. Romanul ne prezintă o relație mamă-fiică, trecut-prezent, un prezent tot mai șters și fad odată cu diagnosticul mamei, demență, care...

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Revenim la Melania Lupu și la peripețiile ei. Și dacă în prima carte din serie, ne apărea drept o bătrânică aparent nevinovată, dar care ar fi devenit complice fără voia ei, aici ea este cheia acțiunii. Melania și Mirciulică (motanul ei) sunt cei care regizează și pun...

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Lansată la începutul secolului trecut, cartea este scrisă cu măiestrie și poate fi citită cu plăcere și în zilele noastre. Giovanni Papini s-a dovedit un vizionar, iar sub masca sarcasmului a adus în atenția publicului subiecte profunde, care au preocupat omenirea din...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2417 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments