Recenzie „Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

de | iun. 21, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA IARNA CRIMELOR PERFECTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Sunt la prima întâlnire cu cărțile scrise de autoarea Tony Mott. Va spun sincer că până să încep să caut mai multe informații despre ea am avut senzația că este bărbat. Poate asta a fost și intenția autoarei Antoaneta Galeș atunci când și-a ales acest pseudonim literar. Cu atât mai mult cu cât Tony Mott este un nume cu rezonanță fiind unul dintre fotografii bine cotați din domeniul muzicii rock.

Despre autoarea în vârstă de 51 de ani, pot să va spun că este de origine română. A debutat pe scena literară din țara noastră în 2008. În cei peste 13 ani de carieră literară, a scris atât poezii cât și proză.

Cărțile polițiste sunt însă cele care au făcut-o să se remarce în literatura autohtonă. Prima serie, Julieta conține trei cărți. Cea de-a doua serie debutează cu romanul pe care vreau să vi-l prezint în acest articol și anume Iarna crimelor perfecte.  A fost publicat în 2019. Seria se numește Gigi Alexa de la numele personajului principal al seriei. Al doilea roman al seriei, publicat în 2020 se numește Toamna se numără cadavrele. Cel de-al treilea roman al seriei este abia scos de la tipar. Se numeste Ultima vara otravita si abia astept sa vi-l prezint intr-un articol viitor.

Iarna crimelor perfecte – despre ce-i vorba?

Este o carte polițistă care ne aduce în prim plan medicul legist Gigi Alexa din Brașov. La fel cași în cazul autoarei ai impresia până să citești cartea că Gigi Alexa este un bărbat. De fapt este diminutivul pentru Regina, o femeie foarte colorată, efervescenaă care a trăit toată viata în Brașov unde în continuare își desfășoară activitatea.

Aceasta trebuie să investigheze împreună cu comisarul Matei Vălean moartea suspectă a unui psihiatru local. N-ar fi nimic uimitor dacă nu s-ar lega de o crimă mai veche a unui politician din zona. Și cum se leagă toate astea de evenimentele din copilăria lui Gigi? Dacă mai adăugăm și ceva triunghi amoros, hai că parcă sună interesant nu-i așa?

Impresii personale

Scuzați-mi va rog incultură muzicală. Dar va spun sincer că nu am auzit decât vag de această formație până acum. Cred că la un moment dat a cântat cu Irina Rimes, irelevant știu referitor la cartea noastră. Ceea ce e însă relevant este faptul că am descoperit practic formația The Motans datorită acestei cărți și chiar am făcut o pasiune pentru ea. Cine este „inima șchioapă” a lui Gigi este ceva ce voi trebuie să aflați citind cartea. Personal mi s-a părut o asociere foarte faină și asumată pentru autoare.

Dacă mi-ați citit recenziile de-a lungul timpului știți probabil că am o afinitate pentru literatura nordică în ceea ce privesc cărțile cu tematică polițistă. A fost o reală surpriză să descopăr această afinitate și la Tony Mott. Cu atât mai mult cu cât este evidență influența nordică în stilul ei de abordare al cărții.Un indiciu evident este faptul că personajul principal este fan al lui Jo Nesbo, vestitul scriitor norvegian de thrillere.

Mai puțin evident pentru cei mai puțini obișnuiți cu literatura nordică este tipologia bolnavă a personajelor. Faptul că mai toate personajele au traume din copilărie care se dezvoltă și îi marchează la maturitate.

Îmi place faptul că autoarea și-a plasat acțiunea în Brașov, fiind ușor un ghid turistic al zonei pentru cititori. De asemeni, am apreciat referirile la orașe precum Bacău și Cluj. Am observat faptul că majoritatea scriitorilor autohtoni au tendința de a-și amplasa acțiunea în București sau mai nou peste hotare. Cu siguranță interesul lor este acela de a cuceri și piețele literare internaționale. Personal însă îmi plac mai mult cărțile în care acțiunea este plasată în țara noastră iar personajele au nume autentic românești atunci când sunt scrise de autorii noștri.

Un alt element amuzant și ironic deopotrivă este numele motanului cu care își împarte locuința Gigi și anume Morty, dată fiind activitatea de legist a lui Gigi.

Mi-a atras atenția în carte și faptul că denumirile capitolelelor sunt legate de figuri și elemente geometrice, lucru care din nou mi se pare o notă personală autentică a autoarei.

Cu siguranță, Tony Mott mai are încă multe povești de spus în literatura română. Aduce un suflu nou și care cu siguranță va câștiga mulți adepți în rândul cititorilor. Mă duce oarecum cu gândul la Rodica Ojog Brașoveanu, o scriitoare de marca a genului de la noi din țară.

În ceea ce privește personajul creat de aceasta, Gigi Alexa este un unul căruia îi prevăd o serie lungă de cărți în care va fi protagonista. Este inteligentă, colorată, atipică, ironică, ușor nebună și cred primul medic legist investigator din literatura română. Desi trebuie sa recunosc ca la felul cum și-a denumit autoarea cărțile pare fi o serie a anotimpurilor. Asa ca practic am mai avea de așteptat al patrulea volum, cel al primăverii.

Acestea fiind spuse va urez lectură plăcută și aștept cu interes impresiile voastre. În încheiere va las încă o melodie pe care am avut plăcerea să o descopăr în carte.

 

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții IARNA CRIMELOR PERFECTE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Tony Mott sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA IARNA CRIMELOR PERFECTE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Iarna Crimelor Perfecte
Autor: Tony Mott
An apariție : 2019
Editura: EDITURA TRITONIC
Nr. Pagini: 226
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 21.06.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Cartea face parte dintr-o colecție, Canongate Myth Series, care cuprinde 100 de nuvele scrise de scriitori din toată lumea cu diferite subiecte reinterpretate din diverse mitologii. Având ca personaje principale monștri sacri ai mitologiei, propune variante...

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

What makes a home a home? Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează...

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Nu sunt fan al autorilor japonezi contemporani, nu am găsit încă unul pe gustul meu, în schimb scriitoarele contemporane de la care am mai prins o carte mi-au plăcut. Pentru stilul franc, caustic și chiar grețos pe alocuri. Ce șanse are o femeie singură într-o...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 1029 zile și a scris până acum 71 articole. Se află pe poziția 10 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments