Recenzie „Iarnă la Paris” de Imogen Robertson

de | apr. 18, 2017 | Recenzii cărți

Iarnă la Paris înseamnă aer parizian combinat cu trai de epocă şi emancipare. Am descoperit prin povestea lui Imogen Robertsen o ascensiune a femeii în domeniul artelor frumoase. Această carte m-a făcut să mă gândesc la faptul că până şi în artele frumoase tot bărbaţii s-au impus ca şi cum sexul frumos ar putea fi mult prea narcisist pentru a vedea dincolo de propria imagine şi nu ar putea crea o artă demnă de titulatura lor. Ca în orice domeniu în care au încercat să se afirme, şi în artele frumoase, femeile au fost supuse la restricţii şi o continuă luptă cu societatea.

Eşti una dintre femeile moderne. Independentă în gânduri şi în fapte.

Dar Iarnă la Paris nu este doar o luptă feministă. Sub îndrumarea lui Imogen Robertsen, picturile începutului de secol XX prind glas şi personalitate începând a-şi depăna propriile poveşti.

E posibil să transpui şocul în pictură, acel moment în care realizezi că azi nu va fi precum toate celelalte zile?

Debutând cu sinuciderea lui Rose Champion, studentă a Academiei Lafond, Iarnă la Paris ne poartă paşii încă de la început în intrigă şi mister. Cu toate acestea însă, tot nu vom fi pregătiţi pentru ceea ce ni se va desfăşura pagină după pagină. Suava continuitate a poveştii ne va menţine într-o stare de moţăială din care vom fi scuturaţi brusc odată cu avalanşa de acţiuni ce o situează pe Maud exact în centrul lor, întocmai ca pe un soare.

-Domnişoară Heighton, când ai descoperit că eşti o artistă?

-Încă nu mă cred artistă. Doar încerc să devin o pictoriţă.

Maud Heighton vine la Paris cu o singură dorință: aceea de a învăța arta desenului și a picturii. O artă prin care, speră ea, să reușească să-și câștige traiul. Dar în ciuda ambiției, factorul financiar va fi întotdeauna un obstacol de trecut în viața oricărui om, iar pentru a trece de o iarnă pariziană este nevoie de sacrificii și măcar o brumă de bani în buzunare.  Prin intermediul bogatei rusoaice, Tanya Koltsova, Maud își găsește, din fericire, un post de însoțitoare pentru Sylvie Morel. Un post care pare mană cerească pentru o singuratică săracă precum domnișoara englezoaică, Maud.

Fiecare operă de artă e rară pentru că un om are un număr limitat de ore de viaţă şi de piese de artă pe care le poate realiza. Tot ce trebuie să faci e să convingi oamenii că arta e frumoasă… sau măcar inteligentă.

Însă lucurile se complică atunci când, după o scurtă visare, frații Morel, Christian și Sylvie, atentează la viața lui Maud, dar și la liniștea cititorului. Ceea ce părea o lectură liniștită despre iarna pariziană necruțătoare a studentelor de la Academia Lafond se transformă într-o clipă într-o luptă pentru propria viață, înscenare și trafic de diamante.

…dar eu n-am învăţat să pictez ca să fac lumea să pară mai mizerabilă decât este. Eu pictez lumea ca s-o sărbătoresc.

Odată cu atentarea la viața lui Maud, ia naștere o echipă feminină de luptă și demascare a cuplului de tâlhari. În clubul prieteniei, formată din Maud și Tanya, se alătură Yvette, franțuzoaică ce-și câștigă traiul fiind model pentru studenții de la academia de artă.

Întotdeauna trebuie să ai la îndemână mijloacele necesare pentru o ieşire graţioasă- nu crezi că e una dintre cele mai bune lecţii pe care o învăţăm în viaţă?

Dacă și cum vor reuși cele trei să oprească traficul de diamante vă invit să descoperiți în Iarnă la Paris. O poveste despre ambiție, vis și căutare de sine. O poveste despre incursiunea a trei destine diferite ce-și găsesc entuziasmul și forța unul din seva celuilalt.

Ce îi mai pot dărui Maud și Yvette, bogatei Tanya? Ce plus pot aduce în viața sensibilei dar puternicei Maud, Yvette și Tanya? Și cum o pot ajuta Maud și Tanya pe frumoasa Yvette, când ea însăși nu caută o scăpare?

Câteodată vede totul doar în linii drepte şi se uită numai la ce e drăguţ şi atrăgător. Nu e un fel rău de a fi, dar crede că, dacă ea e bine hrănită, orice persoană care vorbeşte frumos e şi ea la fel de bine hrănită. Nu s-a gândit niciodată ce mare schimbare ar aduce un pic de muncă respectabilă pentru tine. Şi nu a observat niciodată că erai prea singuratică şi prea mândră ca să mergi să ţi-o cauţi singură.

 Un volum disponibil și pe site-ul Editurii RAO.

Titlu: IARNĂ LA PARIS
Autor: Imogen Robertson
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2337

Alte recenzii de la Imogen Robertson:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments