Recenzie „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski

by | May 26, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA IDIOTUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Clasicii, totuși, sunt acei grei care vor rămâne pentru totdeauna modele cu care vom compara restul autorilor. Ei au ceva aparte, au epoca în scris, aerul de atitudine în dialoguri, priviri categorice în descrierea personajelor. Și cel mai important, esența nobilă în crearea unei istorii – care să reziste și să rezoneze oricând cu momentul în care sunt citite.

Revenit din Elveția, eroul nostru (prințul Mîșkin) nimerește într-o societate atât de diferită decât simplitatea în care este el obișnuit să fie înconjurat, încât din cauza lipsei sale de trăsături răutăcioase, este incapabil să riposteze la toate nedreptățile care i se întâmplă pe parcursul întregii acțiuni, nu știe cum. Se trezește între 2 femei care îi fură atenția și se lasă prins de una, cea care nu are egal în frumusețe și joacă.
Mulți cred că dragostea poate salva viața unui om, dar oare acesta nimerește persoana potrivită?! Nu vă spun, deznodământul este prea bun pentru a fi transformat într-un spoiler.

Romanul lui Dostoievski este pentru acel cititor care are răbdare, încearcă nervii bine dar cu stil! Este pentru cei care vor să facă diferență, cei care vor să poată aprecia un autor nou altfel decât cum a făcut-o până acum.
Prințul Mîșkin (idiotul lui Dostoievski) este acel copil naiv al timpului care nu crește cu anii, experiența nu se acumulează, nu este curajos să creadă că poate mai multe, și nimeni nu se deranjează să-l contraargumenteze. Ironic pe alocuri, personajul nostru este unul destul de complex, care poate fi dedus din profunda analiză psihologică.

Prin bunătatea lui sufletească, autorul încearcă să ne arate cât de diferit este interpretată această virtute, cât îi este de greu unui om să se integreze în societate, fiind luat drept un prost sau naiv.
Domnul Tudor, cum îi zice mama mea, este un virtuos al dialogului și al detaliului desenat cu precizia unui arhitect!
Idiotul este prima carte citită din cele scrise de către sus-menționatul și nu am de gând să mă opresc aici .

⭐ Dar ce fel de idiot este acela care își dă prea bine seama că lumea îl consideră un idiot?
⭐ E cu putință oare ca omul să se simtă cu adevărat nefericit? Dar ce importanță au necazurile și nenorocirile mele daca sunt în stare să fiu fericit? Știți, nu înțeleg cum poate cineva să treacă pe lângă un copac și să nu fie fericit că îl vede? Să stea de vorbă cu un om și să nu fie fericit că îl iubește?… Daca există atâtea lucruri minunate pe care le întâlnești la fiecare pas și pe care până și omul cel mai decăzut le găsește minunate.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții IDIOTUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de Fiodor Mihailovici Dostoievski sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA IDIOTUL CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Idiotul
Autor: Fiodor Mihailovici Dostoievski
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 696
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 26.05.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

5 1 vote
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 100 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 14 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments