Recenzie ”Imago” de Ludmila Ulițkaia

Titlu: Imago
Autor: Ludmila Ulițkaia
An apariție : 2016
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 568
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 8.04.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Imago” de Ludmila Ulițkaia
Acordă o notă

Unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ruși  contemporani Ludmila Ulițkaia este o pată de culoare în cenușiul claustratei societăți moscovite ale timpurilor noastre.

Cu un bine dezvoltat simț al responsabilității culturii slavone Ludmila Ulițkaia oferă posterității o literatură de mare angajament, prin intermediul căreia încearcă să prelingă stropi de sinceritate într-o jalonare cu o cenzură care, din păcate, încă mai există.

De un mare impact socio-cultural se dovedește a fi romanul ”Imago” , a cărui acțiune acoperă jumătate de secol, de la moartea lui Stalin până la destrămarea Uniunii Sovietice.

”Imago” este o carte răvășitoare, complexă și insinuantă, în care autoarea ne ” vorbește” despre sinceritatea cu tine însuți, despotism, dragoste, trăire și oameni cu mască sau fără.

Ludmila Ulițkaia descrie într-un mod pertinent anotimpul iluziilor, cu nenumărate talente și idealuri năruite, cu îngeri născuți cu aripi de fier și copilării pătrățoase hrănite cu vise fabricate în lagărul unor oscilatorii existențe din care rezultă contorsionata maturizare și totuși absolut necesară într-un asemenea teribil context.

Iluzia nemărginirii și a speranței pare că se hrănește cu imposibilitatea zmeielor de hârtie de a mai săruta cerul. Dar, dincolo de răcnetul asupritoarei cortine, prin boemele unghere ale încăpătânării de a rezista cu orice preț, există o cu totul altă lume, una care încă își mai amintește de eroii Rusiei adevărate, printre aburii alcoolului și lecturarea pe ascuns a cărților interzise de odiosul regim totalitar. O lume care nu renunță la speranță, în ciuda viermănoasei realități, recreionând trăirea în netrăire și netrăirea în trăire.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Ludmila Ulițkaia.

Dumnezeu ne-a învățat cum să iubim, nu cum să urâm. De aici se trage totul, într-o coagulare a logicii absurdului care își cască în noi putrefacția continuei manipulări.

Într-o justificabilă dantelărie pedantă, cele trei personaje principale ale cărții, Ilia, Miha și Sania par atât de vii încât ai impresia că trăirile lor se preling prin porii sufletelor.

Rezistența prin intermediul culturii, dar mai ales prin întreținerea ei, este laitmotivul acestei capodopere, unde adevărații eroi sunt oamenii aparent mărunți.

O carte fabuloasă.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Ludmila Ulițkaia ne invită la neuitare, într-un fel de omagiu și avertisment al unor vremuri care nu ar trebui să se mai întâmple.

Aspecte Negative:

??? Nu există ceva supărător în această capodoperă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.