Recenzie: “Împăratul muștelor” de William Golding

by | Jul 15, 2019 | Ficțiune, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎMPĂRATUL MUȘTELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Am știut de la început că această carte este diferită și totuși am rămas fară aer de multe ori pe parcursul lecturii. A fost respinsă de douăzeci și unu de editori până să fie acceptată și publicată, oare de ce a fost nevoie de această privare a publicului? Oare de ce am așteptat și așteptăm atât de mult până să o citim?

“Împăratul muștelor” este o capodoperă care te dezarmează și nu iți lasă dreptul de a protesta în fața a ceea ce ți se prezintă. William Golding a reușit sa surprindă în atât de puține pagini o multitudine de lucruri izbitor de adevărate, dureros chiar. A creat un cadru, un grup de copii rămași singuri pe o insulă în urma prăbușirii unui avion, și a încorporat în acesta toată societatea de astăzi și problemele ei pe care uneori nu le observăm.

Faptul că toate personajele sunt niște copii, simbolizează faptul că dorința de organizare, răzvrătirea și răul în sine este sădit în fiecare dintre noi încă din naștere. În mod normal ne-am gândi ca personajele nu vor rezista condițiilor precare însă cineva se ridică și iși asumă rolul de conducător. Cu un simț înăscut, fiecare pare să iși cunoască drepturile atâta timp cât există un conducător printre ei și totuși există o excepție, personajul care vrea să ia locul conducătorului.

Pentru început lucrurile merg bine, copii iși împart responsabilitățile astfel încât să aibă mâncare, adăpost și un semnal care să atragă atenția vapoarelor-fumul. Odată cu trecerea timpului, nemulțumirile și certurile iși fac loc iar calmul este perturbat de apariția fricilor. Personajele încep să simtă frică, să aibă impresia existenței unei fiare printre ei dar ceea ce nu știu încă este că tocmai ei sunt cei de care ar trebui să se teamă; după cum a fost punctat tocmai de către un copil: vreau să spun…poate că fiara suntem noi.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de William Golding

Odată cu convingerea tot mai puternică a prezenței răului printre ei, lucrurile o iau razna. Copii se ascund în spatele măstilor, devin sălbatici iar legile sunt răsturnate fără jenă însă cel mai rau este că se ajunge la crimă. Foarte puține personaje au o părere personală puternică și tocmai acest lucru ii determină să aleagă conducătorul care are puterea la momentul respetiv, sunt manipulați și împinși la lucruri inumane.

Mi-a placut această carte foarte mult deoarece m-a provocat să mă gândesc la lucruri pe care rar le percep; fie din indiferență, fie din teamă. Vă recomand cu toată convingerea “Împăratul muștelor” și vă urez lectură plăcută!

🔥 CARTEA ÎMPĂRATUL MUȘTELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Împăratul Muștelor
Autor: William Golding
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 15.07.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

-Are un puternic impact emotional. -Prezintă într-un mod simplu lucruri mărețe.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

O lectură lejeră și amuzantă este remediul perfect pentru o zi ploioasă sau pentru o zi de vară călduroasă. Întâlnindu-l pe domnul Parker de Ana Iănescu este un ChickLit plin de umor, în care o fată obișnuită intră în lumea celor bogați fie că vrea sau nu. Deși...

Lavinia Chirănescu este redactor Booknation.ro de 397 zile și a scris până acum 19 articole. Se află pe poziția 46 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Lavinia Chirănescu aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments