Recenzie: „Împăratul muștelor” de William Golding

de | iul. 15, 2019 | Ficțiune, Recenzii cărți

Am știut de la început că această carte este diferită și totuși am rămas fară aer de multe ori pe parcursul lecturii. A fost respinsă de douăzeci și unu de editori până să fie acceptată și publicată, oare de ce a fost nevoie de această privare a publicului? Oare de ce am așteptat și așteptăm atât de mult până să o citim?

„Împăratul muștelor” este o capodoperă care te dezarmează și nu iți lasă dreptul de a protesta în fața a ceea ce ți se prezintă. William Golding a reușit sa surprindă în atât de puține pagini o multitudine de lucruri izbitor de adevărate, dureros chiar. A creat un cadru, un grup de copii rămași singuri pe o insulă în urma prăbușirii unui avion, și a încorporat în acesta toată societatea de astăzi și problemele ei pe care uneori nu le observăm.

Faptul că toate personajele sunt niște copii, simbolizează faptul că dorința de organizare, răzvrătirea și răul în sine este sădit în fiecare dintre noi încă din naștere. În mod normal ne-am gândi ca personajele nu vor rezista condițiilor precare însă cineva se ridică și iși asumă rolul de conducător. Cu un simț înăscut, fiecare pare să iși cunoască drepturile atâta timp cât există un conducător printre ei și totuși există o excepție, personajul care vrea să ia locul conducătorului.

Pentru început lucrurile merg bine, copii iși împart responsabilitățile astfel încât să aibă mâncare, adăpost și un semnal care să atragă atenția vapoarelor-fumul. Odată cu trecerea timpului, nemulțumirile și certurile iși fac loc iar calmul este perturbat de apariția fricilor. Personajele încep să simtă frică, să aibă impresia existenței unei fiare printre ei dar ceea ce nu știu încă este că tocmai ei sunt cei de care ar trebui să se teamă; după cum a fost punctat tocmai de către un copil: vreau să spun…poate că fiara suntem noi.

Odată cu convingerea tot mai puternică a prezenței răului printre ei, lucrurile o iau razna. Copii se ascund în spatele măstilor, devin sălbatici iar legile sunt răsturnate fără jenă însă cel mai rau este că se ajunge la crimă. Foarte puține personaje au o părere personală puternică și tocmai acest lucru ii determină să aleagă conducătorul care are puterea la momentul respetiv, sunt manipulați și împinși la lucruri inumane.

Mi-a placut această carte foarte mult deoarece m-a provocat să mă gândesc la lucruri pe care rar le percep; fie din indiferență, fie din teamă. Vă recomand cu toată convingerea „Împăratul muștelor” și vă urez lectură plăcută!

Titlu: ÎMPĂRATUL MUȘTELOR
Autor: William Golding
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 778

Alte recenzii de la William Golding:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Lavinia Chirănescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 19 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Lavinia Chirănescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments