Recenzie „Împăratul muştelor” de William Golding

Titlu: Împăratul Muştelor
Autor: William Golding
An apariție : 2008
Editura: Humanitas Fiction
Nr. Pagini: 228
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Alexandru Niță
Publicată la 11.09.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Împăratul muştelor” de William Golding
4 (80%) 1 vote

Împăratul Muștelor William Golding

Laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1983, Sir William Gerald Golding şi-a început cariera aproape de vârsta de cincizeci de ani, cu romanul Împăratul muștelor, publicat în anul 1954 şi tradus în română cincisprezece ani mai târziu.

După o perioadă în care a experimentat războiul, au rămas unele idei ce l-au marcat ca autor, printre care și aceea că nu există conceptul de fiinţă inocentă.

Acest fapt este resimţit şi în tema creaţiei: răul ce se manifestă prin oameni de la vârste fragede.

Prăbuşiţi cu un avion pe o insulă pustie, fără vreun „om mare” pe aproape, o gaşcă de copii au de trecut cea mai grea probă: supravieţuirea.

Protagonistul, pe nume Ralph, care pare cel mai viteaz dintre ei, împreună cu un al băiat poreclit Piggy, reunesc membrii zborului şi îşi fac planuri pentru salvare.

Liderul cercetaşilor simte concurenţa şi îşi face propria echipă de vânătoare. Mărul discordiei, ca în orice altă haită, este postul de şef, însă a avea o cochilie care se decisese a fi microfon nu este de ajuns.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de William Golding.

În curând, singurătatea şi, totodată, libertatea desăvârşită înfiripă sâmburele malefic în sufletele tinerilor ce se despart în două tabere. Scopul lui Ralph este de a ţine focul aprins, iar a lui Jack de a vâna.

Puştii se sălbăticesc şi totul scapă de sub control, iar germenii malefici îi fac să se lupte între ei, până ce se produc accidente. Vieţile a doi dintre ei nu sunt suficiente, prada cea mare este însuşi Ralph.

La o analiză mai atentă, şirul acţiunilor urmează un mit sau, mai bine zis, o amprentă a mai multora combinate, de la prăbuşirea în abis, până la bezna inimii omeneşti. Pe această cale, iluminează şi condiţia lumii actuale, ce devine, printre rânduri, o artă narativă extrem de realistă.

Astăzi, Împăratul muştelor intră pe lista de lectură obligatorie a elevilor americani ca model pentru conştinţa omului modern ce se confruntă cu vicisitudinile realităţii.

Lectura însăşi este facilă, cu un stil uşor ludic, copilăresc, însă, în esenţă, tare şi înspăimântător. Sfatul recenzorului este de a reflecta asupra oricărui discurs, oricărei descrieri neobişnuite, acolo este stropul de realitate ce frământă mintea cu adevărat; veţi descoperi ritualurile din spatele maleficului şi al Lordului.

ACUM GĂSEȘTI ÎMPĂRATUL MUŞTELOR PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.