Recenzie ”În lumea ta de gheață” de Adrian Balog

by | Dec 29, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ÎN LUMEA TA DE GHEAȚĂ PE libris.ro

Dragi cititori,

În casele voastre calde, vin astăzi cu un volum care vă va invita să apreciați mai mult confortul canapelei voastre, familia pe care o aveți și poate chiar locul de muncă sau instituția unde studiați.

Acum, când spunem iarnă, decembrie, ne gândim la momente alături de cei dragi, la masa îmbelșugată cu bucate savuroase, cadouri, zâmbete și bucurie. 

Altădată, în temutul Spassk 99, pentru prizonierii de război, iarna însemna desfundatul drumurilor, frig insuportabil, procurarea și pregătirea lemnelor din păduri, foamete.

În ultima săptămână am gustat din frigul și condițiile transpuse în cartea În lumea ta de gheață scrisă de Adrian Balog și publicată la Editura Creator, Brașov în 2020. Cuprinde 360 de pagini structurate în 27 de capitole.

Coperta te introduce în lumea de gheață pregătită pentru prizonierii de război. 

“Să luptați pentru a ne răzbuna umilirea și nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele și Generalul Vostru. Ostași, Izbânda va fi a noastră. La luptă. Cu Dumnezeu înainte!” (pag. 63)

Fiecare filă descrie pentru toate simțurile cititorului atmosfera și trăirile celor implicați în acțiunile relatate. 

Sentimentele, chinurile nu sunt amenajate sau ambalate frumos pentru cititor, ci descrise cu o transparență, sinceritate și claritate care mi-au dat fiori de multe ori.

Poate fi și ca un roman motivațional. Prin prisma cunoașterii vieții eroilor din carte primești un imbold spre a-ți folosi resursele, spre recunoștință și bucurie.

“Deci trebuie să fim foarte atenți cu aceste lucrări subțiri și fine, care vin în sufletul nostru să ne definească. Când îl vezi pe unul că se mândrește că s-a cocoțat în nu știu ce vârf, nu te bucura. Cu cât e ridicarea mai înaltă, cu atât e căderea mai periculoasă.” (pag. 182)

Dacă astăzi ne plângem pentru 8 ore de muncă, prizonierii din Spassk 99 erau forțați să lucreze până la ultima picătură de energie disponibilă. Ce mâncau? Ce puteau procura în celule și puținul pe care îl primeau ca să nu moară.

Probabil ați mai văzut poze de prin lagăre cum arătau acei oamenii, doar piele și os.

Mi-a fost greu să citesc fără să empatizez cu suferința celor implicați în aceste planuri macabre, dar mă bucur că a ajuns la mine această carte. M-a lăsat cu un gust de împlinire care poate fi atinsă cu lucruri puține.

“Patria m-a chemat la datorie și a trebuit să răspund chemării. Aș fi vrut să mă reîntorc la universitate, să pot preda din nou. Dar iată că nu s-a putut. Acum zac la marginea țării într-un loc unde am fost aduși pentru a fi exterminați.” (pag. 328)

Vă recomand cu sufletul volumul care vă va trezi aprecierea în interiorul vostru pentru ceea ce trăiți, aveți și puteți face în viața voastră acum.

Vă îmbrățișez cu abundență de iubire.

Să ne scriem cu inspirație și ne ne citim cu drag, curând.

Vă pup.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ÎN LUMEA TA DE GHEAȚĂ PE libris.ro

Titlu: În Lumea Ta De Gheață
Autor: Adrian Balog
An apariție : 2020
Editura: CREATOR
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 29.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

5 1 vote
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1468 zile și a scris până acum 740 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments