ACUM GĂSEȘTI CARTEA ÎN RITMUL INIMII PE Cartepedia
De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta “aleg cartea după copertă” pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că este o poveste ecranizată, deși nu am văzut-o nici până acum la TV. “În ritmul inimii” de Mark Burnell este o apariție destul de recentă a colecției Leda de la Corint și deși este o carte destul de mare, surprinde prin conținut și prin intriga prezentată. Nu am mai auzit până acum de Mark Burnell, însă este un autor la care aș mai apela și pe viitor pentru alte lecturi.
Povestea lui Stephanie este plină de ură și de răzbunare. Atunci când familia ei moare într-un atac ce pare să fie provocat de o grupare teroristă, această dorește să se răzbune și este cooptată de o organizație secretă. Trece printr-un proces de schimbare radicală și devin arma perfectă pentru orice misiune.
„Un Jason Bourne feminin de care nici nu știai că ai nevoie!” Entertainment Weekly
Am citit și am și văzut trilogia Bourne și nu pot spune că sunt 100% de acord cu afirmația publicației, pentru că Jason era un asasin plătit și făcea acest lucru de când se știa. Evident, a avut timp să se dezvolte în agentul secret pe care toți îl cunoaștem. Stephanie era o fată simplă, care brusc a devenit o armă letală și extrem de inteligentă. Nu spun că substratul nu era acolo, dorind cu ardoare să iasă la iveală, însă aici cred că autorul a exagerat puțin cu modul în care a accelerat această schimbare.
Stephanie din răzbunătoare devine pion și încearcă doar cu ajutorul unui singur om să pună cap la capniște detalii amețitoare, pline de secrete și sânge. Acțiunea este foarte alertă și mi-a plăcut modul în care a fost structurată, special parcă pentru un film, însă destul de complicată pentru cineva care nu este obișnuit cu un thriller. Și aici Mark a avut excess de zel și a vrut să ofere prea mult publicului. Până la urmă nu trebuie să îți pierzi credibilitatea, pentru că deși vorbim de o ficțiune, aceasta trebuie să fie relatable cât de cât, nu îmbrăcată într-un context imposibil de realizat. Eu mi-am dat seama de acest aspect cam pe la jumătatea cărții și am încetinit ritmul, pentru că mă deranja puțin hiperbola în care mă aflăm.
“În ritmul inimii” de Mark Burnell nu este o carte proastă, dar nu este nici o capodoperă, pentru că aceasta a încercat prea mult să împace toate gusturile cititorilor de thrillers. A vrut să ofere o eroină complexă, de neînfrânt, extrem de inteligentă și bine pregătită, pusă într-un context grav, ieșit din comun, plin de tragedie și violență. A reușit, însă poate la un moment dat trebuie să îi ofere câteva momente de “umanitate”. 🙂
ACUM GĂSEȘTI CARTEA ÎN RITMUL INIMII PE Cartepedia
