Recenzie “Insula Flaubert” de Miguel Angel Riera

by | May 1, 2020 | Beletristică, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA INSULA FLAUBERT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cartea Insula Flaubert, scrisă de Miguel Angel Riera a fost publicată în anul 2007 de către Editura Meronia și face parte din Colecția Biblioteca de cultură catalană. Volumul a primit numeroase premii de prestigiu precum Josep Pla, Premio Nacional de Critica și Prix du livre Insulaire. Miquel Angel Riera este considerat unul dintre marii salahori ai frumuseții din literatura catalană contemporană.

Insula Flaubert înfățișează întreaga experiență a unui bărbat care trăiește pe o insulă pustie, departe de oameni și constrângeri sociale. Această experiență este însoțită de introspecțiile făcute de bărbat pentru a contura motivul întemeiat care a dus la această izolare voită.

Acel loc a reprezentat Insula Flaubert, numită astfel după romancierul francez Gustave Flaubert, autorul romanului ,,Doamna Bovary,,. Liniștea descoperită pe această insulă este însă influențată de doi factori asupra căruia nu deține controlul. Omul și natura.

Principalul motiv pentru care personajul principal a recurs la această izolare a fost moartea mamei sale, care reprezenta nucleul vieții sale. Acest episod i-a zdruncinat întreaga existență. Seria de evenimente tragice care au urmat după acest prim moment, au fost moartea mătușii sale, căsătoria sa eșuată și moartea copilului său de doar câteva zile. Astfel că, în el a apărut frica de moarte.

Deși în unele momente gândirea personajului mi s-a părut coerentă și am considerat că se aseamănă unui pustnic care dorește să descopere sensul vieții, de cele mai multe ori acțiunile sale mi s-au părut asemănătoare cu cele ale unui om care a înnebunit. Mi-a fost greu să îi înțeleg modul de a gândi și acționa.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Miguel Angel Riera

Descrierile naturii umane au fost foarte exacte. M-am identificat cu personajul în ceea ce privește frica de moarte însă acțiunile sale pentru a preîntâmpina acest moment natural din viața fiecărui om mi s-au inutile. Dorința de a fi nemuritor există în fiecare dintre noi, însă evoluția omului nu poate fi oprită oricât de mult ne-am dori.

Pentru mine cartea a reprezentat o provocare. Având un text greu de urmărit, cu paragrafe lungi și descrieri alambicate, mi-a fost destul de greu să mă concentrez pe acțiunea prezentată. Trecerea narațiunii de la un moment din trecut la un moment în prezent a reprezentat o nouă provocare pentru mine, deoarece mă concentram foarte mult să clasific evenimentele din viața personajului într-un mod cronologic pentru a putea înțelege linia acțiunii.

Probabil că la o a doua lectură, voi putea vedea anumite momente dintr-o altă perspectivă, însă momentan am rămas cu sentimentul că nu am înțeles povestea pe de-a întregul. Insula Flaubert reprezintă o lectură anevoioasă, dar sunt sigură că există printre voi persoane care ar fi dispuse să accepte provocarea de a descifra această poveste. Lectură plăcută!

Titlu: Insula Flaubert
Autor: Miguel Angel Riera
An apariție : 2007
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Filologie, Filosofie
Publicată la 1.05.2020
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 324 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 29 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments