Recenzie „Insula Flaubert” de Miguel Angel Riera

de | mai 1, 2020 | Beletristică, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA INSULA FLAUBERT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Cartea Insula Flaubert, scrisă de Miguel Angel Riera a fost publicată în anul 2007 de către Editura Meronia și face parte din Colecția Biblioteca de cultură catalană. Volumul a primit numeroase premii de prestigiu precum Josep Pla, Premio Nacional de Critica și Prix du livre Insulaire. Miquel Angel Riera este considerat unul dintre marii salahori ai frumuseții din literatura catalană contemporană.

Insula Flaubert înfățișează întreaga experiență a unui bărbat care trăiește pe o insulă pustie, departe de oameni și constrângeri sociale. Această experiență este însoțită de introspecțiile făcute de bărbat pentru a contura motivul întemeiat care a dus la această izolare voită.

Acel loc a reprezentat Insula Flaubert, numită astfel după romancierul francez Gustave Flaubert, autorul romanului ,,Doamna Bovary,,. Liniștea descoperită pe această insulă este însă influențată de doi factori asupra căruia nu deține controlul. Omul și natura.

Principalul motiv pentru care personajul principal a recurs la această izolare a fost moartea mamei sale, care reprezenta nucleul vieții sale. Acest episod i-a zdruncinat întreaga existență. Seria de evenimente tragice care au urmat după acest prim moment, au fost moartea mătușii sale, căsătoria sa eșuată și moartea copilului său de doar câteva zile. Astfel că, în el a apărut frica de moarte.

Deși în unele momente gândirea personajului mi s-a părut coerentă și am considerat că se aseamănă unui pustnic care dorește să descopere sensul vieții, de cele mai multe ori acțiunile sale mi s-au părut asemănătoare cu cele ale unui om care a înnebunit. Mi-a fost greu să îi înțeleg modul de a gândi și acționa.

Descrierile naturii umane au fost foarte exacte. M-am identificat cu personajul în ceea ce privește frica de moarte însă acțiunile sale pentru a preîntâmpina acest moment natural din viața fiecărui om mi s-au inutile. Dorința de a fi nemuritor există în fiecare dintre noi, însă evoluția omului nu poate fi oprită oricât de mult ne-am dori.

Pentru mine cartea a reprezentat o provocare. Având un text greu de urmărit, cu paragrafe lungi și descrieri alambicate, mi-a fost destul de greu să mă concentrez pe acțiunea prezentată. Trecerea narațiunii de la un moment din trecut la un moment în prezent a reprezentat o nouă provocare pentru mine, deoarece mă concentram foarte mult să clasific evenimentele din viața personajului într-un mod cronologic pentru a putea înțelege linia acțiunii.

Probabil că la o a doua lectură, voi putea vedea anumite momente dintr-o altă perspectivă, însă momentan am rămas cu sentimentul că nu am înțeles povestea pe de-a întregul. Insula Flaubert reprezintă o lectură anevoioasă, dar sunt sigură că există printre voi persoane care ar fi dispuse să accepte provocarea de a descifra această poveste. Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții INSULA FLAUBERT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Miguel Angel Riera sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA INSULA FLAUBERT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Insula Flaubert
Autor: Miguel Angel Riera
An apariție : 2007
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Filologie, Filosofie
Publicată la 1.05.2020
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Bariere de fum, este cel mai intens roman pe care l-am citit vreodată. Și nu, nu exagerez. Acesta este volumul patru din seria Alina Marinescu și are o acțiune de o brutalitate copleșitoare. Bariere de fum - "Nimic nu e ceea ce pare a fi..." ... O propoziție care...

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Romanul "Balanța puterii", al 3-lea volum din seria Alina Marinescu, este un roman al suferinței și al renașterii. Exact așa aș putea să îl descriu. O Alina schimbată Am găsit aici o Alina schimbată. O Alina transformată de suferința celor 7 ani fără Alex, 7 ani în...

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

„Vălul pictat” este un roman despre pierderi și câștiguri, despre dragoste și ură, despre viață și moarte, despre tristețe și bucurie. Prima carte citită de Maugham m-a făcut să mă îndrăgostesc de stilul autorului, de lejeritatea și ușurința sa de a povesti. Kitty...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 683 zile și a scris până acum 52 articole. Se află pe poziția 13 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments