Recenzie : ”Înțelepciunea psihopaților” de Kevin Dutton

de | sept. 23, 2019 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Înțelepciunea psihopaților de Kevin Dutton este o carte care m-a atras de când i-am citit titlul, căci sunt intrigată de tot ce înseamnă mintea umană, psihologie și am o curiozitate febrilă să aflu răspunsuri legate de tipurile de personalități și care sunt motivele ce stau la baza anumitor acțiuni mai puțin benefice societății.

Cartea este mai degrabă un studiu al autorului care, plecând de la faptul că tatăl său a fost un psihopat, s-a ambiționat să afle care sunt mecanismele după care acționează aceste tipuri de personalități și cu ce sunt ele diferite față de cele normale.

Tatăl autorului, pe lângă faptul că era încântător, curajos, crud, fără conștiință, dar niciodată violent, era extrem de abil în a convinge atunci când dorea să obțină ceva cu tot dinadinsul, de cele mai multe ori fără prea multe eforturi.

Pentru psihopatie, s-au studiat îndelung mai multe tipologii de psihopați din toate timpurile, pentru a concluziona că, din punct de vedere anatomic (la o analiză a creierului la autopsie), nu există diferențe între un om normal și un psihopat. Psihopații sunt aparent oameni normali, ca și noi.

Diferența dintre un om normal și un psihopat are la bază empatia, sau mai bine zis în cazul celor răi, lipsa totală a emoției și capacitatea de a disimula, sau sângele rece care le curge prin vene. De fapt, fiecare dintre noi avem în interior o mică caracteristică de psihopatie, întrebarea este: avem curajul să ne oprim puțin din drum și să ne observăm atent, să sesizăm care sunt acele comportamente care ne pot da de gol?


”Nu simt deloc compasiune pentru cei pe care îi operez. Este un lux pe care, pur și simplu, nu mi-l permit. În sala de operații renasc precum o mașină rece și fără inimă, sunt una cu bisturiul, burghiul sau fierăstrăul. Când te eliberezi de toate și păcălești moartea, dincolo de granița de zăpadă a creierului, sentimentele nu-și au locul. Emoția este o entropie cât se poate de contraproductivă. ”


Printre trăsăturile comune cu ale psihopaților putem enumera: lipsa vinovăției sau remușcărilor, farmecul emanat atunci când ne dorim ceva cu ardoare, curaj exagerat în cazul situațiilor limită, asumarea unor riscuri mari etc… Deși se cunoaște faptul că majoritatea ucigașilor în serie sunt psihopați, marea majoritate a psihopaților nu sunt ucigași în serie.

Psihopații constituie doar un singur procent din populație și pot fi membri productivi ai societății. Lipsa emoțiilor precum anxietatea sau teama îi ajută să rămână calmi în situații înfricoșătoare, în urma experimentelor demonstrându-se faptul că au o reacție de spaimă mult mai scăzută decât a oamenilor obișnuiți.

Din exemplele studiate în carte, aflăm că unii dintre cei mai buni oameni de afaceri, spioni, polițiști, politicieni, medici, geniști, avocați, se pot încadra cu succes în categoria oamenilor cu sânge rece. Ce au în comun toți acești oameni?

Capacitatea de concentrare, luarea deciziilor imposibile în situații de criză, lipsa remușcărilor, stăpânirea de sine, șarmul, motivația, hotărârea, curiozitatea, insensibilitatea, abilitatea de a manipula cu ușurință, de a recunoaște și a acționa contra slăbiciunilor celorlalți… ”Cel mai important aspect al insensibilității este că poți dormi noaptea, în timp ce alții nu pot”.

În cazul tresăririi exagerate a unui om normal în timpul vizionării unui film de groază, psihopații reacționează mai puțin intens, ba chiar pot rămâne calmi. Tulburarea psihică poate avea atât avantaje excepționale tipologiilor în cauză, cât și neplăceri excesive. Se pare că și depresia poate prezenta avantaje, deoarece ajută la dezvoltarea interesului și creșterea abilităților de clarificare a problemelor.

De-a lungul timpului și în urma multor studii făcute pentru a înțelege care sunt definițiile psihopatiei, s-au furișat supoziții ale trăsăturilor ce pot fi atribuite geniilor: ascuțimea minții, grație, inteligență, lipsa valorilor personale, incapacitate de înțelegere pentru eforturile umanitare, absența abilității de percepție emoțională.

Trăsătura care ne este insuflată prin educație este empatia, căci încă din copilărie suntem învățați să luăm decizii și să reacționăm la acțiunile celorlalți ținând seama de efectul emoțional al acțiunilor noastre.

Dacă provocăm cuiva suferință, acest comportament imoral ne va afecta pe viitor, datorită faptului că avem conștiință. În cazul psihopaților, conștiința este goală iar empatia lipsește cu desăvârșire, poate și datorită deficitului amigdalei, ce gestionează baza emoțională, memoria și secretarea hormonală.

Anumite studii au evidențiat faptul că persoanele cu grad ridicat de psihopatie pot face diferența între bine și rău, dar acest lucru nu le influențează procesul decizional.

Dacă noi simțim repercursiuni morale atunci când luăm decizii ce au efect negativ asupra altora oameni, psihopații nu constată latura practică a deciziei și nu simt niciun fel de stres sau anxietate. Deși anumiți psihopați pot lua decizii morale, acest lucru este egal cu zero, căci moralitatea unei hotărâri cu siguranță nu îi atinge.

Psihopații au și ei, totuși, sentimente. Deși le lipsesc anumite emoții specifice oamenilor obișnuiți precum: anxietatea, frica și tristețea, ei  pot simți: fericirea, bucuria, surpriza și dezgustul, într-o manieră asemănătoare majorității oamenilor.

Chiar dacă le este greu să recunoască frica sau tristețea și nu prea reacționează la amenințări sau pedepse, psihopații pot recunoște figurile vesele și răspund pozitiv atunci când sunt răsplătiți. Totuși, un psihopat are nevoie de o răsplată mai consistentă pentru a fi mulțumit, fericit sau motivat.

Bineînțeles, se pot înfuria, mai ales atunci când sunt provocați sau frustrați că nu și-au atins un scop. Așadar, îi putem răni sentimentele unui psihopat, dar cu siguranță este vorba de sentimente și din motive diferite comparativ cu ale oamenilor normali.

Cartea Înțelepciunea psihopaților, de Kevin Dutton este construită temeinic și cuprinde documentații variate, argumente solide și perfect exemplificate, menite să clintească emoțional cititorii și să le ofere o perspectivă mai profundă asupra vieții.

Un document de specialitate ce merită citit în profunzime. Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: : ÎNȚELEPCIUNEA PSIHOPAȚILOR
Autor: Kevin Dutton
An apariție : 2013
Editura: GLOBO
Nr. Pagini: 285
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 536

Alte recenzii de la Kevin Dutton:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Dobrescu este redactor Booknation.ro de 1531 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Dobrescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments