Recenzie ” Jennie Gedrhardt” de Theodore Dreiser

de | aug. 8, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA JENNIE GEDRHARDT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Deși în primă fază am fost reticent în ceea ce privește această carte, în pofida faptului că am citit ” O tragedie americană”, marea capodoperă a lui Theodore Dreiser, totuși m-am încumetat să citesc acest roman, iar acum nu-mi mai rămâne altceva de făcut decât să mă felicit și să vă îndemn și pe voi să citiți ” Jennie Gerhardt”, care este o poveste extraordinară, care răsfiră tentacular destinele unor personaje prinse în vâltoarea capricioasă a societății de la sfârșitul secolului XIX, printre prejudecăți, sfidări și nenumărate încorsetări.

Dintr-un anumit punct de vedere este un buildingsroman care zugrăvește întregul ansamblu de vicisitudini și stropi de lumină care are același fel de a mușca atât din destinele  oamenilor bogați și săraci fără o anumită unitate scalară.

” Jennie Gerhardt” pare, într-o măsură mai mare sau mai mică, un altfel de bovarism , care însă, împănat cu o anumită tentă de sacrificiu și de sensibilizare a senzorialului cititorilor, încearcă ferchezuirea anumitor vicii, concepții și delăsări, învelindu-le în poleiala unei răvășitoare de iubire dintre ” un prinț și o cenușăreasă” ceva mai altfel, dar care sunt uniți, cel puțin până la un moment dat, de dorința, absolut firească, de a simții cu adevărat fericirea.

Familia Gerhardt și familia Kane, săracii și bogații, cei perimați și cei privilegiați, trăiesc și mor în ritmul lor propriu, unii dintre ei găsind o aparentă stare de împlinire chiar și în firimiturile de clipe, ceilalți mereu aspirând la un anumit gen de devenire, la ceea ce ei numesc necesara urcare pe scara ierarhiei sociale.

Aparent din pricina incomensurabilelor ambiții de nestăvilit toate personajele acestei cărți au, la un moment dat, de suferit, unii mai mult, alții mai puțin, iar în centrul acestui flux-reflux de răvășitoare suferință stă Jennie Gerhardt, uneori îngenuncheată, alteori semeață, reușind întotdeauna să meargă mai departe, în pofida ireparabilelor pierderi care îi mutilează sufletul fără să-i urâțească în vreun sufletul.

Deși la început ritmul este ușor greoi, pe parcurs, odată cu fiece filă parcursă, o să descoperiți necruțătorul ritm al unei uimitoare povești de iubire, din nefericire neîmplinită, într-un ritm care o să vă strecoare în suflet un amestec de nostalgie, durere și o jumătate de surâs.

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții JENNIE GEDRHARDT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Theodore Dreiser sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JENNIE GEDRHARDT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Jennie Gedrhardt
Autor: Theodore Dreiser
An apariție : 1993
Editura: INCONCOM
Nr. Pagini: 376
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 8.08.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

„Zahăr ars” nu a fost deloc... dulce. Din contră, a mai lărgit hăul căscat de cărțile mediocre de care tot dau în ultimul timp. Romanul ne prezintă o relație mamă-fiică, trecut-prezent, un prezent tot mai șters și fad odată cu diagnosticul mamei, demență, care...

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Revenim la Melania Lupu și la peripețiile ei. Și dacă în prima carte din serie, ne apărea drept o bătrânică aparent nevinovată, dar care ar fi devenit complice fără voia ei, aici ea este cheia acțiunii. Melania și Mirciulică (motanul ei) sunt cei care regizează și pun...

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Lansată la începutul secolului trecut, cartea este scrisă cu măiestrie și poate fi citită cu plăcere și în zilele noastre. Giovanni Papini s-a dovedit un vizionar, iar sub masca sarcasmului a adus în atenția publicului subiecte profunde, care au preocupat omenirea din...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2417 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments