Recenzie ”Jurnal de librar” de Anca Zaharia

de | sept. 3, 2017 | Recenzii cărți

Lumea cărților, dincolo de cei doi pioni principali, aflați la vedere, în avanposturile palpabilului, scriitorul și cititorul, conține cu mult mai multe personaje. Nu am să le enumăr pe toate acum, însă una dintre cele mai fascinante meserii din această lume este cea a librarilor.

O astfel de lume ne prezintă Anca Zaharia, care a activat ca librar o perioadă de timp.

Cartea ei, ” Jurnal de librar”, apărută la Herg Benet, nu are vreun iz diaristic, ci mai degrabă o alură introspectivă, plină de o necruțătoare analiză care pătrunde în lumea unor personaje halucinante, situate între excentricitate și sete de cultură, între opulența fățărniciei și adevărații cititori.

Anca Zaharia își înfierează sau canonizează personajele, pictând cu pricepere personajele, uneori de un neverosimil sufocant. Alteori aceste sunt așezate sub microscopul meticulosului librar care se dovedește suficient de abil pentru a putea face diferența dintre cititorii pasionați și pseudo-cititorii de ocazie care fac din apariția unei cărți doar un eveniment monden, un motiv de paradă.

Îndreptățita încătușare a mâzgălitorilor, a celor care tratează cărțile doar ca pe niște biete obiecte neînsuflețite mi-se pare o atitudine benefică, bine venită, mai ales într-o perioadă în care se citește atât de puțin și se comentează atât de mult.

lectură plăcută!

 

Titlu: JURNAL DE LIBRAR
Autor: Anca Zaharia
An apariție : 2017
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1528

Alte recenzii de la Anca Zaharia:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments