La răscruce de vânturi dezvăluie trecutul a două personaje principale – Catherine și Heathcliff- care ajung să se întâlnească destul de întâmplător, dar a căror destine vor rămâne legate până după moarte.
Această carte este cunoscută ca unicul roman al lui Emily Brontë, scriitoare și poetă de origine engleză.
Wuthering Heights este înfățișat ca domeniul domnului Earnshaw, un loc ferit de prea multă civilizație, înconjurat de natură și a cărui evenimente sunt dublate de desfășurarea acesteia, formând legătura om-natură. Aici, locuiesc alături de proprietar și copii lui, Catherine și Hindley.
În fapt, protagonistul este Heathcliff care va fi adus de domnul Earnshaw acasă, dar care va fi îndrăgit doar de Catherine. Hindley îl vede aproape ca pe un adversar, îl chinuie și devine brutal chiar și cu sora sa. Iar de aici izbucnește un întreg conflict.
,,Este ciudat cum obişnuinţa modelează gusturile şi ideile.”
Depășind granițele Wuthering Heights și având nevoia de siguranță, Catherine acceptă propunerea lui Linton de a se căsători și de a se muta împreună în casa lui. Mânat de gelozie și întors bogat, prietenul ei din copilărie se căsătorește cu Issabela, sora lui Edgar Linton.
Povestea ia înturnuri la care cititorul nu se așteaptă, personajele evoluează: apar, dispar sau chiar mor. Iar istoria redată se întinde pe o perioadă de aproximativ două decenii.
Se spune că legătura dintre Catherine și Heathcliff va dăinui și după moartea ei, apoi a ambilor și că va trăi prin perspectiva urmașilor lor. Oare așa e?
,,Nu ştiu din ce sunt plămădite sufletele noastre, dar ştiu că al lui şi al meu sunt la fel.”
Fiecare dintre personaje sunt prezentate din copilărie, devin adolescenți, apoi părinți și adulți responsabil. Astfel, La răscruce de vânturi devine un Bildungsroman interesant, captivant și plin de acțiune.
Romanul a fost clasat ca unul dintre cele mai bune din lume și, imediat ce îl începi îți dai seama de acest lucru prin stilul în care a fost scris, profunzimea poveștii, personajele bine conturate, un decor proeminent și calitatea fiecărei pagini.
