Recenzie ”Leagănul respirației” de Herta Muller

Titlu: Leagănul Respirației
Autor: Herta Muller
An apariție : 2010
Editura: Humanitas fiction
Nr. Pagini: 290
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 10.01.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Leagănul respirației” de Herta Muller
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI LEAGĂNUL RESPIRAȚIEI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Inspirat din convorbirile Hertei Muller cu Oskar Pastior, care îi povestește despre viața și experiențele lui ca deportat, romanul ”Leagănul respirației” este o capodoperă inestimabilă, nu neapărat prin descrierea ororilor din lumea concentraționară, ci mai degrabă prin analiza pertinentă a fragilului hotar dintre uman și inuman, acolo unde națiile, părți beligerante, prinse într-un sângeros și nemilos conflict, își eliberează frustrările, indiferent de ce parte a baricadei se află.

Care este granița dintre bine meritata pedepsire a călăului și  alunecarea în bezna bestialității? Care este momentul în care poporul eliberator se transformă într-o bestie care pornește în căutare de trofee care să-i potolească setea incomensurabilului orgoliu?

Acestea sunt întrebările pe cocoașa cărora Herta Muller clădește o strălucitoare capodoperă, un fel de recunoaștere a tulburătoarelor vremuri în care omul numai era om, apropiindu-se, ba uneori chiar cufundându-se întru totul în animalitate în numele dreptului de a cere satisfacție sub pretextul înșelătoarei cunune de lauri a învingătorului.

Descrierea luptei dintre umanitate și animalitate, într-un flămând lagăr din Uniunea Sovietică, este absolut fabuloasă, ritmul povestirii purtând cititorul între naivitate și repulsie, între oroare și furie, ajungând. odată cu prizonierii lagărului ,să constate cum bestialitatea încarceratorilor se transformă, în mod paradoxal, într-un cotidian inevitabil, pe care unii ajung să-l accepte, inhalându-l cu un curaj demențial, învelit în hilarul unor situații imprevizibile din care se nasc diamante de trăiri ascunse de privirile celorlalți în mocirla atrocităților.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Herta Muller.

Cenușiul situațiilor reprobabile prinde din zbor anumite petece de lumină difuză, legând și dezlegând, suturând speranța, iluzia și desnădejdia în anticamerele unor oameni prinși în vâltoarea unor timpuri în care ștreangul era pe buze mai frecvent decât numele divinității.

O care pe care vă sfătuiesc să nu o ratați!

ACUM GĂSEȘTI LEAGĂNUL RESPIRAȚIEI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Abordarea unei tematici arhidiscutate dintr-un nou punct de vedere transformă romanul într-o veritabilă capodoperă.

Aspecte Negative:

-

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Mirela Barbalata
    Reply

    Banuiesc ca este o carte ce merita citita. De altfel o si recomanzi 🙂 . Totusi , nu este genul meu. Sincer, nu cred sa ajung sa o citesc. Dar, niciodata sa nu spui niciodata……dupa cum este o vorba din batrani 🙂

POST A COMMENT.