Încep recenzia romanului “Libertate” de Bogdan Teodorescu prin a anunţa faptul că am mari emoţii. Este singura recenzie la care emoţii. Cartea mi-a plăcut foarte mult şi am teama de a nu uita vreun aspect important de recenzat.
Bogdan Teodorescu este un autor deosebit, iar pe lângă imensul bagaj de cunoştinţe pe care il etaleză de-a lungul paginilor, este un bun cunoscător al sufletului feminin şi un abil conducător al personajelor cărora le dă viaţă.
“Libertate” este structurată în capitole dedicate fiecărui personaj, capitole în care sunt descrie din punct de vedere subiectiv toate acţiunele, astfel avem ocazia de a fi martorii frământărilor interioare ale personajelor.
Bogdan Teodorescu o aduce în centru romanului “Libertate” pe respectabila Sonia Craiu, o mamă devotată, o soţie fidelă şi iubitoare, un medic respectabil.
Familia Craiu este un exemplu de familie ideală, o căsătorie din dragoste, un copil dorit, o afacere de familie prosperă, doi medici de succes, un grup de prieteni pe care te poţi baza.
Întregul univers al Soniei este dărâmat de o carte dedicată ei, în care sunt descrise cele 27 de aventuri romantice ale protagonistei, aventuri menite să imortalizeze împlinirea vârstei de 27 de ani.
Asemănările dintre Sonia şi personajul din carte sunt descoperite de toţi din anturajul cuplului perfect, prieteni care rând pe rând se „leapădă” de compania şi prietenia Soniei.
Doctorul Dan Craiu, soţul Soniei, este ultimul care află despre existenţa cărţii … oare de partea cui va fi? De partea unui autor necunoscut care cunoaşte dedesubturile Soniei sau a soţiei alături de care a petrecut ultimii ani.
Mi se pare foarte interesant că titlul cărţii dedicate Soniei este „Libertate”, la fel şi titlul cărţii lui Bogdan Teodorescu. Cu alte cuvinte, în romanul „Libertate” de Bogdan Teodorescu este vorba de romanul „Libertate” de Sorin Bratu.
Firul narativ al acestui roman decurge într-un ritm nebun, Bogdan Teodorescu a conturat o serie de personaje efervescente, imprevizibile, ale căror decizii te ţin cu sufletul la gură parcurgând paginile „Libertăţii”.
Este un roman cu puternice nuanţe politice (subiect despre care nu o să comentez în niciun caz) ce te face să cântăreşti atent libertatea pe care ar trebui sa o avem pe urma unui regim democrat, unde poporul deţine puterea.
P.S. Pe tot parcursul romanul am crezut că în spatele cărţii menite să denigreze onoarea Soniei, stă mama lui Dan Craiu. Şocul meu a fost imens în momentul în care am aflat povestea lui Sorin Bratu. Şi la fel o să fie şi pentru voi.
Vă garantez că o să vă placă aceasta carte. Spor la citit!
