Litera stacojie miezeză pe impactul societăţii şi a regulior acesteia în vieţile oamenilor. Acţiunea se petrece în Noua Anglie, la începutul secolului al XVII-lea.
Această carte este capodopera lui Nathaniel Hawthorne, romancier american, şi constituie un roman clasic, demn de citit măcar o dată în viaţă. Publicată în 1850, povestea s-a bucurat de un succes neaşteptat.
,,Este însă o fatalitate, un sentiment irezistibil şi inevitabil care are forţa unui blestem şi care aproape invariabil obligă fiinţele omeneşti să dea tărcoale şi să bântuie, asemenea unor stafii, locul unde un eveniment măreţ şi important le-a schimbat viaţa; şi cu cât este mai putenică dorinţa, cu atât este mai întunecată durerea care o atinge.”
Romanul vorbeşte despre viaţa lui Hester Prynne care se schimbă din momentul în care naşte un copil în urma unui adulter. Copilul este, de fapt, o fetiţă pe nume Pearl.
Povestirea începe cu imaginea lui Hester ieşind din închisoare cu un copil în braţe. Protegonista este pedepsită de către societate pentru adulterul comis. Astfel, pe toate hainele ei trebuia inscripţionat un ,,A” din pânză stacojie, reprezentând simbolul păcatului, dar şi o embelmă a ruşinii.
,,Este foarte interesant că oamenii care îndrăsnesc să facă speculaţii foarte curajoase, de cele mai multe ori se conformează în linişte regulilor exterioare ale societăţii. Gândul le este suficient, fără să îndrăsnească a-l investi cu trupul şi sufletul acţiunii.”
Mai mult decât atât, întrucât Hester nu vrea să dezvăluie numele tatălui, autor insinuează o posibilă legătură a protagonistei cu preotul Arthur Dimmesdale.
Un moment culminant este atunci când în poveste apare adevăratul soţ al lui Hester care îşi va ascunde identitatea. Se dă drept medic şi vrea să îl trateze pe preot care se îmbolnăveşte din cauza remuşcărilor.
Pe lângă o naraţiune captivantă, Nathaniel Hawthorne utilizează teme şi motive pe care fiecare societate le îmbrăţişează, precum trecutul şi prezentul persoanelor sau păcatele acestora.
