Recenzie: „Litera stacojie” de Nathaniel Hawthorne

de | feb. 26, 2020 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LITERA STACOJIE ARE REDUCERE PE:

Litera stacojie de Nathaniel Hawthorne“Litera stacojie” este un roman scris de nuvelistul american Nathaniel Hawthorne. A fost publicat inițial în anul 1850 sub titlul original “The Scarlet Letter”. Autorul este mai mult cunoscut pentru această carte a sa. Însă tot el a scris și „Diavolul din manuscris” sau „Tânărul domn Brown”.

Scrierea “Litera stacojie” de Nathaniel Hawthorne tratează tema păcatului

Adulterul trebuie pedepsit și este descris în carte tot procesul prin care vinovații sunt dezvăluiți în fața publicului. Dar tot lucrarea se axează și pe chinul sufletesc prin care trec personajele ce au comis acest păcat și trebuie să poarte această rușine și stigmatul toată viața lor.

Romanul tragic despre păcat și ispășire este capodopera de ficțiune a americanului Nathaniel Hawthorne. Dorind să o citesc cândva, după ce am văzut adaptarea cinematografică cu mulți ani în urmă, cartea asta m-a impresionat. A fost surprinzătoare. Tragică și totuși cu un final bine conturat și gândit, potrivit cel mai bine poveștii.

În “Litera stacojie” binele se îmbină cu răul, Dumnezeu cu Diavolul, păcatul cu ispășirea. Mi-a plăcut felul în care vinovații și-au îmbrățișat soarta și au ales să-și poarte vina la vedere, fără a se ascunde. Sau cel puțin o parte din cei vinovați. Aș fi vrut ca nu doar femeia adulteră să fie cea care îndură rușinea și disprețul lumii pentru păcatul săvârșit. Ci și amantul care, după mine, a avut o și mai mare vină și povară sufletească.

Dacă îți place recenzia cărții LITERA STACOJIE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Nathaniel Hawthorne

Este imposibil să nu îți dai seama din primele capitole despre identitatea amantului

Bărbat care a comis împreună cu femeia adulterul atât de urât în zilele acelea de puritanism. La fel de vinovat ca și ea de acest lucru. Dar cel mai tare te va afecta idea că femeia nu va dezvălui niciodată cu gura ei secretul și nici numele celui cu care a rămas însărcinată în lipsa soțului ei. Asta și lașitatea amantului, care alege să se ascundă la vedere fără a se expune disprețului public. Luându-și totodată o aura de sfânt, care suferă și se pedepsește fără ca lumea să înțeleagă de ce.

Romanul “Litera stacojie” de Nathaniel Hawthorne este ciudat. Cel puțin mie acest sentiment mi-a inspirat. Nu toată lumea va iubi cartea aceasta. Însă, cel puțin, are o morală bine evidențiată spre final: “Fiți sinceri! Fiți sinceri! Fiți sinceri!”.

Însă mini romanul nu este doar despre cele două personaje care au comis păcatul. Pe lângă tânăra femeie pasională și amantul ei laș, este și soțul bătrân și răzbunător. El revine în societate, dar sub un alt nume și fără ca lumea să-i cunoască adevărata identitate, doar pentru a reuși să îl afle pe amant și să îl facă să sufere cât mai mult. Acestea trei sunt personajele centrale ale dramei conflictului dintre pasiune și reguli într-o societate dură din secolul 17 din Boston.

Litera “A” brodată cu stacojiu pe pieptul rochiei lui Hester Prynne o marcheză pe tânăra mamă drept adulteră printre toți vecinii ei puritani

Aceștia îi cer în mod repetat să dezvăluie numele bărbatului cu care a păcătuit. Există zvonuri și vorbe care circulă, dar umilita Hester își păstrează cu ambiție secretul ei și numele amantului. Asta până când, după mulți ani, când copilul este deja mare, o mărturisire șocantă face ca adevărul mult ascuns să iasă la iveală. Iar consecințele sunt neașteptate.

Cartea “Litera stacojie” este atât o poveste tragică de iubire, cât și o reflecție asupra felului în care judecă și condamnă societatea pe cei care comit păcate și sunt prinși cu asta.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LITERA STACOJIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Litera Stacojie
Autor: Nathaniel Hawthorne
An apariție : 1996
Editura: RAO
Nr. Pagini: 251
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 312

Alte recenzii de la Nathaniel Hawthorne:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1455 zile și a scris până acum 344 articole. Se află pe poziția 4 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments