Recenzie Manifest: despre cum să nu renunți niciodată

de | oct. 5, 2023 | Dezvoltare Personală, Familie, Ficțiune, Jurnale, Lecturi Motivaționale, Memorii, Recenzii cărți

Noua apariție editorială a autoarei de origine nigeriană Bernardine Evaristo, Manifest: despre cum să nu renunți niciodată, a văzut lumina tiparului tot la editura Corint. Așa cum se așteptau cititorii de la autoarea romanului Fată, femeie, alta, editura Corint a continuat să traducă lucrările câștigătoarei premiului Booker din anul 2019.

Bernardine a decis să scrie o carte despre viața ei și să o structureze pe capitole. Firul narativ al cărții sale gravitează în jurul momentelor cruciale din viața autoarei, Astfel, cele șapte capitole ale cărții devin părți care urmează amintiri și trăiri, sentimente. Acestea, în cele din urmă, devin un centru în jurul cărora se succed alte momente.

Manifest este, în primul rând, o lucrare de memorialistică. Este o mărturie vie a luptei pentru supraviețuire prin care trebuie să treacă o femeie de culoare. Bernardine descrie traumele la care sunt supuși încă de mici toți cei care au o altă culoare a pielii. De la persoane de culoare, mulatre, la asiatici, rasismul este omniprezent în toate comunitățile albe. 

Ideologia culorii sau a nuanței pielii, cum este numită uneori, este istorică și omniprezentă, de la ierarhia plantațiilor de sclavi la rasismul internalizat al populațiilor de negri din ziua de azi.

Bernardine Evaristo, Manifest: despre cum să nu renunți niciodată, editura Corint Fiction Memorii, 2023, pp.42.43

Cu toate acestea, pe lângă caracterul autobiografic, opera se recunoaște a fi o lucrare de ficțiune. Bernardine Evaristo construiește o lume mitologizată în jurul originilor tatălui său. Frustrată încă din copilărie de lipsa de cunoștințe pe care le deține despre tată, autoarea devorează orice lucrare despre Africa. În acest fel, creează o lume mitică din care să își tragă unele rădăcini, iar dorința de a vizita pământul strămoșesc african devine mai acută.

Odată cu alinierea mea la comunitatea negrilor prin intermediul ideii de culoare, am descoperit culturile negrilor și am dobândit o curiozitate nouă legată de propria mea moștenire nigeriană și de Africa în general, de civilizațiile sale antice și rolul Imperiului Britanic.

Bernardine Evaristo, Manifest: despre cum să nu renunți niciodată, editura Corint Fiction Memorii, 2023, p. 41.

Cartea lui Bernardine Evaristo este și despre căutarea sinelui. Sesizăm faptul că întregul ei comportament, atitudinea, însăși structura proprie decizională, reprezintă chintesența moștenirii culturale primite de la înaintași. Totodată, copilăria alături de tatăl autoritar și de mama blândă și-au lăsat amprenta asupra personalității ei.

Niciodată nu am fost tratată ca o persoană de către tatăl meu și nu-mi aduc aminte de discuții cu el care să nu fi fost prelegeri. Copiii lui erau tratați la grămadă ca o singură entitate.

Bernardine Evaristo, Manifest: despre cum să nu renunți niciodată, editura Corint Fiction Memorii, 2023,  p.35.

Așadar, nașterea dintr-o mamă albă și un tată de culoare, acel amestec de rase, o fac pe Bernardine să se considere deosebită. Mândră de originile sale, autoarea își face deseori autocritica. Învățând din greșeli, Evaristo trece singură peste momentele de cotitură ale vieții. Suferă, dar își transpune această suferință în poezie, ulterior chiar în romanele sale. Trăiește și iubește în moduri aparte. Cursul vieții ei se schimbă, uneori în bine, alteori în rău. Dar niciodată nu renunță la luptă, la viață.

Manifest chiar este o lucrare care nu te lasă la greu. Te face să vrei să lupți în continuare, pentru că, în condiții mai vitrege, alții au reușit să supraviețuiască. Au reușit să lupte și să nu renunțe niciodată. 

Titlu: Manifest: Despre Cum Să Nu Renunți Niciodată
Autor: Bernardine Evaristo
Traducător: Andreea Călin
An apariție : 2023
Editura: CORINT FICTION
Nr. Pagini: 238
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 335

Alte recenzii de la Bernardine Evaristo:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury
Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury

”Omul ilustrat” este prima carte pe care o citesc de la autorul american de romane SF, mister și horror Ray Bradbury. Mi-aș fi dorit să încep cu ”Fahrenheit 451”. În schimb am comandat acest volum de povestiri SF și fantasy care m-au introdus sublim în universul...

Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden
Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden

Gregg Braden, omul de știință care a încercat să conecteze știința cu spiritualitatea, autor a multor cărți premiate, ne oferă noi pespective asupra posibilităților de vindecare cu ajutorul inimii noastre. Gregg Braden ne prezintă câteva informații despre Univers și...

Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis
Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis

O poveste despre tâlhării. Cel mai bun hoț să câștige! Ross Quest s-a născut într-o familie faimoasă pentru activitățile lor ilegale. Membrii clanului Quest sunt renumiți pentru abilitățile lor în jafuri și pentru capacitatea de a scăpa din cele mai dramatice...

0 0 votes
Article Rating
Maria Magdalena Viorean este redactor Booknation.ro de 1 an, 8 luni, 24 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 15 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Maria Magdalena Viorean aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments