Recenzie “Margaret Sargent și lumea ei” de Mary McCarthy

by | Apr 9, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MARGARET SARGENT ȘI LUMEA EI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Margaret Sargent si lumea ei de Mary McCarthy“Margaret Sargent și lumea ei”, în engleză în original “The Company She Keeps”, este o carte de debut de la autoarea americană Mary McCarthy. Nu numai că este o carte de debut, ci este și o lucrare semi-autobiografică. Și în plus este psihologică, urmând periplul prin viață al unei tinere odată cu dezvoltarea ei emoțională. O tânără care ar putea fi autoarea în tinerețile ei, dar la fel de bine ar putea fi oricare alta din acele vremuri.

Cartea “Margaret Sargent și lumea ei” a fost publicată inițial în anul 1939

În România a apărut la Editura Pentru Literatură Universală în colecția Meridiane în anul 1969. Scrierea aceasta este primul roman al autoarei Mary McCarthy și relatează experiențele de viață ale unei tinere intelectuale boeme. Cartea este împărțită pe mai multe episoade, fiecare dintre ele creând un portret explicit al cercurilor sociale din New York-ul anilor 1930. Datorită felului ei îndrăzneț și direct de a scrie, autoarea a avut un succes mare și o recunoaștere imediată în lumea literaturii americane.

Până să ajung să citesc acest volum, nu auzisem totuși de scriitoare. Dar am făcut puțină cercetare și am aflat că ea a mai scris cărți precum “The Group”, “Memories of a Catholic Girlhood”, “The Stones of Florence”, “Birds of America” și “A Charmed Life”. 

La o primă vedere, fiecare capitol este despre bărbați și specificitățile lor

Dar privind mai atent, vei vedea că personajul principal, în jurul căruia gravitează acești bărbați este o femeie care le este cunoscută acestora. Este vorba despre tânăra, frumoasa și inteligenta Margaret Sargent, care dă și numele cărții de față.

Într-o anumită parte din scriere, poate cea mai captivantă, și care mi-a și plăcut mie cel mai mult, se povestește întâlnirea și flirtul dintre tânăra femeie și un bărbat însurat între două vârste. Acesta reușește să o seducă pe Margaret într-un voiaj cu trenul de-a lungul Americii. Citind partea asta vom vedea atât caracterizarea bărbatului în cauză, cât și descrierea femeii, personajul nostru principal.

Se poate observa ușor complexitatea personalității ei și profunzimile autodistructivității ei. Aceasta din urmă se va observa de asemenea destul de des în fiecare dintre capitolele ce formează scrierea “Margaret Sargent și lumea ei”. Dar în special în ultima parte, când ni se relatează una dintre ședințele ei cu psihanalistul ce o ajută să își îmbunătățească viața și relațiile.

Tot din carte, dintr-una dintre părțile ei, aflăm despre cercurile sociale și politica ce se făcea în vremurile personajului Margaret Sargent. Cu toate acestea, nu trebuie să ne pripim să zicem că tot ce e scris în carte e precum a trăit autoarea Mary McCarthy. Asta pentru că lucrarea este doar semi-autobiografică, așadar dezvăluie doar cu jumătăți de măsură adevărata realitate a autoarei. 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MARGARET SARGENT ȘI LUMEA EI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Mary McCarthy sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MARGARET SARGENT ȘI LUMEA EI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Margaret Sargent și Lumea Ei
Autor: Mary McCarthy
An apariție : 1969
Editura: EDITURA PENTRU LITERATURă UNIVERSALă
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 9.04.2021
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

La ceas târziu, înșir aceste rânduri de suflet fericit. Mă copleșește un sentiment de mândrie pentru simplul fapt că reușesc să cunosc scriitori contemporani, contemporanii mei, care scriu bine. Și când zic bine, sunt în totalitate îndreptățită să îi declar oameni...

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Am citit această carte după ce am citit Soția din Paris și a fost un avantaj deoarece eram deja familiarizată cu anumite evenimente și cu multe dintre personajele despre care Hemingway povestește. Soția din Paris este de fapt o replică la această carte în care...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 943 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 3 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments