Recenzie „Memoriile unei gheișe” de Arthur Golden

de | aug. 17, 2021 | Beletristică, Biografii, Filosofie, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA MEMORIILE UNEI GHEIȘE ARE REDUCERE PE:

Unei gheişe nu îi este permis să dorească. Unei gheişe nu îi este permis să simtă. Gheişa este artista lumii plutitoare. Dansează, cântă, te distrează, face orice vrei. Restul e în umbră, restul e secret.”

Interviul lui Arthur Golden te duce către Oroido, un mic sătuc în care, izvorul micii noastre eroine prinde viață, pentru că elementul ei este apa, cea care scaldă ochii ce îi încununează privirea. Chiyo Sakamoto crește în cea mai umilă familie, visând să fie adoptată de vecinul său care avea pește destul ca să hrănească întreaga familie. Incapabilitatea celor apropiați să o crească, îi determină să o vândă pe ea și pe sora sa în Kyoto. Chiyo ajunge să fie slujitoare în casa celei mai frumoase gheișe din oraș, iar viitorul îi promitea o școală care avea să o pună pe același făgaș, să devină o artistă desăvârșită. Soarta însă are multe turnuri, așa cum un râu își are cursul șerpuit, așa va fi drumul micuței Chiyo (în devenire Sayuri) câțiva ani, până când cel mai neașteptat oaspete va apărea și îi va împlini destinul, îmbrățișând-o cu marea sa dragoste.

Nu cred că putem vorbi deschis despre suferinţa noastră decât după ce ea s-a sfârşit.

Cât era de frumoasă și complicată lumea femeilor, care luptau pentru atenția bărbaților. Străduința continuă de a fi plăcută, de a fi maestră în arta frumosului și a grației. Cea care poseda setul de calități rare sau dacă mai deținea în arsenalul său arta conversației – monopolul în mijlocul chimonourilor care pluteau pe străzile din Myiako îi era asigurat. Chiar fiind centrul atenției, admirația unui public enorm, gheișele erau sclavele acelei meserii. Monedă cu două părți, un pleonasm al vieții lor, reputație și dragoste. Oare ce valorează cel mai mult? Chyio (Sayuri) ne lasă să descoperim o pagină de istorie, care era ferită de ochiul occidentului modern. Dragostea ei a fost curajul care a făcut-o să își continue drumul, să-și atingă inevitabilul mult sperat.

Care este succesul unui roman? O fi stilul autorului, subiectul, poate personajele bine alese, conjunctura, perioada istorică sau traducerea reușită… Fericit este acel cititor care a găsit cartea, unde sunt prezenți toți acei piloni pe care se ține narațiunea. Fluxul de idei și dialoguri, sensul de neperturbat, cursivitatea și imaginea clară a unei epoci desprinse de realitate, adaugă acel gust perfect, aș spune eu, care te obligă, în sensul bun al cuvântului, să recomanzi cartea mai departe, să-ți dorești ca, în anii ce urmează, câți mai mulți oameni să cunoască povestea adevărată. Basmul lumii unei gheișe să nu mai rămână un mister, ci să fie devorat de curioși.

Arthur Golden ne-a dăruit nu doar o poveste de dragoste, cât de dulce nu ar suna asta, dar și un roman istoric care te ia gentil de mână, te instigă să-ți îmbogățești imaginația, îți cântă în strună pe parcursul întregii cărți, și te mulțumește la urmă cu o doză de curaj demn de admirat.

Ți-a plăcut recenzia cărții MEMORIILE UNEI GHEIȘE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Arthur Golden

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MEMORIILE UNEI GHEIȘE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Memoriile Unei Gheișe
Autor: Arthur Golden
An apariție : 2007
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 503
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 431

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

5 1 vote
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 520 zile și a scris până acum 133 articole. Se află pe poziția 7 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments