„Mici focuri pretutindeni” este cea de-a doua carte scrisă de Celeste Ng pe care am citit-o. Despre „Tot ce nu ți-am spus” am scris de asemenea o recenzie aici pe site. Romanul acela psihologic mi-a fost tare pe plac, mai ales că a abordat un subiect care e mereu actual și care macină multă lume, în special tineretul.
Însă și thrillerul de față este tot psihologic, dar te și ține în suspans, chiar dacă nu e vorba neapărat de crime. Cartea aceasta cu povestea ei foarte dramatică m-a impresionat. Și datorită faptului că mi-a fost instigată curiozitatea, aș vrea să o văd și pe ecran. Numai bine, deoarece am înțeles că există un mini serial deja apărut. Iar în rolurile principale sunt două actrițe foarte bune: Reese Witherspoon și Kerry Washington.
Thrillerul „Mici focuri pretutindeni” se citește rapid, dar este cât se poate de emoționant
În plus, te face de îndată să îți pui zeci de semne de întrebare referitor la valorile tale, la idealurile tale, la stilul tău de viață și la adevărata față a felului în care trăiești. Dacă ești într-adevăr mulțumit cu ceea ce ești în prezent, cu ceea ce ai realizat, sau dacă judeci pe cei din jur de la înălțimea statutului tău ori îi iei așa cum sunt, fără să pui prea multe întrebări.
Familia Richardson pare perfectă. Adulții săi par realizați și iubitori. Copiii par fermecători și sunt tare frumoși și sociabili. Mai puțin unul. Atunci când Elena Richardson închiriază o casă unei mame misterioase de profesie artist, viața ei se schimbă. Din tihnită devine agitată. Dar în același timp ziarista de la jurnalul local parcă reînvie, începând să investigheze ceva pe măsura pasiunii și curiozității ei profesionale. Ceva mult mai interesant decât aceleași subiecte călduțe pe care le scrie în fiecare zi.
Noua chiriașă este Mia Warren care împreună cu frumoasa, dar introvertita ei fiică Pearl, se mută de colo colo prin State și nu numai acolo. Oare pur și simplu așa le e stilul de viață pe plac, cel nomad? Sau caută să se ascundă în permanență de ceva care le-ar cauza nefericire?
La început Elena nu îi acordă prea mare importanță ciudatei artiste. Dar pe măsură ce aceasta se implică tot mai mult într-o bătălie pentru custodie de partea cealaltă a taberei în care e familia Richadson, Mia se va vedea cercetată și amenințată de ziarista pusă pe fapte mari.
Ceea ce o face însă pe Elena să se implice sunt și anumite considerente personale
Și un fel de răzbunare care, de fapt, ar fi îndreptată asupra propriei persoane, din cauza deciziilor care ar fi putut luate altfel. În locul regulilor atât de iubite de ea și de soțul ei și a aparentei ordini și liniști din bula ei de siguranță, și ea ar fi putut trăi o viață mai palpitantă, care să îi aducă și alt fel de satisfacții.
În plus, ceea ce o aduce pe mama perfectă mai aproape de nervi și de frustrare este apropierea tot mai mare a propriilor copii de perechea mamă-fiică Warren. Toți gravitează în jurul lor și își schimbă stilul de viață datorită noilor venite, scăpând tot mai mult din ordinea prestabilită de Elena.
Într-adevăr, citind cartea vei afla că nici Mia nu este ușă de biserică și că, da, are un trecut de care își dorește să se ascundă cât mai mult. Însă nu e nici pe departe ceva periculos sau straniu, asemănător vreunei crime ori a vreunui act de violență terifiant. Totul e psihologic aici și atent construit. Încă o dată zic că sunt tare curioasă cum a reușit un regizor să evidențieze aceste lupte interioare redând povestea printr-un serial.